maandag 11 augustus 2014

Hoe overtuig je je partner om te consuminderen?

Het is bekend dat succesvolle relaties niet perse dezelfde karaktereigenschappen hoeven te hebben. Op heel veel fronten kunnen beide mensen zelfs tegenpolen zijn. Een voorbeeld bij ons is het consumeergedrag. Ik koop alleen iets als ik het echt nodig heb. Bij mijn vrouw is het precies andersom: als ze iets ziet wat er interessant uitziet, dan ziet ze direct voor zich hoe nuttig het is, en koopt ze het dus. Gelukkig zijn het meestal geen dure dingen, maar in mijn ogen blijft het verspilling, zeker als blijkt dat de meeste spullen niet gebruikt worden en alleen maar door het huis slingeren.

Ik vind dat mensen in een relatie vrij moeten kunnen zijn om verschillend te zijn. Dus probeer ik haar in haar waarde te laten. We hebben ieder een eigen budget, dus we mogen zelf weten waar we het aan besteden. Maar toch merk ik dat het me steeds irriteert als ze iets koopt dat in mijn ogen nutteloos is. Deze irritatie uit ik steeds vaker, en dat komt de relatie niet ten goede. 
Maar nu heb ik iets beters bedacht, onder het motto "gebruik geen stok, maar het wortel". Ik heb haar voor de uitdaging gesteld om een maand lang niets aan te schaffen (behalve eten en benzine). Uiteraard zal ik dit deze maand ook niets kopen, maar dat lijkt me geen groot probleem. Als het lukt, dan trakteer ik ons op een weekendje Parijs.

Aan uitdaging en de beloning kan je zien dat het mij niet perse om het geld te doen is. Het gaat er mij om dat we gemakkelijk met minder spullen zouden moeten kunnen leven. Een onderdeel van de uitdaging is dus ook om geen tweedehandse dingen kopen, zelfs geen "gratis af te halen" spullen. Minder spullen betekent ook minder opruimen, minder schoonmaken, minder zorgen. Ik hoop dat deze kooploze maand bevalt en dat we er mee doorgaan!

zie ook:
partner laten consuminderen het is gelukt!

4 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd of het gaat werken :) Bij ons is het precies hetzelfde, ik vraag gewoon bij spullen waar hij dat voor gaat gebruiken. En ik merk dat er steeds meer over nagedacht wordt en dus meer resultaat komt. Soms is het wel lastig om mee om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. U voelt dit zo en beleeft hieraan geluksgevoel. Rationeel gezien klopt het misschien ook wel maar hoe zit het met de beleving en het geluksgevoel van je partner? Is geld alleen belangrijk? HD

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe het uitpakt moet nog blijken. De belangrijkste vraag is of ze zich heel ongelukkig gaat voelen als ze niets mag kopen. Vooralsnog ervaar ik dat niet. Bovendien, als ik me gelukkiger voel, dan verbetert dat de sfeer en gaat zij zich automatisch ook gelukkiger voelen.
   Een weekendje Parijs kost waarschijnlijk meer dan wat wij in een maand kunnen consuminderen, dus het gaat niet direct om het geld.

   Verwijderen
 3. Dat klinkt als een leuk idee! En ik ben het inderdaad met je eens; het gaat er niet om dat je op je geld moet gaan zitten, maar wel (voor mij dan) om er iets mee te doen dat je ook echt wat brengt. Iets dat binnen een kwartier eigenlijk al overbodig is, brengt niets. Maar een mooie reis kan herinneringen brengen die je je leven lang met je mee draagt.

  En om eerlijk te zijn denk ik dat veel spullen niemand gelukkig maakt. Ik ben er wel van overtuigd dat je ook aan spullen echt plezier kunt beleven. Ik geniet b.v. echt van bepaalde mooie dingen die ik heb. Maar dat zijn vaak ook dingen die ik dan gekocht heb omdat ik niet elke week de Action leeg koop. Niet altijd, het kan ook kleiner, maar over het algemeen denk ik niet dat het veel rust brengt als je huis helemaal uitpuilt.

  BeantwoordenVerwijderen