maandag 14 september 2020

Einde van mijn meelwormenproject

Ruim 5 jaar geleden ben ik begonnen met het kweken van meelwormen. Insecten zijn een gezonde en duurzame bron van eiwitten, en het mooie is dat je ze mag kweken en "slachten" zonder vergunning. Dat klonk als een mooi project voor mij. Na een tijdje kwamen er jonge meelwormen en groeide de populatie snel, zodat ik ook kon beginnen met het eten ervan. Zo heb ik een meelwormen omelet en een meelwormenburger gemaakt, ik heb ze zelfs rauw en levend geprobeerd...

Maar na een tijdje begon het project een beetje te vervelen. Ik moet bekennen dat ik de meelwormen niet bepaald een feestmaal vind. De burgers waren best te doen, maar ze waren veel werk om te maken. 

5 jaar lang heb ik de populatie wel in leven gehouden, maar ik had vaak geen zin om er iets eetbaars van te maken. Ik heb ooit een bakje meelwormen gegeven aan iemand die ratjes kweekt, maar voor de rest heb ik vooral mijn kippen blij gemaakt.

En zo viel langzaam het besluit om met het project te stoppen. Ik hoef gelukkig niets weg te gooien, ik heb de gehele populatie aan de kippen gedoneerd:

Ziezo, opgeruimd staat netjes. Niets getreurd, mocht ik er weer zin in krijgen, dan heb ik bij de dierenspeciaalzaak voor 50cent een nieuw zakje meelwormen.

Maar de kans is klein. Toen ik aan dit project begon dacht ik dat insecten een oplossing zouden kunnen zijn voor het voedselporbleem op aarde. Insecten gaan immers veel beter met hun energie om dan ons normale vee, kunnen gemakkelijk gestapeld gehouden worden, en zijn veel minder gevoelig voor ziekten.

Maar ondertussen heeft de techniek de meelworm ingehaald: we hebben ondertussen niet alleen vegaburgers die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden, het is een kwestie van tijd totdat er betaalbaar kweekvlees is. Kweekvlees wordt gemaakt uit stamcellen van dieren die zich verder delen in een laboratorium en later in een fabriek. In 2013 kosten dit proces grofweg een miljoen euro per kilo, maar de voorspelling is dat kweekvlees over een jaar of 2 goedkoper is dan echt vlees. Ook zijn er bedrijven zoals Perfect Day bezig om melk te produceren met microflora.

Ik gok dat de veeteelt binnen 10 jaar behoorlijk instort. Wellicht zal Nederland nog lang vast blijven houden aan koeien in de wei, maar Amerika en China zullen veel vooruitstrevender zijn. De technologische voorsprong die Nederland nu heeft in de landbouw hebben we dan nog weinig aan. De boeren die nu geen gebruik maken van een uitkoopregeling, maar door blijven gaan met staken, zullen veel spijt krijgen..

Zie ook:
alle meelwormenverhalen

4 opmerkingen:

 1. Naar mijn mening zal het niet zo hard gaan met de prijs van kweekvlees. Te vaak dit soort hosannaverhalen gehoord vanuit R&D, de stap naar de industrie is groot. Op den duur zal het er wel komen (het is er al bijna), maar het kan nog wel een jaartje of 5 zijn voordat het betaalbaar is zoals een kiloknaller.
  Die vegaburgers zijn over het algemeen zeer hoogbewerkt, je kan je dus afvragen of dat wel gezond is.
  Los van die kritiek zijn er nu al veel mooie alternatieven die gezond en puur zijn zoals de aloude tofu en falafel.
  Als de apocalyps uitbreekt, weet jij in ieder geval nog smakelijke burgers te maken uit torren! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht ben ik iets te optimistisch met die 2 jaar, maar als kweekvlees over 5 jaar concurrerend is, dan is het over 10 jaar einde oefening van de veeteelt.
   Hoogbewerkt betekent niet noodzakelijk gevaarlijk.

   Verwijderen
  2. Klopt van dat hoogbewerkt, het heeft echter geen goede naam.
   Voor vegaburgers specifiek: er zit teveel zout in. https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/hoe-gezond-zijn-vleesvervangers

   Verwijderen
 2. Ik weet het niet met al die vleesvervangers, ik vind ze niet lekker en als ik de ingrediƫntenlijsten lees heb ik er ook niet zo'n zin meer in. Ik koop ze dus niet niet meer. Ik kan lekker koken zonder vlees (met peulvruchten bijvoorbeeld) en ook eet ik liever af en toe een klein stukje echt vlees van een dier dat het goed heeft gehad. Ja ja... ik weet dat ik hiermee echte vegetariƫrs voor het hoofd stoot want het blijf doden van dieren. Zie mijn weekmenu's, misschien 1x per 2 weken vlees en dan nog geen 100 gram!

  BeantwoordenVerwijderen