maandag 28 september 2015

Leuk zo'n gepimpt blog, nu de inhoud..

Ik merk dat ik momenteel veel aan mijn hoofd heb. Meestal werkt het heel goed als ik begin met het "plukken van het laaghangend fruit", oftewel proberen kleine openstaande taakjes af te ronden. Zo stonden er nog een paar onjuistheden op dit blog, die ik bij deze even wil rechtzetten.

Hoe zit die vermogensrendementsheffingsregel nu in elkaar?!
Op internet blijft het gonzen van verschillende manieren om de vermogensrendementsheffing te bepalen. Gisteren heb ik de belastingtelefoon gebeld om te vragen hoe het nu precies zit. Helaas mochten zij geen uitspraak doen over regels die nog niet door de eerste kamer zijn....
Dus zit er niets op om de teksten van prinsjesdag te lezen. En dan moet ik net als Bastiaan en Rolf concluderen dat de grenzen op 100.000,- en 1.000.000,- komen te liggen, en dus niet bij 125.000,- en 1.025.000,-. Hierdoor ligt het omslagpunt bij 238.000,- ipv 303.000,-.

De artikelen zijn aangepast:
Wat is het effect van de nieuwe vermogensrendementsheffing?
Vermogensrendementsheffing: zo ontstaan fouten op internetInterne rentevoettool deed raar.
Zakelijke bezuiniger merkte terecht op dat mijn tool voor interne rentevoet soms rare antwoorden geeft.
Ik zal proberen het verhaal niet te wiskundig te maken, maar het komt op het volgende neer:
Het is helaas niet mogelijk om een formule te maken die direct de rentevoet uitrekent. Je kunt wel een formule maken die berekent hoeveel geld je bij een bepaalde rente overhoudt als je eenmalig in inlegt en periodiek een bedrag eraf haalt. Om de rentevoet te vinden moet je op zoek gaan naar de rente waarvoor het eindbedrag precies 0 is, oftewel, vind de plek de onderstaande grafiek de horizontale as snijdt (bij het sterretje):
Ik gebruik het Newton-raphson algoritme om die punt te zoeken, want dit algoritme is erg snel. Als je meer over het algoritme wilt weten, zie hier. Het nadeel van het algoritme is dat je wel een goed startpunt moet bepalen. Ik ging er van uit dat rente = 0% (op de verticale as dus) altijd een mooi startpunt is. Helaas zijn er genoeg situaties waar het algoritme de mist in gaat. In het onderstaande voorbeeld gaat het algoritme juist naar links zoeken, terwijl het juiste antwoord rechts ligt:


Gelukkig heb ik een manier gevonden om eerst een goede schatting te geven die voldoende in de buurt ligt. Nu zou het beter moeten werken.
Wie de volledige berekening wil zien kan de html broncode raadplegen.

Bedankt oplettende lezers!

Zie ook:
Wat is het rendement van zonnepanelen, bijstorten, ziektekosten voor een jaar vooruit betalen
interne rentevoettool

1 opmerking:

  1. Mmmm, doet dan wel een beetje pijn om te zien dat er voor de vermogenden onder ons wel fruit geplukt wordt, maar voor de "spaarhypotheek-tooltje versie 2" liefhebbers geen fruitmandje is.

    BeantwoordenVerwijderen