maandag 20 juni 2016

Dilemma

Stel je werkt op een boorplatform. Opeens hoor je over de radio dat er vanuit het westen een mammoettanker aankomt, waarvan de kapitein onwel is geworden. Over precies een uur zal de mammoettanker tegen het boorplatform botsen, tenzij iemand er heen gaat om de mammoettanker van koers te laten wijzigen.
Tot overmaat van ramp komt er vanuit het oosten een stuurloze speedboot, die ook over precies een uur het platform zal raken. In beide gevallen zal het boorplatform ontploffen, waardoor de ramp niet te overzien is. 
Gelukkig heeft het boorplatform een helicopter, waardoor jij de held van de dag kunt worden door beide schepen van koers te laten veranderen.

De vraag is: welke aanpak geeft je de beste kans op slagen? Naar welke schip vlieg je als eerste om van koers te laten wijzigen?

6 opmerkingen:

 1. Ik ben geen wiskundige, maar mijn redenering is:


  Wat is de snelheid van de tanker
  Wat is de snelheid van de speedboot
  Hoe staat de windrichting

  Als beide even snel varen, komt het op de windrichting aan, eerst wind tegen pakken en dan wind mee, omdat die afstand langer is.

  Als de tanker sneller gaat dan de speedboot, dan eerst naar de speedboot, zodat je op de retourvlucht naar de tanker deze langer de tijd geeft om dichterbij te komen.

  Als de speedboot sneller gaat dan de tanker, dan eerst naar de tanker, zodat je op de retourvlucht naar de speedboot deze langer de tijd geeft om dichterbij te komen.

  Maar, het zal wel niets uit maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor een "niet wiskundige" geef je een behoorlijk wiskundig antwoord:-)

   Verwijderen
 2. Als het op de radio is zal het boorplatform niet de enige zijn die zich ermee bemoeid :P. Delegeren dus een je uit de voeten maken.

  Ff serieus. Ik zou voor de tanker gaan. Al het volk van het platform daarop dumpen en dan nog proberen bij het speedbootje te komen. Denk persoonlijk dat je de luchtdruk van de wieken die boot wel kan laten afwijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De speedboot. Dat kost vast het minste moeite. Als je die getackeld hebt, dan de tanker.

  Is er een goed antwoord? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerst tanker, die wijzigt het langzaamst van koers door grootte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. https://riesouwerkerk.wordpress.com/2014/11/08/nationale-politie-olietanker-of-speedboot/

  BeantwoordenVerwijderen