woensdag 16 december 2015

Mosmuur

Toen we hier kwamen wonen stond er tegen de achterschutting een klimop. Jeweetwel, van dat soort dat oneindig alle kanten uit woekert.

Na een verloop van tijd wilde de de achterkant van de tuin beter kunnen gebruiken. Dus heb ik de klimop kennis laten maken met de takkenhakselaar. Vervolgens had ik een klein afdak gemaakt waar ons zoontje kan spelen of waar we een terrasje kunnen maken als het aan de andere kant van de tuin te heet is.

Het enige resterende klusje was de schutting. Die bestaat uit grijze betonplaten. Geen schoonheid dus. Een paar oplossingen passeerden de revue:
 • bedekken met hout/riet. Ziet er natuurlijk uit, maar is niet goedkoop en heeft veel kans op rotten. De zon schijnt nauwelijks tegen deze schutting.
 • schilderen. We zouden de schutting donkergrijs kunnen schilderen ofzo, maar het is veel moeite voor een kleine verbetering.
 • een op maat gemaakte poster er tegenaan hangen. Op deze manier kan je een mooi landschap in je tuin maken, of een uitzicht op een strand. Deze oplossing is ook niet goedkoop, en bovendien gaat zo'n poster ongeveer 5 jaar mee, daarna is hij verbleekt.
Gelukkig vond ik deze week een geweldige oplossing op internet: een mosmuur! Dit voldoet perfect aan onze eisen: mooi, goedkoop, natuurlijk en vochtregulerend.
Volgens deze website dien je een handjevol mos door de blender te gooien, een halve liter yoghurt en een schepje suiker toevoegen, en smeren maar. Daarna moet het wekelijks besproeid worden met water, maar ik denk dat ons herfstweer genoeg water zal brengen. Ik had alleen mijn twijfels bij de geur van schimmelende yoghurt, dus zijn we met een klein stukje begonnen:
Hiervoor heb ik mos gebruikt dat op het dak van iemand in de buurt lag. Ik weet niet zeker of dit mos aanslaat, dus ik heb andere soorten toegevoegd om de kans van slagen te vergroten:
 Dit hele zwikje heb ik in een emmer gegooid met een flesje bier over de datum en wat oude yoghurt, en inderdaad, het ruikt nog smeriger dan een kroeg om 4 uur snachts:

Gelukkig was de lucht binnen een paar dagen weg.

Het zal mij benieuwen.

Alles groeit in huize rentenier: de spaarhypotheek, de meelwormen, en nu een steeds groener wordende muur!

externe links:
artikel in volkskrant
http://groenvooriedereen.nl/mos-op-de-muur/
http://9gag.com/gag/6210584

zie ook:
pim je huis!

10 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig experiment. Ik ben benieuwd of het gaat lukken en hoe het er dan uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben de kerstbakken weer met groen gevuld.
  Groen is een mooie kleur, maar ik vind rood net iets beter staan.

  Hoe staat het met dat extra lapje grond, komt de schutting in gevaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed onthouden;-)
   Dat is inderdaad achter deze schutting, dus mos heeft nog een voordeel: ik kan de schutting verplaatsen zodat het mos altijd weer dicht groeit

   Verwijderen
 3. Ik zag die kale mosmuur weer voorbij komen, heeft zich daar nog iets ontwikkeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nog niet heel veel progressie, ik zal deze week eens wat fotootjes maken

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 4. Hoi, ik wil graag een mosdak en ben benieuwd of dit zo is aangeslagen?
  Groetjes, Jeannette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het mosdak werkt geweldig! Het staat vaak in bloei, en bij nat weer wordt het mos bijna fluoriserend groen! zie bijvoorbeeld hier. De mosmuur wil helaas nog steeds niet echt lukken:-(

   Verwijderen
 5. Een hele aparte manier van een mosmuur maken, ik zag ook in je reactie dat de mosmuur niet lukte op deze manier maar het mosdak wel.

  Ik heb gelukkig laatst in mijn uitbouw een moswand geplaatst, althans laten plaatsen.
  Kijk is op https://www.groeneluxe.nl/moswand/ dan zie je een beetje hoe mijn muur eruit ziet. Kan geen foto hier toevoegen.

  En ik zou je aanraden als je geen groene vingers hebt om het te laten plaatsen ipv zelf doen. Scheelt veel tijd en onderhoud, want ik rijk nu niks en het blijft mooi groen.

  Hopelijk had je er wat aan.
  Mvg,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De moswand is echt een mooie aanwinst voor in de tuin hé' .
  Zelf heb ik het laten plaatsen door het bedrijf https://www.groeneluxe.nl/moswand/. En duur was het zeker niet.
  Maar misschien toch de volgende keer ook zelf proberen haha.

  BeantwoordenVerwijderen