maandag 3 april 2017

Hongersnood

Deze week was het plots in het nieuws: de hoorn van Afrika wordt geteisterd door de grootste hongersnood sinds 1984. Giro 555 is geopend, en alle media en bekende Nederlanders zijn ingezet om geld in te zamelen.

Ik heb hier altijd gemengde gevoelens bij. Ten eerste is de hongersnood niet vorige week begonnen. Meer dan een jaar geleden werd er al gewaarschuwd dat deze hongersnood er aan zat te komen, maar niemand in de media of in de politiek gaf hier aandacht voor, want Trump en IS waren veel interessanter. Hier is een van de weinige artikelen die er destijds wel over ging.
Als we het vorig jaar al geld hadden gestuurd, dan hadden we een groot deel van de hongersnood kunnen voorkomen voor een fractie van het geld dat nu wordt besteed. Blijkbaar moeten er eerst minimaal een miljoen mensen op sterven liggen voordat de wereld wakker geschud wordt.

Deze onwetendheid werd extra duidelijk tijdens het verkiezingsdebat van 14 maart tussen Mark Rutte en Jesse Klaver. Rutte beweerde dat het geld voor ontwikkelingshulp fors omlaag kan, want "we moeten ontwikkelingslanden niet pamperen, want dan worden ze lui".

En nu zitten er belteams met bekende Nederlanders zodat we geld kunnen doneren. Ik vraag me dan meteen af: wat doen die bekende Nederlanders daar? Sinds wanneer moet je eigenlijk iemand bellen voordat je geld kunt overmaken? Of komt het er op neer dat je in ruil voor een donatie een bekende Nederlander kunt spreken, maar je weet van te voren niet of het Claudia de Breij of Geert Wilders wordt?

Tot zover alle sarcasme. In de hoorn van Afrika hadden veel mensen een goedlopend landbouwbedrijf, maar daar is door de droogte niets meer van over. Dit is geen gevalletje "luie Afrikanen" maar een gevalletje overmacht. En geld geven heeft tegenwoordig veel zin: hulporganisaties zijn sinds de laatste grote hongersnood van 1984 steeds beter geworden in hulp geven op heel specifieke plaatsen.

En dus volg ik de wijze raad van Peter Singer van effective altruism en Mister Money Mustache op door zo effectief mogelijk geld te doneren.
De stroming van efgectieve altruisme probeert zowel met het hoofd als met het hart te doneren. In kort komt het er op neer: probeer rationele afwegingen te maken om zo effectief mogelijk te helpen. Zo kan je bijvoorbeeld een hele dag cakejes bakken in een buurthuis, die verkopen en dit geld doneren, maar waarschijnlijk is het veel effectiever om een dagsalaris te doneren. Ook kan je afwegen wat nuttiger is voor de wereld: voor 20.000,- een blindegeleidehond opleiden, of voor 20.000,- maarliefst 1000 mensen genezen met trachoma, een ziekte die blindheid veroorzaakt, maar gemakkelijk te genezen is.

Persoonlijk heb ik gekozen voor een stichting die zich breed inzet tegen armoede, namelijk Oxfam Novib. In Nederland is er een schitterende manier om je gift extra efffectief te maken, namelijk doordat periodieke giften aftrekbaar zijn. Op deze manier is elke gedoneerde euro ongeveer 1,70 waard!
Dit is de derde keer periodieke giftovereenkomst die ik heb, dus de belastingteruggave wordt steeds leuker:-)

Voor meer informatie, zie:
doneer met belastingvoordeel

4 opmerkingen:

 1. Mooie blog om bewuster te zijn over wel of niet doneren en hoe.

  Maar hoewel ik zelf gevoelloos ben voor bekende NL-ers en doneren werkt dat bij anderen juist wel om te gaan bellen en geven. Net als het Alpe d'huzes voor velen een ego *ikbeneenredder* trip is om ook vooral hun eigen verdriet een plek te geven maar wel het resultaat bereikt geld in te zamelen. Het resultaat geldt en het middel is ondergeschikt. Zo ook met die belacties. Het triggered veel meer mensen dan als je het niet doet.

  Wat betreft je afweging over effectief geven met voorbeeld cakejes bakken. Dat klopt als je er zelf zo rationeel in zit en het niet leuk vind om er veel tijd aan te besteden. Maar ik denk dat de actie Cakejes bakken veel meer in zich heeft:

  een hele dag cakejes bakken = zelf lekker en nuttig bezig zijn en er goed bij voelen
  in een buurthuis = een sociaal gebeuren wat goed is voor de buurt en jezelf om betrokken te zijn en samen te doen, wordt je ook een fijner mens van
  die verkopen en dit geld doneren = met al het goede gevoel wat je je zelf geeft geef je ook nog met voldaan gevoel met eigen creatie en actie geld aan een goed doel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helder verhaal en inderdaad, ook een mooie manier om dit bewust te doen. Geven vind ik niet erg, maar ik wil idd niet het idee hebben dat alles aan de strijkstok blijft hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezien de opmerking van minister Ploumen ("die klootzakken in S.Soedan "... hebben zitten slapen danwel bewust de mensen laten stikken, daarom is er nu hongersnood), denk ik dat ik via zo'n HELE GOEDE doelen actie, ik indirect arroganten egoistische machtshebbers steun. Want de bevolking regelen wij nu voor hen, en die machtshebbers gaan vrijuit na lekker hun eigen doelen te hebben nagestreefd.
  Dat voelt heel verkeerd. Mis ik iets in de logica?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. inderdaad, de machthebbers in zowel Europa als de hoorn van afrika gaan vrijuit, en de altruisten moeten de rotzooi opruimen. Maar koppig zijn over de hoofden van veel hongerende mensen heeft ook geen zin...

   Verwijderen