woensdag 29 juli 2020

Trouwring verkocht

Anderhalf jaar heeft dat gouden ding in een laadje liggen wegkwijnen, maar nu vond ik het tijd rijp: ik heb mijn trouwring verkocht! Ik had de ring bewust even laten liggen, omdat het verkopen van goud veel beter te timen valt dan het verkopen van aandelen.

Hoe zit dat dan? Goud wordt gezien als een veilige haven voor als aandelen dat even niet zijn. Goud is namelijk iets fysieks dat de waarde van een metaal vertegenwoordigt, en niet de waarde van een bedrijf dat plotsklaps failliet kan gaan. Het gevolg is dat goud stijgt zodra de aandelenmarkt onzeker wordt. Beleggers zijn bang dat hun aandelen minder waard worden, stappen over naar goud, en dat stuwt de vraag op. Dat de goudprijs nu zo hoog staat is eenvoudig te begrijpen: ik kan me geen moment herinneren dat de beurs onzekerder was dan nu.
Dit heeft de goudkoers gedaan sinds we de stekker uit ons huwelijk hebben getrokken:

Hoe gaat het verkopen van goud in zijn werk?
Ik ben naar het goudwisselkantoor gegaan. Daar wordt het goud ter plekke getest op de puurheid en gewogen. De ring heeft destijds 300,- gekost, en nu levert hij nog maar 80,- op. Zonde? Tja, het goudwisselkantoor kijkt niet naar de artistieke waarde, maar puur naar het gewicht in goud. Eigenlijk kan je het goudwisselkantoor een beetje vergelijken met boekhandel "De Slegte": ze kopen je spullen op per kilo, zonder dat ze naar de inhoud te kijken. Maar wat had ik er anders mee kunnen doen? Het heeft voor mij of mijn zoontje geen emotionele waarde, en omsmelten tot iets anders is zeker zo duur als een niew gouden sierraad kopen. Dan heb ik liever een "smetteloos" sierraad.

Dus een kwartier later was ik een stukje goud armer een stapel briefjes rijker. Nadat ik vier maanden lang alles contactloos heb betaald, moet ik nu ineens briefjes zien kwijt te raken....

21 opmerkingen:

 1. Ik heb mijn trouwring nog en mijn man, maar heb wel eens wat goud en zilver verkocht dat alleen maar in een doosje lag te liggen. Waaronder mijn kinder bedelketting en een gouden armband die ik had gevonden en bij de politie aangemeld, maar die na 6 jaar nog niet was opgehaald. Weg er mee!
  Je krijgt er niet veel geld voor, maar het geeft een soort opluchting om niet weer dingen tegen te komen waar je niets mee doet, of wilt.
  Wel handig, contant geld! Sinds maart heb ik niets meer contant opgenomen, onze eierboer betalen we contant dus het stapeltje muntjes wordt steeds lager...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een lade wordt als verkleindwoord met een 't' geschreven, niey met een 'd'! Laatje dus en geen laadje, zoals bovenaan in de tekst.
   Erg dat onze taal zo slecht geschreven wordt...

   Verwijderen
  2. Hoi Unknown, ja jammer dat niet iedereen foutloos kan schrijven. Wel fijn dat mensen leuke stukjes publiceren waar anderen dan, met hun naam, op reageren omdat ze ook iets vinden van het betreffende onderwerp. Hierop met een taalanalyse reageren, en dan ook nog anoniem, is niet echt sjiek (oh.. dat schrijf je niet zo he?).

   Verwijderen
  3. Bij de politie aangemeld? Nou dat kan helemaal NIET u ben verplicht fit bij de gevonden Gemeente op de site bij gevonden voorwerpen in u geval bij sieraden het gevonden item in u geval de gouden armband

   Verwijderen
 2. Ik heb hier goud en zilver liggen waar ik nooit meer wat mee ga doen. Onder anderen trouwringen van mijn ouders en grootouders. Ik wil ze ook inleveren, ik heb ze alleen zó goed opgeborgen dat eerst eens diep moet nadenken waar ze liggen. En ik heb net als jij een gouden armband. Ooit gevonden (in 1973!) en er is nooit iemand om geweest. Dat gaat na 47 jaar ook niet meer gebeuren. Kan ook weg!
  Halskettingen van mijn moeder bewaar ik nog, hoewel ik ze nooit draag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb van de trouwringen van mijn grootouders een ander ring laten maken die ik nu nog steeds draag mss ook een goed idee om te doen wat dit heeft toch een sentimentele waarde niet

