maandag 11 februari 2019

Tuin meubilair zelf maken

Vanaf vorige week is de scheiding ook bij de burgelijke stand ingeschreven, alweer een stap gezet! De volgende stap is dat ik het huis een nieuwe sfeer wil geven. Ik vind het daarbij heel belangrijk dat mijn zoontje ook veel inspraak heeft, zodat het een echt mannenhuis wordt. Mocht er ooit een nieuwe partner komen, dan is het tenminste duidelijk wie hier als eerste woonde.

Afgelopen zaterdag was het bij vlagen mooi weer, en was het een mooie gelegenheid om te bedenken wat er in de tuin moet veranderen. gingen mijn zoontje en ik bedenken hoe we de tuin willen inrichten. Van onze huidige tuinset zijn al enkele stoelen gesneuveld, en bovendien is het behoorlijk lomp. Dus ontstond het idee om tuinkrukken in de steigerplankenstijl te maken. Samen met m'n zoontje hebben we besloten hoe hoog ze zouden moeten worden. En na een middagje samen zagen was dit prototype het resultaat:
Het bovenblad ligt er nog los op, waarschijnlijk gaat dit meer uitsteken.

Een oplettende lezer ziet meteen welke planken dit zijn: dit zijn de planken die ik een half jaar geleden van het plafond van de gang heb gehaald:
Aan de onderkant is dit hout wit gelakt, maar aan de zijkant zit er alleen wat donkergroene grondverf aan. Ik ga de kruk nog wel schuren, maar de verfresten mogen er wat mij betreft aan blijven zitten.

Uiteindelijk wil ik 4 krukken en een tafel gaan maken. Met resthout vereist dat nogal wat meetwerk. Een duidelijk geval met roeien met de riemen die je hebt. Daarom heb ik eerst alle planken op lengte gesorteerd en opgemeten:
Dit is inderdaad meer gedoe dan gewoon naar de bouwmarkt gaan voor een stel nieuwe planken. Maar dan is de lol eraf. Hout is een duur en duurzaam product, en daar moeten we zuinig op zijn. Zonde om zomaar weg te gooien.

Hier zie je duidelijk het verschil tussen een consument en een minimalist: een consument loopt door de winkel en fantaseert wat hij of zij met al die spullen zou kunnen doen, maar in huis pakt-ie alleen wat nodig is.
Een minimalist doet het precies andersom: die gaat alleen naar de winkel als het echt nodig is, en kijkt juist bij de spullen in huis wat je ermee kunt doen. En zo kijk ik dus steeds wat ik met restmateriaal kan. Zo gebruik ik een oude tafel als buitenwerkbank:
(die kleerhanger heeft er niets te zoeken, die heeft mijn zoontje laten slingeren). Maar na al dat gezaag kom ik tot de conclusie dat ik echt een cirkelzaag moet kopen. En die was zondag toevallig in de aanbieding, dus heb ik meteen een impulsaankoop gedaan. Mar wel iets wat ik al heel lang heel hard nodig heb. Zo zullen krukjes 2 t'm 4 en de tafel een stuk sneller gaan.

zie ook:
andere doe-het-zelfprojecten

11 opmerkingen:

 1. Wat leuk. Zo doet mijn vriend het ook. Hij maakt van restanten weer andere dingen. Zo heeft hij ooit louvredeurtje ontmanteld (nog van de vorige bewoners van dit huis), en van al die latjes zijkanten voor een kast gemaakt.
  Wel is het zo dat wat hij aan hout uitspaart ruimschoots gecomorgecomp wordt door de aanschaf van noodzakelijk gereedschap.
  Na de cirkelzaag kwam een......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja, die verleiding is natuurlijk groot:-) In mijn geval heb ik al zeker 8 jaar geen powertools bijgekocht, dus nu wordt het hoog tijd.

   Verwijderen
 2. Gecompenseerd wordt.... Sorry bril niet op. 🙄

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel goed opletten of ze ook lekker zitten! Belangrijk bij een zitmeubel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, van het weekend ook weer allerlei buitenklussen gedaan.
  Mooi gedaan en gezien het prototypy zou ik ook een voetsteun aan de buitenkant maken die dan evenver uitsteekt als het zitvlak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. LOL. Kostelijk dat je nu alvast duidelijk wilt maken dat het jou huis is door er een echt mannenhuis van te maken. Ik moest glimlachen toen ik het las. : ))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik hoop dat een toekomstige partner er ook de lol van inziet:-). Maar wees gerust: de salontafel zal niet uit een stapel bierkratten bestaan.

   Verwijderen
 6. Is het ook mogelijk om dit soort activiteiten, projecten, initiatieven te ondersteunen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen