maandag 11 mei 2020

Sluit niet de bejaarden, maar de gezonde mensen op!

We zitten wereldwijd met een "flatten the curve" probleempje. Door ongeveer de hele wereld in lockdown te gooien, hebben we grotendeels weten te voorkomen dat intensive cares overbelast raken. Het nadeel is dat de ziekte nu heel langzaam verspreid, waardoor we misschien wel een paar jaar in een beperkte vorm van lockdown zitten om verdere uitbraken te voorkomen. Om je een idee te geven: waarschijnlijk heeft 3% van de Nederlanders het nu gehad, maar hebben we minimaal 60% nodig voor kudde immuniteit.
Het verenigd koninkrijk had een alternatief bedacht: sluit alle mensen die in de doelgroep vallen (bejaarden, obese etc) op zolang de ziekte rondwaart. Helaas moeten we constateren dat het niet echt goed gaat in het verenigd koninkrijk, want stiekem vallen er meer mensen in de doelgroep dan je denkt.
Bovendien zitten we met een ander probleem: er is nog steeds heel veel onzeker over hoe de ziekte zich het beste kan verspreiden en of je wel echt immuun kan worden.

Is er dan geen andere oplossing? Ja: sluit juist de gezonde mensen op!

Mijn plan is als volgt: het doel is om kuddeimmuniteit te krijgen zonder dat de doelgroep ziek wordt. De oplossing is dat we gezonde mensen vrijwillig laten opsluiten. Niet om de ziekte te voorkomen, maar juist om hem te krijgen! Iedereen die binnen het opgesloten gebied zit moet de ziekte juist krijgen, en mag pas naar huis als hij of zij voldoende antistoffen in het bloed heeft. Op deze manier kunnen hordes onderzoekers de groep observeren om te zien hoe de ziekte zich verspreidt en in welke gevallen iemand antistoffen aanmaakt voor immuniteit.

Nu vraag je je misschien af welke gek zich vrijwillig laat opsluiten, maar dat wordt duidelijk als ik erbij vertel waar het opsluiten gebeurt: in pretparken! Deze parken worden nu niet gebruikt, dus ze kunnen wel een zakcentje gebruiken. In zulke parken zitten mensen dicht op elkaar, dus de kans is groot dat je de ziekte op de dag van aankomst al krijgt. Voor de kleine groep die echt ziek worden staan er dokters klaar, de rest kan gratis van het park genieten. En als je geen fan bent van parken, dan blijf je gewoon op de kamertje thuiswerken. Bij deze mensen kunnen we zien of ze de ziekte opdoen bij het restaurant of de bar. Zullen er mensen ernstig ziek worden of doodgaan? Ik ben bang van wel. Overal op aarde zijn voorbeelden gevonden van mensen die blijkbaar een soort allergische reactie hadden waardoor kerngezonde mensen het leven lieten. Het voordeel is hier wel dat deze groep relatief klein zal zijn en dat deze mensen snel contact hebben met dokters. Ook zullen we wellicht te weten komen welke groep mensen deze allergische reactie vertoont.

Deze parken zullen dus vrijhavens zijn waar geen mondkapjes worden gebruikt. In de entertainment centra van deze parken kunnen artiesten gewoon optreden. Er zullen volle restaurants zijn, je kunt er gewoon naar de kapper en voor mijn part maken ze er ook een tippelzone.

Mocht het goed werken, dan is er nog een voordeel aan deze parken: mensen die uit zulk park komen zijn immuun. Ze kunnen dan een pas krijgen dat dit aantoont. Met deze pas heb je alle vrijheden weer terug, want je bent immers immuun. Met je pas mag je over een tijdje met korting naar de bioscoop en het vliegtuig, want jij kost geen extra plek. Ook kunnen er na een tijdje fitnessclubs open gaan voor immune mensen.

