maandag 31 december 2018

Terugblik 2018

Het was een bewogen jaar voor me. Veel mensen om me heen hebben medelijden met me, maar eigenlijk kan ik terug kijken om een enerverend jaar. Ik ben niet echt een persoon die bij de pakken neerzit, maar gewoon doorgaat en positieve kant blijft bekijken.

Als ik mijn blogrol terugkijk, dan heb ik dit jaar toch niet stil gezeten.

Klussen
Zoals gewoonlijk heb ik weinig concrete klusplannen, maar uiteindelijk komen er veel ideeen op mijn pad die ik wil uitvoeren:
Erfrecht
Ik heb me dit jaar in Erfrecht verdiept. Achteraf gezien vond ik destijds vooral belangrijk dat m'n ex mijn erfenis niet zou gaan opbrassen. Gelukkig was dit voorbarig, maar wat overblijft is wat nuttige informatie over het erfrecht:

Beleggen
Dit jaar ben ik een beetje gaan experimenteren met risicovolle investeringen dan aflossen:
Bitcoin
Dit jaar heb ik wederom Bitcoin links laten liggen:
Tooltjes
Op het gebied van tooltjes heb ik geen energie gehad om grote projecten te starten zoals spaarhypotheektool. Ik zou deze tool nog heel graag willen aanpassen voor annuitaire/lineaire hypotheken en ik zou nog heel graag een boekhoudtool willen maken die je rekeningafschriften gemakkelijk opsplitst in categorieen. Maargoed, een mens moet nog wensen hebben:-). Ondertussen heb ik wel deze tools gemaakt:
Persoonlijke ontwikkeling:
Dit is geen persoonlijk blog, dus je zult hier alleen geld- en minimalisme gerelateerde zaken vinden. Wat is er dit jaar op dat vlak gebeurd:
Ik zie dat er nog een paar onderwerpen zijn die wat meer uitleg behoeven, zoals het financieel overzicht van 2018 en wat de gevolgen zijn van de scheiding, dus er is nog genoeg stof voor volgend jaar. Het allerbeste voor 2019!

17 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor alle tools die jij altijd post. Ik vind het super handig. Ik ga de zorg termijnen nogmaals bekijken, ik betaal nu altijd in december voor het volgende jaar. Allerbeste wensen voor 2019 - Groetjes, DutchRN

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu de hobbel van de scheiding eenmaal is genomen kan ik me voorstellen dat je dat in 2019 een hoop nieuwe vrijheden en mogelijkheden biedt. En ook nog een nieuwe baan, het moet inderdaad best een enerverend jaar zijn geweest. Jij ook een fijn en gezond 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heftig en leerzaam jaar dus, net als hier.
  Goede jaarwisseling en alle geluk en succes voor 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je tools zijn erg welkom altijd en ik lees ook graag de andere wetenswaardigheden. Kleine tip op de valreep van de jaarwisseling: wees voorzichtig met hoe je over je ex schrijft, niet alleen rechtstreeks maar ook indirect. Tenzij ze zeer veel gevoel voor humor en zelfrelativering beschikt. Het zou mij pijn doen als ik zo over mezelf las, ook als (of juist wanneer) het terechte kritiek is.
  Tot lezens in 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt, misschien haal ik die berichten weg, mijn frustraties zijn eruit, dat was het enige nut van die artikelen.

   Verwijderen
 5. Hoi Rentenier,
  Ik heb dit jaar weer mogen genieten en profiteren van je fantastische en leerzame blogs en tools, dank je! Maar, ik heb ook nog een paar kritische noten, want je grammatica blijft voor verbetering vatbaar.
  Zie hier wat voorbeelden:
  terugkijken en de positieve kant blijft bekijken
  ideeën
  geïnstalleerd
  opbrassen = opmaken of verbrassen
  gefietst

  Wat verhelderende instructies bij de tools zou ook wenselijk zijn, om de materie wat beter en sneller te doorgronden
  Als laatste misschien nog een woord van dank voor je trouwe lezers met hun vele positieve en kritische reacties.
  Een boekhoudtool, ja daar kijk ik naar uit, iedere maandag in 2019 weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Over tips en categorieën gesproken, kan er ook wat meer structuur aangebracht worden bij "Bereken zelf!"?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Rentenier,

  ook ik sluit me aan bij bovenstaande opmerkingen.
  Over de grammatica ga ik niets zeggen want niemand is foutloos en vooral ik lees er gewoon overheen, dat is tevens een van de redenen dat ik zelf geen blog heb.
  MBT de tools spingt voor ons de spaarhypotheek tool er met kop en schouders bovenuit. Die heeft ons flink heeft geholpen om uiteindelijk minder hypotheek te betalen (je moet je er wel in willen verdiepen als je er wat mee wilt iedere bank heeft "andere" spelregels).
  Maar ook de fiscale effecten die jij iedere keer doorrekend lees ik graag en zijn dusdanig opgesteld dat het voor een ieder te snappen is.
  Ook mbt het fietsen zitten we aardig op 1 lijn (alleen met het aantal km).
  Ik fiets iedere dag naar mijn werk, maar is de afstand is kleiner, tevens speel ik (sedert 1-okt) een beetje vals (ik rij nu "electrisch").
  Maar goed ook ik kijk uit naar je boekhoudtool, alhoewel ik al jaren geleden zelf iets gebouwd heb (je raad het al Excel), ben je nooit te oud om te leren.

  Beste wensen en vooral een gezond 2019.

  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toch wel een beetje wrang om te zien dat je terugblikt op 2018 met een coca colablikje van je blikken huwelijk in beeld? Als blikken konden doden, misschien het verkeerde merk blikje?
  Ik sluit me aan bij John, zo lang we elkaar maar begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is het favoriete merk van mijn ex, dus daarmee heb ik de relatiecrisis niet veroorzaakt;-). Kan inderdaad geen kwaad om zulke berichten meer naar de achtergrond te plaatsen.

   Verwijderen
 9. Beste Rentenier;

  Kun je misschien eens aandacht besteden aan een tool die je kunt gebruiken om te berekenen wat het kost om eerder met pensioen te gaan? In mijn geval zo rond mijn 60e?

  Of lees ik ergens overheen?


  Alvast bedankt!.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. pensioen is voor mij nog een ver-van-mijn-bed-show, opa geldnerd heeft onlangs wel een excelsheet gemaakt

   Verwijderen
  2. Dank je voor de TIP!

   Verwijderen
 10. Ja Rentenier, met een prepensioentool maak je ook eens een andere leeftijfscategorie blij. Aan een savingsrate hebben die niet veel meer.
  Ik vind het een goed idee, voldoende stof dus om er dit jaar weer vol voor te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu we toch bezig zijn, ik heb ook nog een verlate kerstwens. Een Kansberekeningstool!
  Ik heb nog nooit zo veel reclame gezien over loterijen de laatste maand, brrr.
  Vriendenloterij, Postcodeloterij, Staatsloterij, Bankgiroloterij, Toto, Lotto, Krasloten, Paardengokkerij, Anjerloterij, Zonnebloemloterij, Euroloterij. Welke loterij geeft de beste kans?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ze keren allemaal ge wettelijk verplichte uitkeringspercentage van 60% ofzo uit, de ene doet verdeelt het over meer pijzen dan de andere. Ik heb de winstverwachting wel ooit van de staatsloterij en powerball uitgerekend.

   Verwijderen