maandag 17 september 2018

Andere baan...en ik heb niet eens onderhandeld!

Sinds ik enkele blogs over (salaris)onderhandeling heb gelezen (oa Chris van the Pursuit of Hot blog is een ervaringsdeskundige) heb ik er naar uit gekeken om zelf salarisonderhandeling te gaan doen. Ik had het al helemaal voorbereid om mijn vorige salaris geheim te houden, om vervolgens te kijken waar de nieuwe baas zou gaan zitten. Toch ging het helemaal anders. Mijn nieuwe baas vroeg helemaal niet om mijn oude salaris, maar alleen om een recente CV, maakte op basis daarvan een overeenkomst...en die heb ik meteen getekend. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Ten eerste weet ik dat er weinig te onderhandelen valt bij ons. Het salaris wordt op je opleiding en werkervaring gebaseerd. Van veel collega's heb ik gehoord dat ze hebben geprobeerd om te onderhandelen, maar kwamen meestal bedrogen uit. Gelukkig heb ik eigenlijk het meest ideale carrierepad bewandeld: universiteit en daarna veel werkjaren opbouwen. HBO en PhD wordt slechter betaald, de laatste omdat 4 jaar PhD ongeveer gelijk wordt gesteld aan 2 jaar werkervaring. Voor je salaris kan je dus beter na de master meteen aan de bak.

Daarnaast heeft mijn nieuwe baas veel werk voor me gedaan. Eigenlijk dreigde om administratieve redenen mijn aanstelling een paar maanden uitgesteld te worden, totdat mijn baas op hoge poten naar HR is gegaan. Salarisonderhandeling zou nu niet echt gewaardeerd worden.

En dan heb je nog de salarisschalen. Op dit moment krijg ik een salaris dat 97% van het maximum is in deze schaal. Zodra je bij 100% zit, krijg je alleen nog maar bij uitzonderlijke prestatie opslag. Als ik nu dus meer zou krijgen, dan zou ik alleen maar eerder aan de 100% procent zitten, dus ik zou slechts een paar jaar profijt hebben van dit extra salaris. Ik zou ook kunnen vragen om in een hogere schaal ingedeeld te worden, maar dat brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. En daar heb ik op dit moment helemaal geen zin in. Wie weet over een paar jaar, als de tijd er rijp voor is. Slechts enkele mensen op onze afdeling zitten in een hogere schaal (overigens heel fijn dat iedereen erg open is over zijn of haar salaris. Dat Nederlandse taboe op salaris zorgt er voor dat onze baas ons alles kunnen voorleggen).

Dus ik ben helemaal tevreden met dit salaris, en dat moeten we maar zo houden.

6 opmerkingen:

 1. goed gedaan toch. om die laatste euro gaat het echt niet. Werk plezier is veel belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd met je nieuwe Werkgever! Ik heb afgelopen jaar een opleiding met 2 van je nieuwe collega's gevolgd en volgens mij hele mooie arbeidsvoorwaarden. Daar hoef je idd niet veel te onderhandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van harte hoor, het is je gegund.
  Wat ik me wel afvraag is, waarom iemand met zoveel potentie niet voor zichzelf begint? Voor je nieuwe baas is tijd nu geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, goede vraag! Ik denk dat ik niet ondernemer genoeg ben om voor mezelf te beginnen. Ik kan mijn producten niet positief genoeg aanprijzen en ik zou veel te weinig vragen. Maar wellicht ooit in de toekomst met een zakenpartner die wel commercieel aangelegd is.

   Verwijderen
 4. Mooi zo. Geniet er van.

  Het laatste bedrijf waar ik voor werkte, heeft nu in zijn geheime cao staan, dat iedereen na zeven jaar daar te werken alleen nog maar inflatieverhoging, je weet wel de jaarlijkse verhoging krijgt, bij uitzonderlijk presteren.

  Personeel moet doorstromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een tevreden werknemer dus. Dat komt de baas en jou ten goede.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen