maandag 5 november 2018

Grote en kleine plannen tijdens het uit elkaar gaan

Onze scheidingsplannen beginnen al serieuze vormen aan te nemen, dus wordt het tijd om al wat stappen te gaan zetten

Huis
Het huis is onlangs getaxeerd, op 40.000 boven de WOZ waarde. Onze regio is best booming de laatste tijd, en als ik de verkoopprijzen met huizen in de buurt vergelijk, dan is er geen speld tussen te krijgen. Ik kan nu dus eindelijk zeggen dat het huis niet meer onder water staat, maar nu ben ik er juist helemaal niet blij mee. Ik zal de helft van de overwaarde moeten betalen aan haar. Het frusterende is dat ik de aflossingen grotendeels van mijn vrij te besteden geld heb gedaan. Haar vrij te besteden geld is aan van alles en nog wat opgegaan, en vertegenwoordigt nu geen waarde meer. Je zou dus kunnen zeggen dat ik nu gestraft wordt voor mijn zuinigheid en de aflossingen nu nogmaals mag betalen. Van de andere kant kan je ook zeggen dat er nog veel meer geld zou zijn verdampt als ik niets zou hebben afgelost. Overigens ben ik nog wel met haar in onderhandeling over de redelijkheid van de hoogte van de uitkoopsom.

Meelwormen
Mijn ex woont nu bij haar ouders, maar ze kan de katten daar niet houden. Ik zit hier dus opgescheept met twee harige terroristen. Aan deze situatie kan ik nu niet heel veel veranderen zonder veel gedoe te veroorzaken. Maar ik kan de meelwormen eindelijk van de garage naar het huis verhuizen! Ze hebben een mooi plekje op de zolder gekregen, daar is het donker. Zo hoef ik de garagekast niet meer warm te houden met een warmtelamp, scheelt weer energie.
Ik ben me er van bewust dat deze huisdieren slecht met de meeste vrouwen samengaan, dus dat ik bij deze mijn kansen op de relatiemarkt heb gedecimeerd:-). Maar dat is voor latere zaak.


Geld of tijd?
We hebben onze rekeningen al los van elkaar gekoppeld: ik betaal haar een soort "pre-alimentatie". Dit hebben we gedaan zodat we nu al financiele vrijheid hebben. Zo kunnen we al bijvoorbeeld nieuw meubilair gaan kopen zonder dat dit in de scheiding meegenomen hoeft te worden. Voor mij betekent dat dus ook dat ik meer zou kunnen gaan werken zonder dat dit geld in de gemeenschap verdwijnt. Ik heb nog veel vakantiedagen staan, en die moeten op zijn zodra mijn contract op 31 december eindigt. Op dit moment kan ik wel even wat geld gebruiken, dus ik ben aan het overwegen om de boel uit te laten betalen. Het is een beetje tegen mijn principe, maar dit is een uitzondering.

En er is nog iets andes wat ik ga proberen: ik wil mijn contract tijdelijk opschroeven van 80% naar 100%. Op donderdag ga ik gewoon vakantiedagen opnemen, dus feitelijk blijft het gewoon hetzelfde, maar als ik meer fte werk, krijg ik ook meer onkostenvergoding. Ik gok dat het ongeveer 70,- netto per maand scheelt.

Trouwring
Ook ben ik van plan om mijn trouwring te verkopen. Ik hecht er geen emotionele waarde aan en de ring zal nooit een antiekwaarde krijgen, dus ik zie geen reden om 'm te bewaren. De vraag is wanneer. Ik neem aan dat de waarde van de ring vooral afhankelijk is van de goudkoers. En zoals je hieronder kunt zien, piekt de goudkoers bij crisissen:
Heeft iemand ervaring met gouden sieraden verhandelen?

19 opmerkingen:

 1. Begin gewoon een meelwormenforum als je aan daten toe bent. Geheid dat de dames daar wel belangstelling voor de wormen hebben. Moet het alleen nog met jou klikken.

  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha ja dan zit je sowieso in de juiste doelgroep :-)

   Verwijderen
  2. Je hebt tegenwoordig toch datingsites voor alle nichegroepen (hoogopgeleiden etc)? Misschien is er eentje voor meelwormenbezitters, of wordt het hoog tijd om er eentje op te zetten:-)

   Verwijderen
 2. Ik ben niet zo goed in huwelijksconstructies en scheidingen, maar begrijp ik het nou goed dat jouw ex meeprofiteert van de aflossingen die jij in de afgelopen jaren hebt gedaan? Kun je nog alimentatie vragen voor de katten? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Het is bijna niet mogelijk om bezit buiten de gemenschap te houden (behalve erfenissen enzo). Maar van de andere kant: uiteindelijk gaat het erom hoe je het onderling oplost. Dus probeer ik beroep te doen op coulance van haar kant.

   Verwijderen
  2. Leg gezamenlijk dingen vast, de ervaring leert dat de coulance over en weer alleen maar afneemt waardoor geldelijke belangen verharden.

   Verwijderen
  3. klopt, daarom probeer ik dit zo snel mogelijk vast te leggen. Ook wil ik een maximale termijn afspreken dat de katten hier kunnen blijven. Wie weet kan ze jaren geen huis vinden en zit ik net zo lang met de katten.

