maandag 20 april 2020

Hemelwaterinfiltratie

Mijn voortuin begint steeds bruisender te worden van leven. Steeds meer planten weten elkaar in evenwicht te houden zodat ik steeds minder hoeft in te grijpen. Ook zie ik steeds meer insekten. Tijd voor de volgende stap: hemelwater infiltratie! Want hoewel we momenteel nog steeds in een gezondsheidscrisis zitten, moeten we de klimaatcrisis niet uit het oog verliezen.

De afgelopen jaren hebben we meerdere malen te kampen gehad met hevige regenval en overstromende afvoerputjes. Om de riolering niet verder te belasten mogen nieuwe daken niet meer op de riolering lozen, maar moeten het water lokaal geinfiltreerd worden. Maar dan blijven we nog steeds met miljoenen bestaande gebouwen die op de riolering zitten. Om de burgers een steuntje in de rug te geven heeft onze gemeente een subsidie in het leven geroepen. Voor elke vierkante meter dak krijg je een paar euro. Uiteindelijk verdient de gemeente dit terug doordat de riolering minder belast wordt.
Je zou misschien verwachten dat ik er als de kippen bij ben om de gemeente een poot uit te draaien, maar deze keer ben ik een stuk schappelijker. Om de volgende redenen:
 • Ik wil zelf de tuin graag duurzamer maken, ik heb geen stimulans nodig.
 • Ik heb geen zin om al het papierwerk in te vullen en te kijken of ik aan alle eisen voldoe.
 • De gemeente moet vervolgens mijn aanvraag keuren, en die ambtenaar moet ook door de gemeenschap betaald worden.
Kortom, veel gedoe voor weinig geld, dus mag de gemeente zijn geld bewaren voor andere nuttige dingen.

Wel heb ik even in de subsidieregeling gekeken om te kijken of ik aan de eisen zou voldoen. De subsidie eist een waterberingscapaciteit van 50 liter per vierkante meter. Voor het voorste deel van mijn dak zou dat grofweg een kubike meter zijn.

Dat is niet weinig. Het vorig jaar heb ik een kleine kuil in de tuin gemaakt die ik er mooi voor kan gebruiken, maar die is bij lange na niet groot genoeg. Eerst had ik het idee om een put te graven of om infiltratiekratten in te graven. Maar dit zou wellicht gevaarlijk zijn voor de kindjes van de buren. Dus kwam ik op een veel beter idee: een riviertje dat de grootste tijd droog staat. In Arabische landen hebben ze die veel, en worden daar wadi genoemd. In Nederland noemen we die ook wadi, maar dan staat het voor "Water afvoer drainage infiltratie".

Mijn tuin loopt een beetje af, dus als ik een kronkelende greppel maak, dan zou het water mooi over de hele tuin verdeeld worden. Het enige probleempje is dat dit riviertje een paadje moet kruisen. Op de onderstaande foto zie je linksboven de regenpijp en de kuil. De witte stenen zijn het paadje dat de kuil insluit:Gelukkig heb ik een oplossing gebacht: ik ga een bruggetje bouwen. Op deze manier krijg ik nog meer variatie in de tuin, en heb ik weer een mooi klusprojectje. Hieronder zie de plek van de andere kant, waar ik al plek heb gemaakt voor een brug:

Wordt vervolgd!

9 opmerkingen:

 1. Wat een leuk project zeg! Dat brengt me ook op ideeen. Misschien kunnen we een wadi aanleggen waar de regenton in overloopt, bijvoorbeeld.
  We hebben ook altijd veel diepe regenplassen op ons terras en paadje, soms loopt het de garage in. Daarom overwegen we ook een paar H20blobs aan te brengen. Nu is het mooi weer, kunnen we mooi aande slag voor als het weer slechter wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat het je inspireert! Dat is het luxeprobleem van dit weer: het is erg lastig om een wadi te testen;-)

   Verwijderen
 2. Ik woon in een nieuwbouwwijk, waar al het regenwater in een wadi komt. Gaat perfect. En zelfs deze staat bij echt harde regen wel eens helemaal vol (en dat is echt veel!). Daarmee realiseer je je hoeveel water er naar beneden komt, wat inderdaad op andere plekken de riolering belast. Ik wil zelf nog eens kijken hoe ik hier wat water van kan 'aftappen' om te gebruiken voor de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1mm regen op een vierkante meter dak geeft al een liter water, dat gaat inderdaad zeer snel.

   Verwijderen
 3. Wij vangen sinds vorig jaar het water van ons garagedak op in 2 watertanks van 360 liter. Ik zit te denken om ook een tank aan de voorzijde te plaatsen en deze te laten begroeten door een klimop.
  Met de hand water aftappen in een gieter en dit gericht begieten werkt prima en houdt je in beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk idee zo! Wij denken ook na over dit soort dingen, maar het is nog niet concreet. We zoeken nog een handige plek voor een wadi.
  Trouwens van ondergrondse infiltratie tanks zou niemand last hebben, je kunt er je tuin zo weer overheen leggen als het ware. Mijn ouders hebben het, werkt top en je ziet er niks van in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En het regenwater gebruiken voor je toilet? Idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou wellicht een deel van het regenwater kunnen gebruiken, maar dat vereist opslag.

   Verwijderen
 6. Hey goed bezig! Bij mij gaat al het "dakwater" rechtstreeks het riool in.
  Ik ga binnenkort maar eens een (of 2?) regenton(nen) plaatsen.

  Verder relatief weinig verharding in de voor en achtertuin dus dat zit al wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen