maandag 28 januari 2019

I now pronounce you ex husband and ex wife. You may not kiss the bride anymore!

Afgelopen weken heeft een rechter veel geld verdiend door even een stempel op een stuk papier te zetten. We zijn nu dus officieel gescheiden. We hadden de formulieren al begin december opgestuurd, het is echt idioot hoe lang zoiets moet duren.

In oktober en november hebben we alles met een mediator geregeld. Behalve de laatste stap: de weg naar de rechter moet door een advocaat worden gedaan. En die vraagt ook een belachelijk bedrag voor...ja, wat eigenlijk? In zijn disclaimer staat dat hij niet verantwoordelijk is voor de inhoud van het convenant. Waarom moeten we hem dan zulk vorstelijk salaris betalen? Enfin, het zal allemaal wel. Ik ben al lang blij dat we deze rovende pruikendragers niet in levende lijve hebben moeten zien.

Voordat we aan het mediatortraject begonnen, waarschuwden enkele mensen dat de relatie langzaam grimmiger kan worden, en waar je eerst redelijk tegenover elkaar stonden, worden de relatie steeds harder. En dan kunnen milde verbale toezeggingen ineens heel hard veranderd worden. Gelukkig is ons dat scenario bespaard gebleven. We kunnen nog steeds prima door een deur. We zitten bij dezelfde vereniging en zien mekaar veel op verjaardagen. We hebben de verjaardag van ons zoontje samen gevierd, en afgelopen maand hebben we zelfs ergens samen muziek gemaakt.

Een paar afspraken die er gemaakt zijn waar ik zeer tevreden over ben:
-de alimentatie valt me reuze mee, zeker als dit vergelijk met wat er in het verleden maandelijks uitging.
-De mediator had de oorspronkelijke hypotheekgegevens gebruikt voor alle berekeningen. Toen ik zei dat dat de hypotheek ondertussen een slordige halve ton lager stond, was hij totaal verbaasd, en eigenlijk mijn ex ook. (ik heb onze financien nooit echt goed aan haar kunnen uitleggen). Dus heb ik beroep gedaan op redelijkheid: dit bedrag heb ik afgelost van mijn eigen budget, terwijl ze haar eigen budget aan eigen spullen heeft besteed die ze nu allemaal mag houden. Ook is de waarde van het huis pas recentelijk omhoog gegaan. Uiteindelijk is ze akkoord gegaan met 10.000 minder dan de taxatiewaarde, dus ik hoef haar 5.000 minder te betalen. De overwaarde is nu ruim 14.000,-. Het betalen is natuurlijk nog steeds zuur, maar dit hoort nu eenmaal bij gemeenschap van goederen, dus daar kan ik me beter zo snel mogelijk overheen zetten.
.-de katten zullen maximaal een jaar bij mij wonen. Buitengewone kosten zoals dierenarts zal mijn ex betalen. Als ze na een jaar nog niets heeft gevonden zal ze voor een andere oplossing moeten op zoek moeten gaan. Ik ben die beesten al redelijk beu, maar voor mijn zoontje is het hier nu extra leuk.

De volgende stap is om de laatste vaste lasten uit elkaar te pluizen en de hypotheek over te zetten. Pas dan ben ik haar de overwaarde verschuldigd. Ik probeer nu zoveel mogelijk te sparen, zodat ik een groot deel van die overwaarde contant kan afrekenen. Sterker nog ik heb 10% van dit bedrag al naar haar overgemaakt. Volgende week ga ik eens kijken wat dit allemaal met mijn saving rate en eigen vermogen doet.

6 opmerkingen:

 1. Nog 1 stap te gaan de voor je helemaal gescheiden bent. Inschrijving bij de gemeente betaalt het huwelijk voltrokken is. Dat kan ook nog een paar maanden duren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het tot zover geregeld is. Hopelijk kan je nu een nieuwe eigen leven opbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig lees ik, fijn dat de meeste stappen nu gezet zijn.
  Ik wens je veel (positieve) energie voor de laatste stappen, en in bredere zin: om van het leven te (blijven) genieten.

  Hartelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet dat toen onze oudste en haar partner zouden scheiden, er in de scheidingsakte opgenomen is dat, indien één van beiden overlijdt tijdens de minderjarigheid van de kinderen,er voor de grootouders van beide kanten een bezoekregeling zal worden afgesproken. Dochterlief kent mensen die gescheiden zijn waarbij één van de twee ex partners overleed. De kinderen die in co ouderschap zaten, werden daarna opgevoed door de andere ouder en zijn nieuwe partner en die weigerden het contact tussen de kinderen en de grootouders van de overleden ouder. Onze dochter wou absoluut dergelijke clausule in het contract laten opnemen zodat zowel wij als de andere grootouders de kleinkinderen tijdens hun minderjarigheid zeker nog regelmatig zouden zien. Eens de kleinkinderen dan meerderjarig beslissen ze vanzelfsprekend zelf of ze nog contact willen houden met hun grootouders of niet....
  Hou de moed erin. Het leven biedt nog zoveel kansen alleen met je zoontje of wie weet binnen enkele jaren met een nieuwe partner.....

  BeantwoordenVerwijderen