Dit geeft meteen een potentieel probleem voor deze aanpak: de tweedeling van de maatschappij. De gezonde mensen die het kunnen veroorloven om een maandje in de Efteling te zitten of in een bungalow thuis te werken, hebben daarna een groot voorrecht in de maatschappij. En als een groep wordt voorgetrokken, dan wordt er dus ook een groep achtergesteld. Er kan een tweedeling ontstaan tussen de bevoorrechte immune bevolking en de doelgroep die deze kans niet heeft. Bedenk wel dat we met deze aanpak de lockdown tijd kunnen verkorten van de huidige pakweg 2 jaar naar pakweg een half jaar.

Dus in totaal slaan we dus meer vliegen in 1 klap: we helpen het onderzoek naar immuniteit, we bouwen mondiale immuniteit op, we steunen de entertainment industrie, en alle mensen buiten de doelgroep kunnen een steentje bijdragen! Ik zou me meteen aanmelden!

update 18 mei 2020:

16 opmerkingen:

 1. het is toch nog helemaal niet vastgesteld dat je immuum bent nadat je corona hebt gekregen? In Japan scheen dat opgemerkt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt, alleen al daarom moet er meer onderzoek worden gedaan in een gecontroleerde omgeving. En wat is dan een betere omgeving dan een pretpark.

   Verwijderen
  2. Ja, een pretpark. Met een enkel hek erom heen dat bedoeld is om mensen buiten te houden en niet binnen. Slecht bewaakt en we zien hoe goed hekken mensen tegenhouden in landen als Spanje en Griekenland.

   Net zoals het griepvirus gaat het coronavirus zich muteren. Groepsimmuniteit (hebben we ook niet tegen griep) was in het begin het toverwoord maar inmiddels is duidelijk dat het helemaal niet vaststaat dat die er überhaupt gaat komen. We weten nog te weinig van het virus. Ook het ziektepercentage van 50% - 60% zoals die in het begin is genoemd, is een volslagen eigen leven gaan leiden en werd (even) een doel op zich. Wetenschappelijk totaal niet onderbouwd laat staan bewezen.

   Verwijderen
 2. Zoveel onzin, waar te beginnen?

  Gelukkig muteren virussen niet of nauwelijks (enkel strengs RNA) zijn ze zeer stabiel en maken ze onderscheid tussen gezonde en niet gezonde mensen. Kennelijk beperken ze zich ook tot pretparken die bijzonder genoeg dagelijks ruimte bieden aan tienduizenden mensen die verder niets te doen hebben. Ook kunnen er noodhospitalen worden opgezet, zijn er IC-artsen (die hebben verder ook niets te doen) en mobiele crematoria. Want die laatste ga je dringend hard nodig hebben. Of kunnen die in de oven bij Hans en grietje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe dit experiment liever in een pretpark met gezonde mensen dan het experiment wat we nu doen, namelijk op de gehele aarde.
   Ik heb het getal tienduizend zelf niet genoemd. Ik neem aan dat we eerst met een kleine groep moeten onderzoeken wat de risico's zijn.
   Heb je zelf een suggestie?

   Verwijderen
  2. Nou het is niet dit in ieder geval. Bovendien zul je veel mensen uit de kwetsbare groepen krijgen die gelokt door de voordelen geen rationale keuze zullen maken.

   Het probleem van deze crisis is dat we niet goed weten hoe wel ermee om moeten gaan. We hebben het in de eerste plaats nooit eerder meegemaakt en daarnaast is er teveel en te hard op de gezondheidszorg bezuinigd waardoor er extra grote problemen zijn ontstaan. Daardoor verrast het virus ons continue wat op mutatie lijkt te duiden. Het virus blijkt opeens sexueel overdraagbaar en, bijzonder genoeg, in het VK en de VS zijn vooral de donkere mensen de dupe...https://nos.nl/artikel/2333445-zwarte-gemeenschap-vs-hard-geraakt-rassenscheiding-duikt-door-crisis-weer-op.html

   Dus nee, ik heb op dit moment geen ander alternatief voor ogen dan de besmetting zoveel mogelijk in te dammen en het zoeken naar een vaccin. Wat ik wel weet is dat oplossingen als groepsimmuniteit enerzijds zullen betekenen dat onze grenzen dicht moeten en dat ook lange tijd zullen moeten blijven en anderzijds een hele hoge prijs kan hebben.

