zondag 15 februari 2015

Tijdverdrijf in de file

In mijn streven naar het optimaliseren van tijdsverspilling en levensgenot heb ik een nieuw punt gevonden: files. Files zijn niet alleen verspillers van brandstof en tijd, en mensen worden er gestressed van, dus het levensgenot neemt ook af. Als gevolg hiervan vertrek ik meestal rond 6:45 naar mijn werk, zodat mij het fileleed meestal bespaard blijft.
Maar soms ontkom ik er ook niet aan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder brandstof, tijd en levensgenot verspil?


 • Dingen op een smartphone doen. Dan moet ik wel eerst een smartphone aanschaffen, en ik betwijfel of dat mijn levensvreugd zal doen toenemen. Bovendien is het gevaarlijk, en riskeer ik dat ik abrupt moet remmen. Hierdoor wordt de file en het brandstofverbruik alleen maar groter.
 • Doe luistercursussen. Ik zou in de filetijd een taalcursus ofzo op de radio kunnen zetten, zodat ik dankzij files een taal er bij leer. Het probleem is nog steeds dat ik steeds moet zoeken waar ik gebleven was enzo. Tegen die tijd dat ik dat gevonden heb, is de file vaak alweer voorbij. En eigenlijk zou ik niet weten welke taal ik zou willen leren.
 • Trompet leren spelen. Ik speel al trombone, en ik zou graag ook trompet kunnen spelen. Ik moet natuurlijk leren om met die knopjes om te gaan, maar het voornaamste is dat ik mijn mond moet trainen om hoge noten te kunnen spelen. Hiervoor heb ik geen complete trompet nodig, maar is het mondstuk meer dan voldoende. Dit mondstuk ligt gewoon in een vakje in de auto, als er een file is, pak ik snel het mondstuk. Mijn hand past er helemaal omheen, dus een buitenstaander zal alleen denken dat ik in mijn vuist blaas omdat ik koude handen heb. Tijdens het toeteren kan ik gewoon op het verkeer letten, zodra de boel begint te rijden kan ik het mondstuk altijd op mijn schoot laten vallen.

Hiermee heb ik alles opgelost:

 • Ik verspil geen tijd meer. Op de rest van de dag lukt het me zelden om tijd vrij te maken om te oefenen.
 • Ik ben minder gestressed, ik krijg bijna zin in file!
 • Doordat ik minder gehaast ben, ben ik minder geneigd om kleine overwinninkjes te boeken (door steeds banen te verwisselen, te kort op de voorganger rijden etc). Hierdoor heb ik minder brandstof nodig, en de mensen achter mij ook.

Officieel is het niet toegestaan om "als bestuurder dingen te doen die niet noodzakelijk zijn voor het besturen van de auto". Maar het bespelen van een mondstuk lijkt me niet meer afleiding dan meezingen met de radio of handsfree bellen.

zie ook:

3 opmerkingen:

 1. ik sta gelukkig weinig in de file als gastouder ;) alleen als we eind van de middag een afspraak hebben (zoals vrijdagmiddag om 15.50 bij de kvk.. helaas voor niets.. maar terug in de file..) en soms in t weekend..d lijkt me enorm irritant idd... vooral als je op tijd op je werk moet zijn.. voorheen had ik t wel eens op de terugweg, vond ik veel minder erg dan op de heenweg, want ik wou wel op tijd zijn...
  maar nu werk ik thuis :) heerlijk!

  en wat een superidee ;) trompet oefenen! je moet er maar op komen! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik mijn filetijd om bij te blijven: luister radio 1 voor de actualiteiten. Scheelt me een krant lezen iedere dag en dat scheelt dan weer geld, want dan abonnement heb ik al opgezegd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik mijn filetijd om bij te blijven: luister radio 1 voor de actualiteiten. Scheelt me een krant lezen iedere dag en dat scheelt dan weer geld, want dan abonnement heb ik al opgezegd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen