maandag 17 juni 2019

Stoppen met m'n tweede baan?

Naast mijn "normale" IT baan van 32 uur per week werk ik al 3 jaar een dag per week op de basisschool van mijn zoontje. Op die school geef ik "wetenschapsles" aan hoogbegaafde kinderen. Op deze manier snijdt het mes aan heel veel kanten: ik heb meer afwisselend werk, ik kan het werk mooi combineren met het naar school brengen van m'n zoontje, en ik zie m'n zoontje meer. En ook niet onbelangrijk: m'n zoontje vindt het ontzettend leuk dat ik het doe! Daarnaast ken ik al zijn klasgenootjes en het reilen en zeilen op school goed.

Toen ik hier 3 jaar geleden mee begon was het een openbaring voor me. Ik zag weinig uitdaging in mijn IT baan, dus keek ik elke dag uit naar mijn lesdag. Al snel had ik plannen om fulltime freelance leraar te worden, maar durfde ik de stap niet te maken, omdat het nogal wat risico met zich meebrengt.

Ondertussen is er behoorlijk wat veranderd. Ik merk dat er een beetje de klad in komt. Ik verwacht van mezelf dat ik elke week de leerlingen met nieuwe spetterende proefjes verbaas. Dat zorgt er voor dat ik de hele week 's avonds aan het bedenken ben wat ik ga doen. En daarnaast werk ik nog steeds 32 uur in de IT. Inclusief voorbereiding ben ik dus meer dan 40 uur per week bezig. Dat lijkt niet echt te kloppen met de naam van dit blog. Het plan was toch om minder te gaan werken?
Van mijn IT baas mag ik niet minder dan 32 uur werken, dus daar vallen de vrije uren niet te halen. Trouwens, ondertussen ben ik daar van team veranderd, en is de baan veranderd van weinig uitdagend tot enorm interessant. Soms is het zelfs dat ik er tegenop zie om les te gaan geven, en dat ik weer verlang daar ontspannen hangen bij de koffieautomaat en geen schreeuwende kinderen om me heen.
 
Ik zou natuurlijk kunnen stoppen met mijn leraarsfunctie. Financieel zou ik het wel aankunnen. Mijn avonden zouden een heel stuk rustiger worden, en ik zou een dag vrij hebben om te doen wat ik wil. Die dag moet ik dan nog wel m'n zoontje naar school brengen en halen, maar voor de rest heb ik vrij. Voor mij zou het wel voelen alsof ik gefaald heb. Deze baan was mijn eerste stap weg van het loonslavenbestaan, dus het voelt als een stapje terug. Van de andere kant zou ik het wel met opgeheven hoofd kunnen doen, want voor zover ik weet is iedereen tevreden over mijn werk dat ik lever. En dat is misschien ook meteen het probleem: ik weet dat m'n zoontje het heel jammer zou vinden, en met hem meerdere kinderen.

Binnenkort maar eens met de leraren gaan babbelen of we mijn taken niet kunnen inrichten zodat het minder stress voor mij oplevert.

zie ook:
Hoe bevalt mijn bijbaan als leraar

9 opmerkingen:

 1. Goed plan, maar kun je na 3 jaar niet wat onderwerpen dimensioneren?
  Kan me ook voorstellen dat de energie die je erin stopt te weinig oplevert?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. basisschoolleerlingen zijn na 3 jaar weer veel dingen vergeten, dus ik hergebruik wel eens ooit een onderwerp. Dat scheelt weer inspiratie.

   Verwijderen
 2. opkijken tegen een loonslaaf zijn of opkijken tegen een ZZP slaaf zijn. Wat is het verschil ;) Het enige wat bepaald of je het moet doen is of er plezier in hebt. En falen is een stom woord.*puh*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo te lezen heb je de beslissing al genomen. Nu alleen inderdaad nog even de realisatie dat ontdekken wat je echt (niet) wilt zeker geen kwestie van falen is. Dit is een bijbaan waarin je geen routine kan ontwikkelen, je moet zoals je zelf schrijft steeds weer vernieuwen en verrassen, dat lijkt me erg inspannend.
  Sluit het af en kijk terug op drie mooie jaren waarin je jezelf hebt ontwikkeld en waarin ook nog iets heel gaafs hebt kunnen betekenen voor je zoontje en andere kinderen. Hoe veel vaders kunnen dat nou zeggen (deze vader niet in ieder geval, die kun je na de jaarlijkse sportdag al opvegen ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht is dit jaar toch iets drukker geweest dan ik zelf durf toe te geven. Vooral het geregel rond de scheiding hakte er in.
   Ik ga eens met de leraren om de tafel zitten hoe we mijn werktdruk kunnen verlagen. Een goede planning van te voren en meer praktijkonderwijs kan al wonderen doen.

   Verwijderen
 4. Heb je op een bepaalde manier je doel niet ook bereikt omdat je huidige baan zo veranderd is en je nu enorm veel voldoening brengt? Dus dat het doel onverwachts op een andere manier is behaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat de klusser drukker is met andere zaken dan te reageren op reacties.
  Waar is een blog goed voor?

  BeantwoordenVerwijderen