maandag 18 september 2017

Wat is een goede contractvorm als vakdocent basisschool?

Vorige maand vertelde ik over mijn bijbaan als scienceleraar. Afgelopen jaar heb ik 1500,- vrijwilligersvergoeding ontvangen voor een uur in de week les. Ik heb ongeveer 40 lessen gegeven, dus dat was E37,50 per les. Klinkt misschien veel, maar elke les gaat met gemak gepaard met 3 uur voorbereiden, dus blijft er hooguit E10,- per uur netto over.

Maar dit schooljaar ben ik les gaan geven aan 5 klassen, maar eigenlijk heb ik nog niet besproken wat het verdienmodel gaat worden voor mij. Er zijn enkele opties:


 • een nul-urencontract, en alle uren verlonen. Het nadeel is dat hier best veel belasting van af gaat, want ik zit met mijn regulieren werk al lang in de 42% schaal. Ik heb op internet gezocht, maar nergens wordt mij het uurloon voor een vakdocent basisschool gegeven.
 • ZZPer worden. Dit is de mooiste stap op de weg naar iets groters. Langzaam zou ik ook werkzaamheden op andere scholen en bedrijven kunnen opakken, net zo lang dat ik mijn reguliere werk niet meer nodig heb. Het probleem is dat de belastingdienst moeilijk doet over lesgeven als ZZPer. ZZP werk is namelijk flexwerk, en lesgeven op een basisschool is ingeroosterd werk. Van de andere kant: dit werk kan niet zomaar door iemand anders worden gedaan.
 • een vrijwilligersvergoeding van 1500,- plus dingen in natura. Zo is het prima te verdedigen dat ik een laptop voor mijn werk nodig heb. Ook zou ik misschien cursussen kunnen doen die door de school betaald worden. Misschien kan ik zelfs een volledige leraarsbevoegdheid kunnen halen.
Heeft iemand hier ervaring mee of goede adviezen?

Uit het verhaal hierboven lijkt het misschien alsof ik het voor het geld doe, maar dat valt best mee. Ik probeer simpelweg mijn belastingaangifte op legale wijze te optimaliseren. Als ik het voor het geld zou doen, dan was ik nu nog niet begonnen met lesgeven, maar ondertussen heb ik al drie weken lang een dag gewerkt, zonder dat ik weet wat ik er voor krijg. Dit zou ik niet doen als ik het werk niet leuk zou vinden.

Zonder dat ik deze bewuste keuze heb gemaakt, sluit dit lesgeven heel goed aan bij (de tweede regel van) de filosofie van MrMoneyMustache:

"I try to make all spending decisions as if the price were $0.00

And I make all work and income decisions as if the wage were $0.00"

Financieel onafhankelijk zijn betekent niet dat je onbeperkt geld hebt om alles te kunnen kopen en nooit meer te hoeven werken, maar dat je je beslissingen niet meer hoeft te laten leiden door de financiele consequentie. Mijn uitgaven worden eigenlijk al nauwelijks geleid door geld, want ik heb bijna niets nodig. Als ik iets nodig heb, dan koop ik het gewoon. En 20% van mijn werk doe ik zo graag dat ik het zonder vergoeding ook zou doen. Nu die andere 80% nog...

zie ook:
Hoe bevalt mijn baan als leraar?

7 opmerkingen:

 1. 10 euro netto voor lesgeven overhouden vind ik netjes ;). Ik heb laatst uitgerekend dat ik op nog geen 7 euro kwam voor lesgeven ;)... Zijn ook de oppaskosten af, maar zelfs zonder oppaskosten kwam ik onder de 10 euro uit... Onderwijs moet je alleen doen als je het leuk vindt, zo heel best betaalt het niet helaas... Succes met je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Geld is tijd.
  In het HBO ( in elk geval in het zuiden van het land) is het heel gewoon dat er zzp-ers lessen geven. Waarom zou dat in het basisonderwijs dan anders zijn? Waarom doet de belastingdienst daar moeilijk over? Wat ik dan weer wel heb op het HBO, zoon zit op HBO en krijgt les van zzp-ers, dat er te weinig tijd is voor bespreken ná de lessen, dan is de ZZP-er snel naar huis, andere dingen doen, deze beperkt zich alleen maar --- helaas--- tot lesgeven. Ik proef uit uw verhaal wel héél veel liefde voor het vak doceren en voor de leerlingen. Waarom zou het salaris van een vakdocent primair onderwijs zijn dan een docent algemene vakken of all rounder zoals voor primair onderwijs meestal gebruikelijk is.? Voor het vmbo of ander hoger onderwijs wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen docent nederlands of docent muziek bv.
  http://ambtenarensalaris.nl/wp-content/uploads/2017/06/CAO-PO-2016-2017-gewijzigd-juni-2017.pdf

