maandag 16 november 2020

Fotomozaiek

Het verwijderen van een ex-levenspartner uit een huis gaat meestal niet van de ene op de andere dag. Een tijdje terug heb ik onze namen uit een huwelijksgeschenk gebeiteld. En ik had nog een hoop foto's hangen, waaronder een grote foto in de kamer. Tijd op er iets anders op te hangen. En als we toch bezig zijn, dan moet het natuurlijk een persoonljke touch krijgen.

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mozaieken van fotootjes die weer een grote foto vormen. Een stuk of 10 jaar geleden heb ik een programma geschreven die dat kan maken. Nu zul je mischien afvragen waarom je dat zelf zou maken, er zijn immers genoeg van die programma's op internet te vinden. Allereerst is het natuurlijk veel leuker en leerzamer om een programma zelf te maken. Of om de Tröckener Kecks te citeren: "Het is allemaal allang gedaan, maar nog niet door ons".

Maar het belangrijkste voordeel is dat ik nu de volle controle heb op het algoritme. Veel programma's op internet doen dingen waar ik het niet mee eens ben. Sommige programma's plaatsen veel dezelfde foto's naast elkaar. Of ze passen de kleuren van plaatjes aan, zodat er mensen met blauwe gezichten te zien zijn. Of nog erger: ze zorgen ervoor dat mensen een half blauw gezicht krijgen, omdat ze net op de grens van een blauw en een groen vlak staan. Dit haalt de hele charme van een mozaiek weg! Ik heb er voor gekozen dat 2 dezelfde plaatjes nooit naast elkaar staan, en dat plaatjes wel iets lichter of donkerder gemaakt kunnen worden, maar niet van kleur mogen veranderen.

Dit is het resultaat:

Op deze manier hangt m'n ex toch nog in de kamer, want ze staat wel soms op mozaiekplaatjes. Wat een symboliek...

Vervolgens had ik geen zin om de boel ergens duur te laten printen, dus heb ik de foto digitaal in 4 stukken geknipt, als 4 A3tjes uitgeprint, en op een plank geplakt. En voila: een muurdecoratie die me nauwelijks een cent heeft gekost:

5 opmerkingen:

 1. Leuk gedaan! Ik zie dat je de ogen nog moet doen... haha grapje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nu nog een paar van deze mozaïeken weer gebruiken voor een mozaïek der mozaïeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net zelf een foto collage gemaakt. Uitprinten bij bestecanvas.nl kan goedkoop als je de aanbiedingen afwacht. Of 1 keer iets bestellen en je krijgt telkens nieuwe aanbiedingen binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit een heel intrigerend idee. Een van onze kinderen is transgender en kinderfoto's zijn een pijnlijk punt. Alle kinder- en gezinsfoto's zijn van wanden en kasten verdwenen, van hem en van zijn broer want je gaat niet van 1 kind iets ophangen en van de andere niet.
  Het idee, dat je een afbeelding hebt waarin het het verleden aanwezig is, maar niet opdringerig en in het oog springend, spreekt me wel aan. Ik zal eens polsen wat hij er van vindt. Het opschonen van de fotoalbums (dikke Henzo albums vol met liefde ingeplakte plaatjes) heb ik voor me uitgeschoven, maar zo kan ik misschien eerder al iets geven waarin hij zichzelf herkent, zonder dagelijks herinnerd te worden aan de pijnlijke tijd die achter hem ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het delen van je verhaal, fijn dat het je inspireert!

   Verwijderen