   Verwijderen
 3. Misschien zit er nog wat goud in die oude PCB's... Ik heb een keer wat goud aan mijn vriendin gehangen, dat was het wel.
  Het is nu wel een goede tijd inderdaad, vanwege de hoge goudprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar de hoge goudprijs wel niet goed voor is. Zelf heb ik absoluut niets van goud dat ik kan verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ooit mijn verlovingsring met briljant laten vermaken tot een broche. Na een tijdje was ik hem kwijt.
  Ik dacht:’ zie je wel het was niks, en zelfs als broche doet het niks.’.
  Opnieuwbegonnen. Belia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus je hebt je verlovingsring naar een broche veranderd, die je daarna bent kwijtgeraakt. Slim..

   Verwijderen
 6. Ooit heb ik van armoe omdat ik financiële problemen had mijn gouden ring die ik voor mijn 14e verjaardag en kettinkje met muzieknootjes die ik na het behalen van mijn diploma muziekacademie gekregen heb verkocht zonder te beseffen hoeveel pijn dit achteraf zou doen vanwege de sentimentele waarde ermee gepaard die je dan zomaar in de vuilnisbak gooit. Nu 32 jaar later zou ik zo de klok willen teruggedraaid krijgen om deze misstap te voorkomen. Zo is het ook met trouwringen. Als je ouders, echtgeno (o)t(e) je ontvallen zijn kunnen hun juwelen of trouwringen een bijzonder plaatsje krijgen zodat je hart altijd het gevoel krijgt dat ze deel van uw leven uitmaken. Ik zou die herinneringen nooit voor geen geld meer wegdoen maar ze houden uit respect en dankbaarheid voor hun liefde en zorgzaamheid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel vervelend, ik kan me voorstellen dat je je zo voelt. Trouwringen van gelukkige huwelijken zou ik nooit wegdoen

   Verwijderen
 7. Er is bij mij ingebroken, al mijn sieraden zijn gestolen. Hierbij zaten veel sieraden die ik van mijn dierbaren had gekregen. Mijn hart doet pijn, gaat nooit over.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof niet dat ik goud heb, misschien een paar kleine oorknopjes die van mijn moeder zijn geweest. Ik zit niet op het geld te wachten, maar snap wel dat je je trouwring - wanneer de liefde voorbij is - verkoopt. Veel plezier met het uitgeven van die briefjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dom en spijtig als je t goud nu weg doet.goud staat pas!net in de startblokken om omhoog te schieten..tot misschien wel t 10 voudige
  Geld ontwaarding door de biljarden die uit tniets word bijgedrukt.
  Vasthouden..t eet geen brood..en kan alleen nog UP

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Warren Buffet investeert alleen in dingen die zelf omzet draaien (dus aandelen, en geen edelmetaal of bitcoins), maar of hij gelijk heeft? We hebben weinig zekerheid voor de toekomst, dus we kunnen alleen in het verleden kijken. De afgelopen 20 jaar is goud ongeveer 5 keer zo duur geworden, dus pakweg 8%. Dit is vergelijkbaar met aandelen, met het verschil dat goud nu historisch hoog staat, en aandelen de komende maanden historisch gaan zakken. Dus ik wacht even en ga daarna vol in de aandelen.

   Verwijderen
 10. We hoeven geen Einstein te zijn om te zien dat zilver in het verleden de grootste stijging maakte in een crisis, pak de grafiek er maar bij. Mensen die nu al hun tanden en spullen in leveren terwijl de piek nog ver weg ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tot dit blogje nooit meer gedacht aan de mogelijkheid van het inleveren van goud. Mijn man had al jaren vier gouden kronen in een kast liggen. Geen enkele emotionele waarde. Ze brachten wel €300 op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goudprijs is nu circa 1970 USD/once. Dit is ca 1977/1.18=1670 euro per ounce. Dit is ca 1670/31=54 euro per gram. Overigens is dichtheid van goud heel hoog: ca 20 gram per mililiter.
  Woog je trouwring maar iets meer dan 1.5 gram? Of hanteert de goudhandelaar een flinke commissie?

  BeantwoordenVerwijderen