   Verwijderen
  3. Het lijkt me inderdaad verstandig om mensen pas toe te laten tot dit "experiment" na een medische test.

   Verwijderen
  4. Hoe ga je de orde handhaven in het park? Wat ga je doen als mensen willen stoppen met het experiment? Wat doe je als er een supervirus ontstaat dat nog dodelijker blijkt te zijn maar een incubatietijd kent van - laten we zeggen - zes maanden?

   Ik denk dat er op dit moment nog geen perfecte oplossing bestaat die geen enkel nadeel heeft. Daarbij ben ik ook weer niet tevreden hoe de regering de crisis heeft aangelopen (carnaval laten doorgaan, op 6 maart was er nog een lacherige sfeer tijdens persco's). Maar ik weet wel dat wat we nu doen het beste is van alle mogelijkheden die voorliggen. En ja, daar kleven nou eenmaal nadelen aan.

   Verwijderen
 3. Waanzinnig... Maar wel grappig.
  Vooral omdat ik een hekel heb aan 'pret'parken. Vervang pretpark met 'de hel' en je snapt 'm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maatschappij van weldadigheid wilde arme mensen helpen een bestaan als boer op te bouwen.
  Dat soort stichtingen van weldoeners en wereldverbeteraars zag je veel zo rond 1900.De hoge pief die wel wist wat goed was voor de arme donders.
  Walden, de werkwoongemeenschap van Frederik van Eden, was een verzameling aanhangers en mensen met een gezamenlijke visie.
  En toch, ze hielden geen stand, gingen ten onder aan hebzucht en egoïsme. Alleen die mensen die vanuit gezamenlijk standpunt bewust voor zoiets kiezen, kunnen dat volhouden, denk aan kloosterlingen.
  Er is dus wel meer nodig dan een leegstaand park.Zolang het op basis van vrijwilligheid is, prima. Alleen vrees ik voor de groep die niet/nooit iets inzet voor een groter doel. Die horken die eergisteren in de trein naar Zandvoort zaten, of die lockdownfeestjes houden of trolberichten plaatsen. Die krijg je zelfs niet om met goede draagvlakcommunicatie.
  Er zijn wat landen die strenge lockdown deden en nu de vruchten plukken. Mauretanie, Taiwan, NieuwZeeland, Oostblok. Als het hier weer opsteekt, omhoog gaat met zieken en doden, mag dat strenge hier ook wel. De intelligente poging hebben we al gedaan tenslotte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou het leuker vinden als je weer over financiën en hypotheken zou bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pretpark Duinezathe gaat aanstaande zaterdag open voor 500 kinderen en ouders. De ouders moeten verplicht een mondkapje dragen. Scholen gaan weer open, evenals zwembaden etc. Binnenkort weer een terrasje pakken...de regels versoepelen...eigen verantwoordelijkheid de regels te hanteren...benieuwd wanneer de tweede piek gaat ontstaan...hopelijk ben ik een doemdenker die ongelijk krijgt! W.M.T.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste virologen verwachten 2 jaar lang golven van epidemieen, maar elke golf is iets kleiner omdat er meer mensen immuun zijn:
   https://www.nytimes.com/2020/05/08/health/coronavirus-pandemic-curve-scenarios.html
   In dat geval lijkt het me echt geen slecht idee om gezonde mensen versneld immuun te maken, het kan veel levens redden.

   Verwijderen
 7. En als minstens de helft van die mensen aan de beademing moet dan? Oh ja... dat was het probleem...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 99% van de mensen die aan de beademing moet heeft onderliggende klachten. In een park met aleen mensen zonder onderliggende klachten zal het percentage zeer laag zijn.

   Verwijderen