maandag 2 december 2019

"laat ze dan pepernoten eten"

Marie Antoinette, de vrouw van Koning Lodewijk XVI van Frankrijk leefde in een tijd dat het koningshuis zwom in de weelde terwijl het volk stierf van de honger. Het verhaal gaat dat ze te horen kreeg dat het volk geen brood te eten had, waarop ze antwoordde dat het volk toch gewoon cake kon eten. Dit voorval is waarschijnlijk niet echt gebeurd, maar het toont wel de onwetendheid van de aristocratie.
Enkele jaren later kwam het volk in opstand en heeft ze kennis gemaakt met de guillotine. Queen bezingt deze anekdote in "Killer Queen".

Deze geschiedenis staat in fel contrast met 2019. Want wat zag ik in de Lidl liggen? Een kilo pepernoten voor E1,19. Een hele kilo!!


Ter vergelijking: het simpelste brood van 800 gram kost bij de Lidl E0,89, dus E1,11 per kilo. Ietsje goedkoper dus. Maar in brood zit ongeveer 2300 kcal per kilo, in pepernoten zit 4310 kcal. Bijna twee keer zoveel dus.
De dagelijkse hoeveelheid energie die je nodig hebt kan je met ongeveer 500 gram pepernoten voldoen. Dus voor 60 cent ben je klaar voor de dag! Neem er een vitaminepilletje bij en klaar is Kees. Of Piet.

Er zijn nog genoeg plekken op aarde waar veel honger is, maar hier kan je voor een euro per dag gezelf voleten.

We leven echt in een hele interessante tijd.

12 opmerkingen:

 1. Inname kcal klopt wel, maar gezond is het niet. Hoe zit het met de vitamientjes, mineralen, vezels etc??? Een kilo bananen kost 1.19, misschien is een halve kilo bananen per dag een betere optie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou een leuk experiment zijn.. Hoe lang ga jij het volhouden op alleen pepernoten en een vitaminepil? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je echt niks geeft om of eten ook lekker is, en maximaal tijd wil besparen, kun je leven op soylent in poedervorm. Alles erin wat je nodig hebt. Even aanmaken met water en klaar. Het schijnt alleen wel dat mensen weerstand krijgen tegen het eten ervan na lang gebruik. Dus verandering van spijs doet inderdaad eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, dat Soylent fascineert me al een tijdje. Misschien toch een keertje proberen

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helaas dat het verhaal een verkeerde indruk wekt. Het merendeel van het verse voedsel dat in supermarkten kan worden aangetroffen is namelijk duurder dan het (vette) goedkope, dat hoog calorierijk is en weinig voedingswaarde heeft. Obesitas is dan ook verworden van een welvaartsziekte naar een symptoom van armoede. Daarnaast zijn er helaas voedselbanken die nog wel eens zakken pepernoten bij het pakket doen of zakken friet.

  In de VS, dankzij ons kabinet ook binnenkort in ons theater, zijn er zogenaamde food deserts (voedselwoestijnen). Het gaat rap de verkeerde kant op met dit land.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is toch juist precies wat hij hier duidelijk maakt, zei het met een wat sarcastische slag. Het verbaasd hem dus dat de "ongezonde"pepernoten goedkoper zijn dan het "gezonde"brood.

   Jij zegt hetzelfde : dat het "gezonde 'voedsel duurder is dan het "ongezonde"..

   Dus ik zie niet waar hij een verkeerde indruk wekt..

   Verwijderen
  2. Dan lees je dus niet goed. Waar is in het verhaal ongezond voedsel goedkoper dan het gezonde? Eerst LEZEN, dan reageren.

   Verwijderen
  3. rustig, rustig:-)
   Mijn stelling is dat luxe-eten tegenwoordig goedkoper is dan basisvoedsel. Bedenk dat tot pakweg 50 jaar geleden luxe-eten duur was en basiseten (graan, fruit) goedkoop.
   Of pepernoten gezond zijn is een hele andere zaak.

   Verwijderen
 6. Heerlijk graaien en snaaien uit een zak met pepernoten.De tijd van het jaar, alhoewel ze tegenwoordig bijna het hele jaar in de schappen liggen.
  I want to break free.

  Zwarte Piet

  BeantwoordenVerwijderen