   Verwijderen
 3. Over wat er door de een of ander wel of niet is ingestoken kan een lang emotioneel gedoe blijven in het recht wat de ander vindt dat hij zij heeft. Het zal je uitdaging zijn maar ik adviseer je om je verlies te nemen en al je financiƫle inleg die jij zoveel meer hebt ingestoken voor lief te nemen en zo snel mogelijk los te zijn zodat je alles op je eigen wijze kan doen. De kunst van vrijheid is durven verliezen en dan ook in de centen. Blijven meten met geld wat jij veel meer hebt gedaan dan de ander is je zelf onnodig pijn doen. Alles is geweest nu een streep en een nieuwe stap verder waar vooral vrij zijn en los zijn van je het meeste rust zal geven. Maar dat zal voor jou een uitdaging blijven, je bent geen recyclix experimentalist als ik ;-)

  Wat betreft goud, ik heb op 2 oorknopjes en mijn trouwring na alles verpatst aan de goudsmid, zelfs een geverfde gouden armband van mijn oma. Dat laatste was emotioneel lastig maar het idee dat ik die niet aan een (eigen) kind kan doorgeven was voor mij de motivatie om te verkopen. Los van emotionele dingen. Durven verliezen omdat je het maar in een doosje bewaard. Eenmaal gedaan voelt dat enorm vrij. Mijn huis kan afbranden en het zal me niet zo raken op het emotionele vlak.
  Weet niet waar je woont maar ik heb mijn goud in Zeist verpatst nadat ik op Google wat recensies las.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor je reactie. Ik beschouw het geld als verloren, maar als ik op een vriendelijke manier meer kan krijgen, dan zal ik het niet laten.

   Verwijderen
 4. hoi ik heb je blog een hele tijd eens in de zoveel tijd gelezen, en nu een tijdje niet meer. Maar ik lees nu dit bericht. Wat sneu dat jullie gaan scheiden, sterkte met alles wat daarbij komt kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik laatst bij de juwelier was, werd aangegeven dat de goudprijs momenteel niet zo hoog was. Je kunt wachten tot die weer omhoog gaat (ik las laatst dat dat voor zilver weer gebeurt, maar weet niet in hoeverre dat met elkaar samenhangt), maar je kunt ook 'je verlies' nemen en er maar vanaf zijn. Net wat je zelf wilt.

  En de situatie met je huis; dat is inderdaad pijnlijk, maar daarbij stilstaan helpt je niets. Ik heb dat een aantal jaar geleden ook gedaan; zelf vrijwel de hele verbouwing bekostigd, het huis overgenomen, ex een flink bedrag meegegeven (ook al was er toen al geen overwaarde, maar die was anders niet weg te krijgen) en later ook nog eens voor ver onder de koopprijs gekocht. Soms heb ik nog van die momenten dat ik ervan baal dat ik zoveel heb toegegeven, maar toen dacht ik dat het de beste en meest effectieve oplossing was. En dan kijk ik maar weer vooruit. Mijn leven is er alleen maar beter op geworden en ik zou voor geen geld in de wereld terug willen gaan naar die oude situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor je reactie. BIj deze soort zaken geldt inderdaad "choose your battlefields"

   Verwijderen
 6. Goed dat het bij jou vooruit gaat. Morgen doen we een finale lezing van ons document en dan kan de administratieve afhandeling volgen...

  Het kan zwaar tegen vallen wat men wil betalen voor een ring. Meestal is dat geen puur goud ( vermengd met ander metaal) en het weegt niet zoveel. En ze verrekenen ook de kost om het te zuiveren en smelten. Daarom heb ik besloten deze te houden om later aan de dochters te tonen als ze vragen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beste ervaringsdeskundige;-), de ring zal inderdaad geen fortuin opleveren, maar ik ga m in ieder geval laten taxeren. Bij dochters kan ik het me al meer voorstellen dat je m wilt houden, mijn zoon gaat er niets aan hebben.

   Verwijderen
 7. Veel gedoe maar goede verstandhoudingen dus, pff. Ook 2 katten in het spel, wel een aantal parallellen met mijn situatie toen. Qua aflossen was ik net iets minder ver en sowieso deed mijn ex geen aanspraak op de overwaarde.

  Mijn trouwring ligt ook nog ergens. Ik zit erover te denken de inscriptie te laten verwijderen (als dat kan: titanium is hard!). Vervolgens is de ring iets ruimer. Nou, past ie mooi om mijn middelvinger. ;-) Symbolisch...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sympathiek dat je ex er geen aanspraak op deed. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd heeft ze er gewoon recht op.

   Verwijderen
 8. Een ring.... ik had een ring met een briljant. Daar heb ik een broche van laten maken. Die broche raakte ik kwijt en ik bedacht. Logisch. Die ring was al besmet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je maakt her en der wel wat oud zeer los, maar waar gaat zoonlief straks naar school?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij blijft gewoon naar dezelfde school gaan. Er is afgesproken dat m'n ex niet verder dan 10 km mag verhuizen. Ik denk ook niet dat ze dat zou willen: ze heft hier al haar familie en verenigingen.

   Verwijderen