maandag 6 mei 2019

Sedum en Snarl verslaving

Ik heb al een paar keer verteld over mijn sedum-obsessie. Vetplanten zijn geweldig, omdat ze veel water vasthouden maar toch goed tegen droogte kunnen, snel veel bodem bedekken, maar toch gemakkelijk te verwijderen zijn, onderhoudsvriendelijk en het hele jaar door groen. Kortom: de perfecte plant.
Maar mijn affiniteit voor vetplanten begint een beetje uit de hand te lopen. Elke keer als ik in een winkel en gekke vetplant zie, dan gaat hij in het winkelmandje. En zo begint de vensterbank al aardig uit te puilen met vage planten:
 En de achtertuin begint ook een collectie op te hopen:

Mijn zoontje vindt langzaamaan ook dat ik gek geworden ben. Afgelopen week kreeg ik het op mijn heupen om de tuin nog beter klimaatbestendig te maken: de klinkers moesten eruit, en er moest meer sedum in. Dit was voor:
 En dit is na:

Tot zover de eerste verslaving. Dan de snarl obsessie. Veel mensen hebben een compulsieve neiging om dingen recht of mooi te maken. Zo stort Geldnerd vaak een paar cent extra op zijn rekening zodat het bedrag weer mooi rond is, en wil mijn vriendin altijd dat de autoradio op een even volumeniveau staat.
Ik heb eigenlijk precies het tegenovergestelde, ik heb altijd de neiging om juist alles scheef te willen zetten.Als ik met m'n zoontje met Lego ga spelen, dan heb ik altijd een hekel aan rechte muurtjes, dus worden het vaak van zulke creaties:
 
In LEGO vakjargon noemen ze dit snarl: "studs not at right angles", oftewel blokjes scheef op elkaar. Ik heb deze tik niet alleen bij kleine blokjes. Een maand geleden was ik in het Duitse pretpark Irrland, waar ze een grote hal hebben met een soort van mega legoblokken. En jawel hoor: hier was het ook "geld-is-tijd was here":

"Wat hebben deze dingen met elkaar te maken" zul je denken? Nou...dat stukje stoep dat ik eruit had gesloopt, dat is ondertussen wat groter geworden. Ik ben nu een hele strook van de oprit aan het verwijderen (mijn oprit is veel te breed voor een Punto), en van de tegels maak ik een soort rotstuin van klinkers.
 Een sedum-snarl berg dus, of zoiets.
Achter deze berg wil ik een kuil maken die bij hoge regenval tijdelijk water kan bergen. Tussen de klinkers heb ik al sedumplanten gezet, het is de bedoeling dat de hele boel gaat overwoekeren.

Een obsessie voor sedumplanten en scheven muren dus, wordt die al beschreven in DSM-5?

Zie ook:
groen dak
tuin update

11 opmerkingen:

 1. Het maakt niet uit op welke manier je ‘een beetje vreemd’ bent, áls je maar een beetje vreemd bent... Maar het echte nieuws is natuurlijk dat jouw blogpost spreekt over een vriendin?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het mag weer he;-) Zolang we geen financien delen zal ik er waarschijnlijk niet heel veel over uitwijden.

   Verwijderen
 2. Qua DSM-5 valt je snarl-sedum-tic waarschijnlijk onder de fieps behorend bij autisme :) Een fiep is een geheel onschuldige bezigheid die afleidt en rust geeft.Jelle is beroemd geworden met zijn knikkerbanen(zie youtube) en Kees Momma met zichzelf zijn en zijn tekeningen.
  Ik vind dat muurtje sedum schitterend, en ook je plan een wadi te maken in je tuin.Zouden meer mensen moeten doen.Ik heb de buxus uit de voortuin gehaald en ook ik ben de leegte daar aan het vullen met sedum. Puur praktisch,het groeit langzaam en is daarom qua onderhoud heel prettig.En ik vind het mooi. Mijn hemelwaterfvoerbuis(zoals de regenpijp officieel heet) heeft een overstort die water bij hoosbuien in de tuin stort(en niet meer via mijn wc en keuken het huis in spuit als het riool al te vol is) dus hier is ook een kleine wadi. Als aanvulling op de sedumverzameling binnen, de sanseveria en de varianten doen het mooi bij sedum in de vensterbank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, gelukkig, ik ben niet de enige:-) Mijn hemelwater wordt vooralsnog afgevoerd naar de waterzuivering, maar het is mijn streefpunt om dit te gaan afbouwen en het zelf te infiltreren.

