maandag 15 april 2019

Tuin update

Alles begint weer te groeien en te bloeien, dus hoogtijd voor een tuin update. In de zomer heeft de buxusrups mijn heg vernield. Ik ben falikant tegen gif spuiten, en met de hand kreeg ik nooit alle rupsen verwijderd. Dus heeft de heg het loodje moeten leggen. En eigenlijk ben ik er niet rouwig om. Een heg moet je knippen, dus dat past niet echt bij een passieve tuin. Bovendien hoeven voor mij geen afbakeningen in de voortuin. Dus heb ik de restanten van de heg weggehaald en vervangen door een vele betere plant: sedum!
Tussen de sedum plant ik bloembollen en gooi ik korenbloemzaad. Op deze manier komt er elk jaargetijde een ander soort bloem. De enige planten die ik verwijder zijn paardenbloemen en gras. Ove reen jaar hoop ik dat de andere planten zo dominant zijn dat ik er geen opkijken naar heb, en dat het dus zonder in te grijpen kan groeien, want dat is uiteindelijk het beste voor de flora en fauna.
Ik zit nu nog wel een met een hoop dode buxusplanten in mijn maag. Er kunnen er maar een stuk of 3 in de groencontainer, en de groencontainer wordt eens per 2 weken gratis geleegd. Dus over een paar maanden ben ik er pas van af:

Ondertussen ben ik ook aan het bedenken wat ik met de achtertuin wil doen. Toen ik aan mijn zoontje vroeg wat hij met de achtertuin wilde zei hij dat hij een jungle met bamboe wil. Misschien moet ik zulke dingen niet aan een 9-jarige vragen.... Van de andere kant: de tuin is van hem en mij, en voor de rest bepaalt niemand wat er met onze tuin gebeurt. Dus als hij bamboe wil, dan komt er bamboe:

Overigens heb ik de plant wel met emmer en al in de grond gezet om te voorkomen dat de plant door de hele tuin gaat woekeren.
En toen ik toch in het tuincentrum was heb ik nog een paar maffe soorten sedum gekocht. Ik merk dat ik echt fan begin te worden van deze plant. De ene soort ziet er nog maffer uit dan de andere.
Ik wil de tuin heel graag meer klimaatbestendig maken, en sedum kan goed helpen bij het verbeteren van de waterhuishouding. Ik ben zelfs aan het overwegen om sedum op de garage te leggen. Op dit moment ben ik aan eht uitzoeken hoe ik dat zo goedkoop en duurzaam mogelijk kan doen zonder dat het dak overbelast wordt.

Iemand ervaring op dit gebied?

9 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook alle buxus verwijderd, maar dat was meer omdat we geen zin meer hadden om ze elk jaar 2 keer bij te werken.
  Om snel van de buxus af te komen ging ik de dag voordat het groen werd opgehaald de buurt in om her en der waar nog plaats was in de groencontainers wat buxus te lozen.
  Het begint al een echte jungle te worden, maar ik weet niet welke bamboesoort het is, maar de meeste soorten woekeren door je tuin, check https://www.tuinadvies.nl/artikels/bamboe_of_taboe
  Als je straks een bossage krijgt komen er ook van die zwarte vogels op af om te nestelen en krijg je de vogelpoep er gratis bij.
  Sedum is grappig spul en ik zie het wel eens op daken liggen, maar zal wel een aardig gewicht gaan worden met al dat vocht wat wordt vastgehouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons kan je groen gewoon gratis storten. Misschien bij jullie ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan bij ons inderdaad ook, maar dan moet ik een aanhanger lenen of de auto heel vuil maken. Dus mogen ze het komen halen:-)

   Verwijderen
 3. Hoi Geld is tijd. Veel bamboes woekeren inderdaad, ze wandelen naar de buren. Maar Fargesia niet: die maakt wel steeds grotere pollen, maar daar blijft het bij. Fargesia kun je na een paar seizoenen makkelijk opdelen, dat scheelt weer aankoopkosten. Een andere plant die een oerwoudgevoel geeft is Fatsia, ook winterhard tot ca -10.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar had ik inderdaad van gehoord, maar ons tuincentrum had ze niet. Ik ben benieuwd hoe deze aan de wandel zal gaan

   Verwijderen
 4. Voor op je garage moet je een wortel werende dakbedekking nemen. Ivm wortel doorgroei.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb hier wel eens een bamboe gekocht: www kimmei com. Ook zonder iets te kopen een handige website (zie 'de beste keuze').

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De meeste soorten bamboe zijn enorme woekeraars en de wortels groeien zo goed als overal doorheen. Mijn neef had, jaren geleden, bamboe in zijn tuin gezet in een metserskuip om te vermijden dat de bamboe zou gaan woekeren. Ondanks een metserskuip stevig is, waren de bamboewortels er toch doorgegroeid en begonnen al te woekeren op het perceel van diens buurman. De bamboewortels zaten tussen die buurman zijn rozenstruiken en ze hebben de rozenstruiken moeten verwijderen om alle bamboewortels te kunnen verwijderen uit de grond. Bamboe zou ik zeker niet in mijn tuin willen hebben omwille van het feit dat de meeste soorten zo erg woekeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Let op: buxus met mot mag niet bij het gft! Het gft wordt in veel gemeenten namelijk gebruikt om compost van te maken, hiermee verspreid je dus de eitjes van de mot.
  Bel/mail even naar je gemeente, waarschijnlijk kun je alles in 1 keer gratis bij de gemeentewerf inleveren of zelfs laten afhalen.

  BeantwoordenVerwijderen