maandag 20 januari 2014

gaan we toch weer een financieel avontuur aan?

Wij zijn erg tevreden met het huis dat we 4 jaar geleden gekocht hebben. Het is groot genoeg, de achter tuin is redelijk (55 vierkante meter excl garage) en alle voorzieningen zijn redelijk modern (keuken en badkamer minder dan 10 jaar oud). We kunnen dit huis ook prima betalen. Vandaar dat we al die tijd al de intentie hebben om de komende 20 jaar niet aan verhuizen te denken.
Maar sinds vorige week kriebelt het een beetje: bij een paar huizen verderop is een executieverkoop geweest. Het huis is nu door een opkoper opgekocht, en probeert het met winst te verkopen, maar nog steeds voor een dumpprijs. Het huis is groter, en er ligt maarliefst 1000 vierkante meter grond bij. In dat geval zou ik mijn volkstuin op kunnen zeggen! En het mooiste is, dat de opkoper ook huizenruil accepteert. Dus we hebben geen risico dat we ons huis niet kwijtraken. Het nadeel is dat het volledige interieur van het huis aan vervanging toe is. Stel dat we het huis kunnen ruilen zonder bij te betalen, dan zijn we de komende jaren aan het sparen en aan het verbouwen.
Het is wel een enorm dilemma: als we het niet doen, dan hebben we misschien de komende 20 jaar spijt dat we nog steeds zo'n kleine achtertuin hebben. Maar als we het wel doen, dan nemen we financieel best veel risico.
Bij huisruil moet er namelijk wel over beide huizen overdrachtsbelasting worden betaald. En aangezien de opkoper niet per-se zit te wachten op ons huis, zal de overdrachtsbelasting van ons huis wel voor onze rekening komen. Bovendien zal de overdrachtsbelasting op de taxatiewaarde van de huizen worden gebaseerd, en niet op het "dumptarief" van de verkoper.

We gaan woensdag het huis bezichtigen, dan weten we meer.

zie ook:

2 opmerkingen: