maandag 22 februari 2021

Koudetest

Met dit schitterende weer is het nauwelijks voor te stellen dat we een week geleden nog konden schaatsen. Kou betekent niet alleen winterpret, maar ook een test voor dingen die ik buiten heb gemaakt: kan het deze extreme weersomstandigheden aan? Ik had twee zorgenpuntjes: de wadi en het afdak.

Wadi

Het afgelopen jaar heb ik een wadi in de voortuin gemaakt om regenwater van het dak in de tuin te infiltreren. Enkele weken later werd de wadi al tot het uiterste getest: er kwam een slordige 50-100mm neerslag uit de lucht. Maar een vraag was nog niet beantwoord: wat als het gaat vriezen? De afvoerpijp zou met ijs verstopt kunnen raken. Gelukkig viel het mee: er lag zoveel sneeuw dat de afvoerpijp niet meer zichtbaar was, maar zodra het ging dooien, liep de wadi netjes vol:


Afdak

6 jaar geleden heb ik een afdak gemaakt achter het huis. Destijds heb ik de stevigheid van het dak ingeschat door eerst op de ligger te gaan staan om te kijken hoe ver die zou doorzakken. Dat was slechts 1 cm. Aangezien het afdak aan drie kanten zit ingeklemd in muren en schuttingen leek het me sterk genoeg tegen sneeuw. 
Ik had met een dingetje geen rekening gehouden: afgelopen week is de sneeuw op het dak van het huis langzaam gaan compacteren tot een soort van gletsjer bij de dakgoot. En zodra het begon te dooien, begonnen stukken ijs zo groot als dakpannen naar beneden te storten. Dit ging met zoveel geweld gepaard, dat een polycarbonaat plaat uit zijn aluminium groef schoof:


Gelukkig schoot, na al het ijs van het afdak afgehaald te hebben, de plaat weer netjes terug. 

Heeft bij jullie alles de vorst overleefd?

7 opmerkingen:

 1. Volgende keer meteen de sneeuw verwijderen uit de dakgoot en van het afdak.
  Het platte dak ernaast kan ook wel een nieuw laagje gebruiken zo te zien ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een heel gedoe om met vrieskou naar de dakgoot te klimmen, maar misschien kan ik genoeg bereiken met een lange stok. Op het platte dak ernaast met ik met groen dak experimenten bezig, hierover later meer.

   Verwijderen
 2. Mijn nieuwe tuinhuis heeft de sneeuw glansrijk doorstaan, inclusief de sneeuwduin van 1 meter op de dakgoot :-). Behoorlijk overgedimensioneerd dus, maar wel prettig in dit soort omstandigheden.
  Mijn wadi heeft het exact zo doorstaan als de jouwe: het dooien ging snel, maar het equivalent van 80mm aan neerslag wat er in de wadi lag zakte zó de grond in en de wadi stroomde dus niet eens over naar de tweede wadi in de voortuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben watertonnen die al weer tot de rand toe gevuld zijn voor de zomer;-)
  Leg niet teveel druk op je groene dakconstructie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas lekkage gehad door de sneeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er ontstaan naar verloop ook vaak lekkages bij de opstaande randen en de trim van een garagedak, dat komt door de werking van de bitumen.
   Met een simpel kitje zijn die gaatjes nog te dichten.

   Verwijderen