maandag 2 oktober 2017

Staken!

De komende donderdag ga ik voor het eerst in mijn leven staken. Tenminste als je die keer dat ik als dertienjarige loonsverhoging bovenop mijn fl 2,50 per uur eiste niet meetelt. In de ICT hebben we niet echt te klagen, dus tot staken hoef het gelukkig nooit te komen. Maar donderdag gaan namelijk alle basisschoolleraren staken, en aangezien ik normaal op donderdag op de basisschool werk, moet ik dus "noodgedwongen" meedoen. De afgelopen weken zijn er al veel discussies geweest in de lerarenkamer over dit onderwerp. De salarissen zijn ondertussen echt onder de maat voor wat een leraar moet doen. Ik verdien in de andere 4 dagen in de ICT zeker zoveel als een gemiddelde fulltime basisschoolleraar. Bovendien zie ik de leraren verzuipen onder de werkdruk. Ze hebben simpelweg niet meer de tijd om in speciale aandacht of leuke projecten te investeren. Op donderdag geef ik in 5 klassen een uurtje les. Zodra ik binnenkom gaan de meeste snel over tot het doen van de nodige administratie of nakijkwerk.

Wat betreft mijn contract? Het uurloon dat ze voor gastdocenten bieden is blijkbaar veel hoger dan ik dacht, zo hoog dat ik het niet eens durf te vermelden. Het is dus niet nodig om ingewikkelde constructies te bedenken. De boel zal dus gewoon verloond worden. Hopelijk zal de overheid deze belastinginkomsten gebruiken om de CAO van "gewone" basisschoolleraren flink op te schroeven. Gelukkig worden de salarissen voor de stakende leraren grotendeels doorbetaald. Ik verdien uiteraard niets met mijn nulurencontract, maar dat is niet nodig. Het is best handig dat ik nu thuis ben voor ons zoontje, omdat hij niet naar school kan.

5 opmerkingen:

 1. Geniet van je vrije dag met je zoontje ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant dat je dit onderwerp toch even aansnijd. De uurlonen c.q. maandsalarissen binnen het onderwijs blijven achter bij wat een docent hoort te verdienen. Zeker gezien de werkdruk en de verantwoording die men heeft binnen het onderwijs.
  En door verantwoording te nemen om je onvrede, onderwaardering duidelijk te maken is staken zeker een punt!!!

  Het doet me dan ook deugt om te zien hoe de docenten/leraren zich als een blok scharen achter de vakbond(en). Gehoor gegeven tot actie en hiermee (hopelijk) de ogen te open van de politiek en de mensen die het niet zo serieus nemen met de situatie in het onderwijs.

  Als afsluiting wil ik ook nog even een kleine tip van de sluier oplichten..... De onvrede die binnen de zorgsector speelt. En hier kan ik zeker mijn collegae zorgmederwerkers in meenemen. Binnen de zorgsector speelt ook een zeer duidelijke onderwardering, hoge werkdruk en een te laag salaris bij de veranwoording die de mensen dragen.
  Maar mensen in de zorg...... Maak een vuist, zoals de leraren op het moment doen!!!! Zorg voor verbroedering, laat je stem horen.... Zodat we kunnen laten zien dat zorgen voor een ander niet alleen maar een "roeping" is!!!!

  Leraren geniet van de "vrije" dag..... En dank voor alle inspanning voor het educatie die jullie aan mijn kinderen hebben gegeven en nog mogen gaan geven!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar goed dat de opa's en oma's niet staken :-)
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ambtenaren mogen niet staken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Probeer er maar een fijne dag samen met je zoon te maken. Ik zou alleen de pretparken vermijden, want daar gaat iedereen donderdag heen.

  BeantwoordenVerwijderen