maandag 4 mei 2020

Brug metselenIk heb al een keer verteld dat ik het fascinatie heb voor muren met schuin uitstekende stenen, maar mijn fascinatie voor gemetselde bogen is nog vele malen groter. Als kind kon ik me al vergapen aan gothische kerken. Ik ben trouwens niet gelovig. Veel niet gelovigen vinden kerken het symbool van geldverspilling en onderdrukking, ik vind het nog steeds het toppunt van architectuur en menselijk vernuft. Zodoende ben ik op dit moment vrijwilliger voor het onderhoud van de lokale kerk. En elke keer als ik op 10 meter hoogte een gewelf sta af te stoffen bedenk ik me hoe het zou zijn om zelf een gewelf te maken. Nou, mijn wadi-project leent zich perfect voor het experimenteren met gewelven!

Vroeger heb ik al heel vaak Het Kathedraal van David Macaulay gelezen, dus ik weet ongeveer hoe het moet. Eerst moet je een mal maken. In mijn geval heb ik wat oude pallets verzaagd tot mal. Ik heb twee vormen gemaakt die de boog definieren:
Daartussen komen een hoop latjes, zodat het een soort van ton wordt:

Als fundament heb ik klinkers gebruikt. Nadat ik het vorig jaar een heel stuk oprit heb weggehaald heb ik er genoeg over:

Vervolgens komt daar de mal op. Wel op een paar lossen houtjes, zodat ik wat speling overhou om de mal later te verwijderen:
Vervolgens kon het metselen beginnen. Ik heb een restpartijtje stenen van een vriend kunnen krijgen. Metselen is echt fascinerend: je koopt wat grijze pof, doet er water bij tot het modder wordt, en een dag later is het zo hard als stee:
Ten slotte heb ik de bovenkant afgesmeerd met cement om er zeker van te zijn dat het stevig is. Dit doen ze bij echte gewelven ook, dus ik heb het ook maar gedaan. En dag later kon de mal er uit:

Vervolgens heb ik het paadje weer hersteld en de rest opgevuld met sedum:

En klaar! Ik durf zelfs op mijn eigen gemetselde gewelf te gaan staan.

Ondanks de lockdown heb ik dus toch een item van mijn bucketlist kunnen afvinken: het metselen van een gewelf!Nu alleen nog de regenpijp omleiden naar dit gat en mijn wadi is klaar!zie ook:
hemelwaterinfiltratie in de voortuin deel 1
andere doe het zelf projecten

5 opmerkingen:

 1. Schitterend! Komt helemaal god zo met die wadi.
  Ik denk dat je het ook leuk zou vinden een broodoven/pizza-oven voor buiten te knutselen. Zeker nu je wat ervaring hebt opgedaan met boog metselen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit zijn dingen waar ik echt megablij van wordt. Onwijs tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohhh wat ziet dit er geweldig uit.
  Mijn houten bruggetje in mijn tuin staat te wankelen. Misschien ook wel iets om dit te vervangen voor een stenen bruggetje. Ik heb ook nog genoeg stenen liggen. Kan ik je mailen met een foto van de huidige brug? Want dan hoor ik graag van je hoe ik dit het beste kan aanpakken. Groet pauline

  BeantwoordenVerwijderen