maandag 11 maart 2019

Tuinset van gerecycled hout

Enkele weken geleden was ik begonnen met het fabriceren van een tuinset van planken die ik uit het plafond in de gang had overgehouden. Ik werd helaas opgehouden door twee dingen: tijdgebrek en een zaaggebrek. Met een decoupeerzaag kan je namelijk niet echt goed rechte stukken zagen. Gelukkig was er een tijdje terug een cirkelzaag in de aanbieding en was het nu carnavalsvakantie in het zuiden, dus kon ik verder, met dit als resultaat:

Hoewel het een flink karwei was (alles opmeten, lijmen, voorboren etc), koni k de productie redelijk stroomlijnen door de boel in serie te produceren. Hier zie je een hoop halve krukjes:
En nadat de krukjes hun vorm hadden gekregen heb ik een prototype tafel gemaakt en door mijn zoontje laten testen. Het wordt immers ook zijn tuinset, en ik wil graag dat hij er ook  mee instemt:Zoals je ziet zijn er nog steeds verfresten te zien, en is de binnenkant zelfs helemaal wit (dit was de zichtbare kant van het plafond). Ik vind het niet nodig om de verf verder te verwijderen: men mag gerust zien ndat het afvalhout is.

En waar ik misschien nog het allermeest tevreden over ben: van alle planken die ik heb gebruikt (ik heb er nog een hoop over) is dit het zaagafval:
Door van te voren slim te meten heb ik heel veel hout kunnen besparen. Kosten: hooguit een tientje aan lijm en schroeven. Ik heb nu bijna alle stukken korter van 110cm gebruikt, ik heb ook nog een hoop langere planken van 200cm of meer. Wellicht kan ik daar nog een keer een tuinbank van maken.

zie ook:
tuinmeubilair zelf maken
slopen van plafond in de gang
andere doe het zelf projecten

5 opmerkingen:

 1. Netjes gedaan, maar laat je de set in weer en wind buiten staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker gewerkt en nog duurzaam ook eigenlijk. je mag best trots zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super, ziet er fantastisch uit. Zo’n cirkelzaag is bij jou wel in goede handen. Hebben zelf voor binnen een eettafel van steigerhout laten maken (voor ons is zo’n cirkelzaag niets), waar je de afdruk van schroeven, spijkers, flessen en blikken nog steeds op ziet staan. Weet dat de planken in de vorm van mijn tafel een tweede leven hebben gekregen. Een greywash erover en het zal, omdat hij binnen staat een heel lang leven kunnen worden. Is een beetje onze eettafel en een beetje onze werkbank. Leuk je te volgen. MiekeR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hout moet, maar ik drink geen vermouth als ik vermoed dat ik nog ver moet, daarom drink ik geen vermouth.

  BeantwoordenVerwijderen