maandag 25 mei 2020

Hemelwaterinfiltratie: regenpijp afkoppelen

Ik ben al een tijdje bezig met het maken van een hemelwaterinfiltratie in de voortuin
Eerst heb ik een kuil gegraven en een brug eroverheen gemetseld. Nu is het tijd voor de laatste stap: de regenpijp omleiden.

Als eerste heb ik een sleuf gegraven waar de regenpijp komt te liggen, en ik heb bij de regenpijp een gat gegraven:
Vervolgens heb ik me in alle bochten gewrongen om een stuk regenpijp ertussenuit te zagen. Het fijne van dit klusje is dat ik nu weet hoe de afvoerpijp ongeveer loopt. Bovendien loopt hier ook een stroomkabel. Ik gok dat dit de kabel is die naar de garage loopt. Altijd handig om te weten.

De oude afvoerpijp heb ik afgedekt met een deksel:


En daarna heb ik een bocht en lange pijp eraan geprikt. Gelukkig kon ik met die lange pijp het zand onder de stoep wegschrapen, zodat ik niet de hele stoep hoefde open te gooien:

En daarna heb ik een tijdje moeten wachten voordat het een keertje ging regenen. De buren zullen wel raar op hebben gekeken toen ik in een regenjas foto's van de tuin igng maken. Maar het belangrijkste: hij doet het!
Nu is het nog wachten op een echte grote bui om te zien hoe vol de kuil komt te staan.


En dan komt de grote vraag: wat heeft dit allemaal voor zin? In Nederland valt gemiddeld 800 millimeter regen per jaar. De voorste helft van mijn dak is ongeveer 20 vierkante meter, dus goed voor 16 kubike meter water per jaar dat niet door de riolering moet. Om je een idee te geven: Ik verbruik per jaar ongeveer 30 kubike meter drinkwater. En dan zul je misschien afvragen of dit nog zin heeft met zulke droge zomers. Ik denk: juist wel. Hoe droger hoe lastiger het is om het grondwater op peil te houden. Hoe meer water er in de grond wordt geinfilteerd, hoe beter.

zie ook:

13 opmerkingen:

 1. Even een vraag van een leek, maar komt hemelwater via het dak (en de regenpijp) sowieso al niet in de tuin? Alleen dieper? Of zit een regenpijp op het riool aangesloten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal in meeste gevallen niet passen. Bij een gemiddeld huis heb je na een bui van pakweg 8mm 2 badkuipen aan water vol: eentje voor en eentje achter je huis. Zo gemakkelijk trekt water niet de grond in. Dus gaat het regenwater meestal naar het riool. Alleen in nieuwere wijken ligt een dubbel riool, zodat het regenwater naar een meertje of wadi in de buurt kan worden afgevoerd.

   Verwijderen
 2. Regenpijpen gaan naar het riool. In het ideale geval een regenwateropvang,maar dat is bijna nergens. Dat het in het riool komt is zonde dat is schoon water wat in de waterzuivering komt...en het is zonde want de grond kan het prima gebruiken. Daarnaast,in de hele straat komt dat water in het riool, en soms(zoals bij mij)kan het riool dat bij een (stort)bui niet aan.
  Waar blijft het water dan? Dat loopt via riolering terug naar binnen. Bij mij kwam het water omhoog in de wc en wasbak en keuken! Ik ben niet zo handig als GeldIsTijd en ik heb piepklein voortuintje van een meter, geen ruimte voor zo'n mooie wadi. Dus ik heb een overloop op mijn regenpijp gezet, het tussenstuk heet ook bladvanger. Nu gaat het overtollige water wat niet het riool in kan zijwaarts de regenpijp uit. Scheelt me heel veel dweilen! Ik noem deze optie omdat niet overal een wadi kan, maar je wel kan ontkoppelen van de regenpijp zonder al te veel kosten en moeite.
  Zou een terugslagklep hier niet tegen helpen, nee, die zou 50 cm voorbij de regenpijp komen en dat zou betekenen dat ik al het regenwater van het dak direct naar binnen zou krijgen. Dat is wel schoon water maar nog steeds een probleem.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Greet, klinkt interessant! Je hebt dus gewoon een tussenstukje geplaatst waardoor een deel van het regenwater er gewoon uitloopt? Heb je een specifieke naam/type daarvoor? Ik heb daar ook wel interesse in. Ik overwoog overal regentonnen met aansluiting op riool, maar dat is veel te prijzig bij ons huis. Stuk of 7 regenpijpen...

   Verwijderen
 3. Ach vergeet ik helemaal de complimenten...GeldIsTijd ik vind het fantastisch!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alle beetjes helpen. Top! Ik woon in een nieuwbouwwijk, en daar hebben we een wadi voor de deur (en die staat/stond) wel eens helemaal vol. Er loopt bij ons een slang door de gevel van achter het huis naar voor en die spuit het water er uit (AzuraHQ systeem) aan de voorkant in een molgoot. Vanaf daar loopt het water samen met het water van regenpijp op de voorgevel de wadi in. Ik overweeg nog om het water van de achterkant op te gaan vangen in het gat dat we in de tuin hebben voor de trampoline. Die wadi is wel leuk, maar daar heeft mijn eigen tuin niets aan, en ik wil juist graag zelf minder drinkwater gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. interessant om het trampolinegat ervoor te gebruiken!

   Verwijderen
  2. Ja, dat idee wil ik misschien in de achtertuin gaan gebruiken

   Verwijderen
 5. Het ziet er romeins uit, maar ik heb mijn bedenkingen.
  De wadi is niet diep genoeg, blad en troep zal zich voor de buis ophopen waardoor de dakgoot gaat overstromen.
  Hopelijk niet bij de buren ivm schadeclaims.
  Ik hoor je ook niet praten over filters, want als je die niet aanbrengt raakt de buis op een plek verstopt waar je straks niet meer bij kunt. Er zal sowieso te weinig doorstroming zijn waardoor blad zich zal ophopen met verstoppingen tot gevolg.
  Breng een filter aan in je regenpijp en maak deze regelmatig schoon en maak het wadi'tje dieper. Dan zijn er nog de communicerende vaten, waardoor de troep
  gaat bezinken in de pijp.
  Wij hebben 2 regentonnen en tappen af indien nodig, de rest loopt de tuin in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor je reactie. Denk je dat de buis verstopt raakt door troep vanuit de wadi of vanuit de dakgoot? De wadi kan ik nog dieper maken, en natuurlijk nog veel langer. De tuin loopt af, dus ik verwacht geen problemen met de buren.

   Verwijderen
 6. Je kan ook een IBC-vat(1000liter) ingraven in je tuin...onder het terras, de stoep...en daar je regenwateropslag in maken. Er bestaan ook hele dure oplossingen die hetzelfde doen. En waterzakken van 1000 liter die je in je kruipruimte kwijt kan.
  Beetje googelen en van die sites met eco-vriendelijke mensen(die handig kunnen klussen) bezoeken en je ziet dat er heel wat mogelijk is. De wc kan bv prima met dubbel watersysteem, regenwater als er genoeg in de opslag is, drinkwater als het op is.Zo bespaar je echt heel veel drinkwater.
  Succes!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben vorig jaar een ton van 10 000 liter in onze voortuin laten plaatsen en vangen ons water op en deze is aangesloten op de wc's en wasmachine.

  BeantwoordenVerwijderen