maandag 1 september 2014

Hebben die mensen dag en nacht het licht aanstaan ofzo?

Vandaag viel de energienota op de mat. Wij hebben het afgelopen jaar kunnen overleven met 1685 kWh aan stroom en 1103 m3 aan aardgas. Hierdoor ontvangen we bijna 200,- terug, altijd fijn.

Volgens het Nibud verbruikt een gezin van 2.5 persoon (een kind van 4 tel ik even als een half persoon) 3740kWh, en een twee-onder-1-kap huis verbruikt 1670m3. Wij verbruiken dus ongeveer 2/3 van het gemiddelde gasverbruik (terwijl wij een relatief oud huis hebben van 1958), en minder dan de helft van het gemiddelde stroomverbruik!

Wij zijn geen draconische bezuinigers. We zitten echt niet 's winters met een winterjas aan bij een kaars te ganzenborden. We gebruiken gewoon wat we nodig hebben. Wat we niet nodig hebben, -zoals een televisie de hele dag op standby, permanente buitenlampen, ouderwetse gloeilampen of 's nachts een warme woonkamer- doen we uiteraard niet. De enige "luxebeperking" die ik kan bedenken is dat wij geen wasdroger hebben. Wij hebben een zolder waar gemakkelijk 3 wasjes kunnen hangen, dus ik zie het voor ons niet als een beperking.
Wat ik me dus afvraag is: hoe krijgen mensen het voor elkaar om meer dan 2 keer zoveel stroom te verbruiken? Staan daar altijd de lampen aan? Hebben die nog steeds overal gloeilampen?

Mijn schoonvader heeft onlangs zonnepanelen geïnstalleerd en hij heeft een houtkachel. Hij heeft zelfs zijn spaarlampen vervangen door led-lampen (wat ik behoorlijk overdreven vind, spaarlampen zijn bijna net zo zuinig, dus zonde om voortijdig weg te gooien). Hij is er erg trots op dat hij erg milieuvriendelijk en zuinig bezig is. Maar zijn energierekening was nog steeds hoger dan die van ons!

Kortom, ik snap er helemaal niks van, maar het boeit weinig, want wij hoeven niet veel te betalen.

5 opmerkingen:

 1. Ik snap het ook niet, wij verbruiken ongeveer evenveel als jullie, maar overdag is hier ook altijd iemand thuis, dus zou ik verwachten dat we meer zouden verbruiken. Misschien dat het nog ligt aan de grootte van ons huis. We wonen in een tussenwoning (redelijk goed geïsoleerd) en dat is niet vergelijkbaar met een slecht geïsoleerd en veel windvangend vrijstaand huis. Maar ik ben blij met onze nota...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap het ook niet, wij zitten ook ver onder het gemiddelde van een 4-persoonsgezin, inclusief droger!
  I
  Ik denk dat het meeste verbruik zit in 'licht en standby'. Misschien dat er ook veel mensen elektrisch koken. Zou dat nog wat uitmaken?

  k heb nog wat zitten zoeken wat de bron is van het Nibud, maar ik kom niet verder dan hier: http://senternovem.databank.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wy komen van 3800 en zitten nu op 2800, we koken trouwens wel op inductie dus dat scheelt ook. We hebben ook wel een jaar gehad van ruim 4500, toen maakte we veel gebruik van de oven. Ondertussen lampen vervangen, mechanische ventilatie, computer uit als ie niet gebruikt wordt enz.
  Gas hadden we dit jaar 1100, maar dat komt door de zachte winter, normaal zitten we rond de 1700.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben wel een veel hoger stroomverbruik. Wij koken op inductie en hebben een sauna. Dat zijn onze twee grootste energievreters. De sauna heb ik ivm mijn gezondheid. Gisteren hadden wij precies een halfjaar erop zitten qua energieverbruik. Stroom 1431 kwh. Voor ons erg laag. Gemiddeld zitten wij op 4000 kwh. En nee, geen standby knop, geen laders in de stopcontacten. Ik probeer overal op te letten. Gasverbruik is 1080 m3. Wij hebben zonnecollectoren, dus een laag (in onze ogen dan) gasverbruik. Ook ben ik de gehele dag thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een oven waarvan het klokje brandt, een router, een modem, een koelkast, een magnetronklokje,een wekker en je hebt al 80 watt continue. Heb je ook nog eens mechanische ventilatie,dan heb je zo er 20'watt erbij.

  Een plasma-tv verbruikt 300-500 watt. Dus het kan wel degelijk.

  BeantwoordenVerwijderen