zaterdag 26 juli 2014

Eerste goede doel blij gemaakt

Een paar weken geleden schreef ik dat ik geen kleine bedragen meer wil geven aan goede doelen, maar bewust enkele goede doelen wil uitzoeken, en die met een meer substantieel bedrag steunen. Een van de voordelen hiervan is dat periodieke giften aftrekbaar zijn voor de belasting.
En het eerste goede doel dat ik ben gaan steunen is...roffelroffel...

stichting Skepsis. Een stichting die op een kritische wijze paranormale, pseudowetenschappelijke en alternatieve zaken onderzoekt.

Nu zul je denken: er is een groot scala aan goede doelen die levensbedreigende ziektes probeert te genezen of honger te bestrijden, en meneer kiest voor een clubje zeikerts?
Dat mag je inderdaad denken. Maar de goede doelen die levensbedreigende zaken proberen aan te pakken krijgen al veel geld van andere mensen. En dit goede doel heeft ook geld nodig. Ook maak ik me geen illusies over het effect van geld doneren naar medisch onderzoek. Medisch onderzoek is ontzettend duur en loopt al snel in de miljoenen. Die paar tientjes die ik zou bijdragen aan zulk onderzoek zal niet heel veel verschil maken.

Daarentegen vind ik het heel belangrijk dat er een kritische analyse wordt uitgevoerd naar pseudowetenschappelijke zaken. In de wereld worden jaarlijks veel mensen bedrogen door charlatans als Derek Ogilvie. Deze slachtoffers voelen zich even goed, omdat ze erkend en geholpen zijn door de beroemde Ogilvie, maar een tijdje later zitten ze met dezelfde problemen, en bovendien met een geldprobleem, want deze man is niet goedkoop. En wat dacht je van mensen die de reguliere medische wetenschap passeren en naar kwakzalvers lopen, waardoor ze onnodig nog zieker worden? Iedereen herinnert zich nog de situatie van Sylvia Millecam.
En daarom denk ik dat ik op deze manier met hetzelfde geld meer levens kan redden dan met een medisch goed doel.

Mocht je nog steeds vinden dat ik harteloos ben naar onder andere de kankerbestrijding: er zijn mensen die aan geen enkel goed doel geld geven, dus dit is altijd beter dan niets.

Wees gerust, over een tijdje zal ik nog meer goede doelen uitzoeken. Mijn streven is om minimaal 1% van het geld dat ik in extra in onze hypotheek investeer te besteden aan goede doelen. Ik wil dit wel bewust doen, want om belastingvoordeel te hebben moet je een doel doel minimaal 5 jaar steunen. De suggesties om microkrediet de steunen trokken mij zeer, dus die ga ik eens goed bekijken. Uiteraard sta ik altijd open voor andere suggesties voor goede doelen.

zie ook:

1 opmerking:

  1. Uw geld uw keuze. Wat iemand van uw keuzes vindt, lekker belangrijk. U hoeft zich toch niet te verantwoorden welke doelen u wel of niet steunt?
    Succes met uw blog!

    BeantwoordenVerwijderen