   Verwijderen
 3. Dat éne woordje (v.....-in) viel me net als Geldnerd ook op.... ;-)

  En verder vind ik het een heel tof muurtje, misschien ga ik je idee wel overnemen maar dan voor aardbeien in plaats van voor sedum, want daar heb ik niet zo veel mee. Een tuin moet ook wat "opbrengen", net als aandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, subtiel he;-)
   In de voortuin heb ik een perenboom, theeplanten en rabarber. De rest van de planten leveren voor mij vooral een goed milieu: goede waterhuishouding en veel bijen.

   Verwijderen
 4. Op een dag rijdt je iets anders dan een Punto..en veeg je met de auto tegen het sedummuurtje?

  Hier is de oprit breed genoeg om een V70 te parkeren en er langs te rijden met een motor zonder zijkoffers. Ook de kliko en de fiets, de kruiwagen en een kind op een driewieler passen er veilig langs. En nee we hebben geen kind en geen V70. Maar wel neefjes en nichtjes. En geen zin om voor elke andere auto de oprit te veranderen. Een SUV/Tesla/Mercedes/Audi uit het topsegment komt hier niet.. een auto die niet op een parkeervak past in de breedte wil ik niet. Maar als ik nu de oprit versmald voor een cuore kan ik straks voor een 306 weer tegels bij gaan leggen.


  In de achtertuin lopen de terrassen af naar het grasveld, waarin we een deuk hebben gemaakt, in die deuk staan waterplanten, er is een gestapeld muurtje van leistenen en een plaat leisteen die kikkers, padden en salamanders helpt in en uit de poel te komen. Alle daken hebben een waterafvoer met onderaan een vat van 200 liter, pas als het vat vol is loopt het naar de waterzuivering. Komend jaar gaan we deze omleiding omleiden, overal een tweede vat naast, dus kunnen we geen 1200 liter regenwater opslaan maar 2400 liter. Dit water gebruik ik voor de ramen buiten, om de stoep af te schrobben (vogelpoep wegbrengen), de auto poepvrij te maken (regenwater op straat loopt de zuivering in, en bijna elke dag schijten de spreeuwen de auto onder. We geven de tuin er water mee en zorgen dat de poel nooit droogvalt. Ook zet ik er modderkleren mee in de week, als in als mijn man in het bos door de modder heeft gekropen met zijn broer zwemmen ze in de sloot om schoner te worden en daarna mogen ze ze bij de achterdeur in een teil met regenwater schoonstampen voor het in de wasmachine gaat.

  Je afwijking heet trouwens mens zijn. Pas maar op dat wordt ooit verboden;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De oprit gaat nu van 3m45 naar 2m95. Langs het huis blijft hij de oorspronkelijke breedte (daar passen al 2 auto's) en bovendien ligt de oprit an de buren er aan vast. Plek genoeg dus

   Verwijderen
 5. Hoe snel breidt die sedum zich uit? Heb je daar ervaring mee?
  Ik wil zelf ook graag een wadi aanleggen voor regenwater opvang, en sedum is geschikt voor natte en droge seizoenen heb ik begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sempervivum groeit hooguit een paar centimeter in de omtrek per jaar, 1 stekje sedum album heeft na een jaar een diameter van een halve meter ofzo. Sedum album heeft ook de neiging om zich te zaaien en dat het tussen de gras doorkomt. Het voordeel is dat het hele ondiepe wortels maakt, dus je kunt het gemakkelijkverwijderen of zelfs verplaatsen.

   Verwijderen