zondag 16 oktober 2016

Rentemiddeling bij Aegon

Ik heb me nog nooit verdiept in rentemiddeling, omdat Aegon dit niet aanbood. Maar opeens lees ik dat Aegon dit vanaf 1 oktober mogelijk heeft gemaakt. Sterker nog, ze hebben hun berekening redelijk transparant op het internet staan, zie hier.
Ik wilde meteen een tooltje gaan bouwen die mijn nieuwe rente kon berekenen, tot dat ik er achter kwam dat Aegon me voor is: op mijnaegon kan je direct je nieuwe rente laten berekenen.

In het kort komt het er op neer: ik kan mijn rente laten zakken van 5.1% naar ongeveer 4.2%. Dit levert me netto ongeveer 50,- per maand op, terwijl de rentemiddeling eenmalig 200,- aan administratie kost. Dit is bijna net zoveel als ik in de afgelopen 3 jaar de premie heb laten zakken! Het klinkt dus aanlokkelijk, maar ik ben nogal in dubio. Bij aflossen of bijstorten is de winstverwachting behoorlijk nauwkeurig. Bij rentemiddeling komt nogal wat speculatie kijken. Zo mag je zelf bepalen hoe lang de je rente hierna vast gaat zetten. (de nieuwe rente is afhankelijk van de nieuw rentevaste periode).
  • kan ik niet beter wachten tot ik de boete kan betalen, zodat ik naar een rente van ongeveer 2% kan gaan? Helaas is de boete rond de 20.000,-, dus het zal even duren voordat we dit kunnen ophoesten. Tegen de tijd dat we dat geld hebben is de rente misscien al weer gestegen.
  • Ik kan maar 1 keer een rentemiddeling uitvoeren. Maar stel dat de rente nog verder gaat veranderen?
  • onze rentevaste periode is nog 9 jaar. Ik vind het moeilijk om zover vooruit te denken. Over 9 jaar zijn mijn ouders bijna 80. De kans is aanwezig dat ze tgen die tijd kleiner gaan wonen en een groot bedrag schenken.
  • kan ik niet beter onze hele aflossingsvrije hypotheek om laten zetten? 
 Dat soort vragen...soms is het beter als een hypotheekverstrekker niet zoveel mogelijkheden geeft...

zie ook:
bereken de boete bij rentevaste periode openbreken
rentevaste periode openbreken: wat is de winstverwachting?

10 opmerkingen:

  1. Een boete van 20.000 euro is een heel bedrag. Feitelijk is de 2% rente die je dan over houdt, ook een soort wassen neus, immers, hoeveel % per jaar is die 20.000 euro die je als boete betaalt?

    Mijn neiging zou zijn om te kiezen voor rentemiddeling, en het geld dat je in de boete zou stoppen, gewoon beetje bij beetje (naarmate je het verdient) in de hypotheek te stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit rendement is verrassend hoog tegen de 7%, zie hier. Maarja, dan moet je wel het geld hebben...

      Verwijderen
  2. Ik vind dit ook een enorm dilemma. Mijn hypotheek loopt daar ook, en mijn boete is nog veel steviger (rente staat nog 20 jaar vast). En omdat die boete zo hoog is, komt het er bij ons op neer dat ze die moeten laten financieren, en dan is het nog maar de vraag inderdaad of we daarmee goedkoper uit zijn. Ik moet me er maar eens echt in verdiepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lastige afwegingen inderdaad. Zo ver vooruit kijken is koffiedik kijken, oftewel gokken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. en opletten dat er geen extra voorwaarden aan zitten, zoals boete bij aflossen of verhuizen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. in de rentemiddeling zit een "risicoprovisie" van 0.2%. Die wordt gebruikt om hun risico af te dekken van verhuizing etc.

      Verwijderen
  5. Een herkenbaar probleem! Onze rente staat nog zo'n drie jaar vast, maar ik vind de rente-middeling of boete allebei ook nog wel haken en ogen hebben!! Er blijft idd teveel over waar je over speculeert en dus kan ik van geen enkele optie zeggen dat dit de beste is. Het is een beetje hetzelfde als kiezen in welke rij je gaat staan bij de supermarkt (altijd de verkeerde!) alleen staat er hier wat meer op het spel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik de website van Aegon goed lees (wij zitten er ook met onze hypotheek), dan lijkt mij rentemiddeling een mooi marketingverhaal voor boeterente. Ze nemen het verschil in rente x aantal resterende jaren en smeren dat uit als extra rente over die jaren. Zo krijg je dus een ge-middelde rente. Lijkt me dus lood om oud ijzer (en niet geldig voor (bank)spaarhypotheken).

    Wat een prijzen trouwens voor advies zeg. 1600 euro voor online advies??!! De gouden bergen zijn weer terug. Ik zou bijna eigen advies gaan geven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het lijkt mee te vallen: onze rentevaste periode loopt nog 9 jaar. Zelfs als ik een nieuwe rente kies voor diezelfde 9 jaar, zakt de rente van 5.1 naar 4.2% ofzo. Dat klinkt redelijk als win-win...

      Verwijderen
  7. Als ik dit zo lees zou ik ook naar die rentemiddeling neigen, maar dan voor een korte periode met een zo laag mogelijk rente. In de toekomst kijken kan je niet, maar je kan wel je lasten nu en voor de komende jaren naar beneden brengen. Das al een win opzich!

    BeantwoordenVerwijderen