  bovenstaande vanaf -pag 92 0ver salaris en nog meer en onderstaand
  http://ambtenarensalaris.nl/wp-content/uploads/2017/02/Salarisschalen-PO_2016_2017.pdf

  mogelijk hebt u hier heel veel aan. Hartelijke groet, een vmbo docent lj 3 en 4

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Interessant om de salarisschalen te zien, al weeet ik natuurlijk niet wanneer je ongeveer in welke schaal zit, maar het geeft een aaridg beeld. Het grote verschil zit 'm natuurlijk in het fulltime lesgeven of slechts 1 vak. Jammer dat veel mensen het lesgeven beperken tot de uurtjes voor de klas. Je kunt leerlingen zoveel motiveren om een beetje verder te gaan dan dat.

   Verwijderen
  2. Het gaat dan om de aanstelling, 1 fte is volle baan of dat nu in een vak is of alle vakken doceert. En er zijn natuurlijk lestaken en ook andere taken ( vergaderingen, ouderavonden, organiseren kamp, activiteitendagen etc) Ik weet natuurlijk niet hoe de controle is van de zzp-ers op hbo nivo . Mijn zoon is gevraagd om mensen te zoeken voor een communicatiecursus, als hij er 10 gevonden had oid mocht hij zelf de cursus voor half geld doen bv. :-( En dat zijn dan docenten, ik bedoel, ze geven wel les maar proberen juist hun eigen zzp bedrijf te laten groeien.
   Je zou best je in kunnen laten huren voor een dag per week bv. Of heb je mogelijk interesse in het volgen van de lerarenopleiding? science en technologie. en als je kijkje neemt bij indeed.nl staan vacatures voor science docenten met salarisschalen e.d Daar komt vast een heel ander salaris tevoorschijn dan bij po ( primair onderwijs) of vo ( voortegezet onderwijs)
   Het is wel een mogelijkheid om je uren te vergroten en uiteindelijk alleen nog maar voor de klas te staan. mvrgr

   Verwijderen
 3. Ik doe mijn extra uurtjes ook op basis van nuluren / bijzondertarief. Hoe je het ook doet, maakt eigenlijk niet uit want het bij de aangifte toch op een berg gegooid. Het is meer een kwestie hoeveel je op dat moment moet bijbetalen.

  Wil je optimaal gebruik maken van de regelingen moet je zorgen dat je voor de verschillende ondernemers regelingen in aanmerking komt. Aan die eisen voldoen voor maar een paar uur in de week is in de praktijk eigenlijk niet te doen. Zorg voor een hoog genoeg uurtarief op basis van nuluren en verreken dat inmiddels het bijzondere tarief. Aan het einde van het jaar hoef je dan ook niet zoveel bij te betalen. Links- of rechtsom maakt bijna niet uit hoeveel je overhoudt, alleen de administratieve rompslomp.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik (zzp-er in de ict) zou je aanraden om het als zzp-er te doen. De kosten die je maakt voor het lesgeven (je noemt zelf al een laptop, maar denk ook eens aan reiskosten, studiekosten, kantoormateriaal etc.) zijn dan van de bruto omzet af te trekken zodat je minder belasting betaalt. Bovendien kun je de btw die je betaalt op dat soort onkosten ook inhouden bij de afdracht omzetbelasting.
  Ik weet niet precies waarom de Belastingdienst moeilijk zou doen over lesgeven als zzp-er? Kun je dat verduidelijken? Bij mijn weten kijkt men bij het bepalen of iemand ondernemer is of werknemer vooral naar de gezagsverhouding: als er een duidelijke gezagsverhouding is ben je waarschijnlijk een werknemer (de andere criteria zijn het ontvangen van salaris en de 'vervangbaarheid' van jouw kennis). Maar jij wordt zoals ik dat lees ingehuurd om bepaalde specialistische lessen te geven. Hóe je die geeft is aan jou en daar heeft de school weinig over te zeggen lijkt me? Dan geen gezagsverhouding. Bovendien loop je wel ondernemersrisico (geen vangnet bij ziekte of het wegvallen van opdrachten).

  Een nulurencontract zou leiden tot een hogere belastingdruk.
  En bij de vrijwilligersvergoeding en beloning in natura ben je afhankelijk van de school of je die beloning in natura via hen kunt krijgen/aanschaffen. Daarbij is een vergoeding van 1500 per jaar natuurlijk wel erg weinig, dus je zou nogal veel loon in natura moeten gaan ontvangen. Niet handig en ook niet nodig als je zzp-er wordt.

  BeantwoordenVerwijderen