maandag 16 september 2019

Tuinbank zelf gemaakt

Een paar maanden geleden heb ik van oude plafondplanken uit de gang een hangtafel met barkrukken gemaakt. Maar sommige bezoekers van mijn huis houden niet van hoge barkrukken en bovendien had ik nog steeds een ladinkje hout over dat mij smeekte om er iets van te maken, dus is het dit geworden:
In dit hoekje van het afdak plant ik elk jaar cherrytomaten enzo, maar meestal wordt het na een tijd het hele wildernis:
Daarom wilde ik die hoek gebruiken voor ene bank, maar eigenlijk wilde ik nog steeds tomaten kunnen planten. Zo kwam ik op het idee om een tuinbank te maken met plantenbakken in de rugleuning:
Het leek simpel, maar stiekem had ik al een best lange lijst van eisen:
 • het moet precies onder het afdak passen
 • er moeten precies 3 bloembakken in de rugleuning passen
 • het moet gemaakt worden van resthout dat ik nog heb. Dat betekent ook dat ik alles in een veelvoud van de houtdikte wil maken, zodat ik minimaal aan zaagverlies heb.
Een hoop gepuzzel dus..
Een dingetje maakte het iets gemakkelijker: de zichtbare planken moesten zeker van plafondplanken zijn; de steunbalken eronder kunnen ook van andere planken zijn. Hier ben ik de zijkant aan het maken:
En hier zie je dat ik van pallethout extra steunen heb gemaakt. Het vierkante plankje in het midden heb ik toegevoegd om de rugleuning extra sterk te maken tegen schuifspanning: zeg maar als meten naar links en rechts gaan wiebelen op de bank. De achterkant zie je niet, dus kan gewoon geverfd blijven. Wel heb ik de verf weggeschuurd als er een lijmverbinding kwam.
De zijleuningen wilde ik eerst van binnen openlaten, zodat je er een drankje ofzo kunt neerzetten. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het dicht te maken. Het kostte immers weinig hout, en het ziet er veel netter uit:
En toen was de bank af en het hout bijna op. Van de laatste planken heb ik er nog een klein tafeltje uit kunnen persen:

En zo hebben we de hele zomer gegeten:-)


Ik vind dat de bank er erg strak uitziet, ben heel blij met het resultaat. Ik denk dat er hooguit voor 5,- tot 10,- aan lijm en schroeven in zit. Al het hout was afval. En nu kunnen we er nog hopelijk jaren van genieten.

Zie ook:
plafond uit de gang slopen
tuin hangtafel met barkrukken

11 opmerkingen:

 1. Heel mooi gedaan, maar is het een idee om vooraf aan te geven wat je bouwplannen zijn, dan kunnen er nog handige tips gegeven worden waar je niet aan gedacht hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is some inderdaad wel een goed idee. In dit geval had ik bnak redelijk duidelijk voor ogen

   Verwijderen
 2. Ow, fantastisch.Je inspireert me!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij is prachtig geworden. Knap gedaan zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi hoor! Onze hulp heb je niet nodig gehad lijkt me zo ;)
  Chapeau om de juiste lengtes over te houden, zeker na een eerdere klus. In mijn hoofd word het plafond van je hal een beetje van villa-achtige afmetingen...
  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, bedankt! Ik gok dat ik 10-15m^2 plafond heb ofzo. Vooral de schuine kant boven de trap tikt flink aan.

   Verwijderen
 5. Een tuinbank op wielen lijkt me handiger en een tomatenplant in je nek, nee.
  Waarom die schets, er zijn inmiddels voldoende handleidingen om een solide bank in elkaar te knutselen. Stijger of steiger, hoeveel winters gaat het mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De bank staat onder het afdak, dus hij heeft weinig last van weersinvloeden. Ik heb geen handleiding gevonden voor een bank met plantenbak, en wielen lijkt me ook niet handig met al die touwtjes waar de tomatenplanten aanhangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat dacht je van een verzonken trampo in de tuin?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is tegenwoordig wel een must in ieders achtertuin he? Mijn tuin is niet zo groot dat ik een vast stuk wil opofferen. in de zomer staat hij overal een keer, en in de winter staat hij onde rhet afdak, zodat ik een halfoverdekt speelparadijs heb!

   Verwijderen