woensdag 7 mei 2014

Dankzij diftar heeft iedereen nu zijn eigen milieustraat

Ik woon in een gemeente waar diftar is ingevoerd, en ik ben ook zo'n brave burger die een mini-milieustraat in zijn garage heeft: alles wordt gescheiden, en alles wordt op gepaste tijden aan de weg gezet of naar de juiste bakken gebracht. Zie hier een impressie:

Het gaat om luiers, papier, tetrapakken, metaal, potjes glas, vlakglas, apparaten, batterijen, piepschuim (polystyreen, mag je gratis bij de milieustraat inleveren), kleding, verf, plastic en medicijnen.

Het lijkt me inderdaad goed dat chemische dingen zoals medicijnen en batterijen niet bij het restafval komen. Ook is het prima dat de lokale verenigingen een centje bijverdienen aan ons metaal, papier en oude spullen. Maar voor de rest geloof ik niet dit systeem:
 • Veel zaken, zoals plastic kunnen prima naderhand gescheiden worden. De vier grote steden doen niet aan apart plastic inzamelen, maar uiteindelijke halen ze meer plastic op dan de omliggende gemeenten, omdat ze het plastic erna uit filteren.
 • Gescheiden inzamelen leidt tot meerdere vrachtwagens die door ons dorp moeten rijden om het spul apart op te halen. Om maar te zwijgen over de tetrapakken en luiers die we zelf weg moeten brengen naar de milieustraat.
 • Het restafval wat nu overblijft bevat zo weinig organische of brandbare stoffen, dat het restafval nauwelijks natuurlijk afbreekt, en dat het afval bijna niet brandbaar is voor verbrandingsovens. Meestal moet hij flink worden bijgestookt om het afval te laten verbranden. Onze grijze container zit voornamelijk vol met kattengrit, ik kan me niet voorstellen dat dat spul goed brandt. 
 • "de vervuiler betaalt" klinkt als een schitterend mantra. Maar in praktijk helpt diftar niet tegen een kleinere afvalberg. Niemand gaat minder spullen kopen, omdat het afdanken van de spullen 10 cent per kilo ofzo kost. "Manlief, zullen we een extra kind nemen? -natuurlijk niet, wat denk je dat al dat afval kost?".
Wat er wel gebeurd? Zakken afval die in de natuur worden gedumpt, restafval dat stiekem bij het groen afval wordt gegooid, en plastic tuinstoelen die in kleine stukjes worden gezaagd om in de zak voor plastic afval te stoppen. De lokale kringloop maakt veel kosten, doordat er veel kapotte dingen worden aangeleverd, die direct de container in kunnen. Ze krijgen een beetje korting van de gemeente om afval af te voeren, maar het kost hun nog steeds geld.

De gemeente heeft onlangs een andere regel ingevoerd waar ik wel voor ben. Ze zijn de prullenbakken in het buitengebied gaan verwijderen. Uiteraard is dit een bezuinigingsmaatregel, maar ik vind het wel een slimme regel. Immers, mensen die niets om het milieu geven, zullen ook vaak hun afval naast de prullenbak gooien. Anderzijds zullen nette mensen hun afval gewoon mee naar huis nemen. Ik denk dat het maar een kleine groep mensen is die de prullenbak nodig heeft om gemotiveerd te worden om geen afval in de natuur te gooien.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor al het afval. Als je het beste voor hebt met het milieu, heb je geen diftar of andere regels nodig om netjes met afval om te gaan. En je blijft altijd mensen houden die misbruik maken van diftar, door bijvoorbeeld restafval in de groene container te gooien.

kortom: mensen die goed voor het milieu zijn hoef je niet te motiveren, financiƫle straffen werken alleen averechts voor mensen die niets met het milieu hebben. Dus gemeentes, stop met dit kinderachtige gedoe!

Wat werkt er wel? Betalen aan de bron: alle winkels verplichten om geld te vragen voor tasjes. En heffingen op verpakkingen doen, zodat fabrikanten verpakkingen lichter gaan maken. Of winkels stimuleren om inruilpremies te geven. Of nog beter: fabrikanten verplichten om een langere garantie te geven. Zo worden ze gestimuleerd om producten te maken die langer meegaan. Er valt veel meer winst te behalen aan de fabrikant-kant dan aan de consument-kant.

3 opmerkingen:

 1. Hier zijn we al weer gestopt met het inzamelen van tetrapakken. Alle containers zijn er weer voor verwijderd. Het plastic wordt ondertussen niet meer in een container verzameld maar tweewekelijks. Als je kijkt hoeveel er aan de weg komt te liggen duurt het niet meer lang voordat men daarmee ook gaat stoppen ben ik bang. Metaal wordt eens per 4 weken opgehaald. Moet zeggen dat dat haast nooit te zien is. Kleding kan in containers. Papier kan in een container die je naast je huis hebt staan of breng je hier weg naar vereniging of school. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meer met alles mee doe. Groenafval gaat naar de kippen of in de gewone container, tenzij ik veel tuinafval heb dat de kippen niet willen eten. Papier gaat naar de voetbal en het plastic naar de weg. Kleding gaat in de kledingcontainer. Glas naar de glasbak.En voor de rest vind ik het prima allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O ja zomers gebruik ik nog wel eens de glazen potten om bv visafval in te doen en het zo in de container af te voeren. Dit om ongedierte te verminderen in de container.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Metalen kunnen makkelijk in het grijs afval worden gerecycleerd, dat wordt hier niet apart opgehaald. Plastic wordt hier in plastic zakken aan de weg gelegd. Het scheelt aan volume in je gewone afvalbak dat wel. Groen in de groen bak, papier gaat naar school zodat zij er speeltoestellen en andere spullen van kunnen kopen. De gemeente wilde de containers daarom 1 week later ophalen maar dat is niet door gegaan want te veel protesten.

  BeantwoordenVerwijderen