dinsdag 6 juli 2021

Nog meer waterberging: groen dak op de garage

De laatste jaren ben ik veel bezig met het klimaatbestendig maken van mijn huis en tuin. Hiermee bedoel ik: tegels eruit, planten erin, en zo min mogelijk hemelwaterafvoer naar het riool.

De volgende dingen heb ik al gedaan:
Maar ik heb ook iets gedaan dat slechter is voor de waterbalans:
Dus wat is het netto resultaat? Hieronder zie je de verdeling in 2010, toen we het huis kochten, in 2020 en hopelijk in 2021:

Ik heb de kleuren gekozen naar "wenselijkheid": bij voorkeur zou al het water geinfiltreerd moeten worden, dus groen. Zoals je ziet is er een hele stap gemaakt, maar ben ik er nog lang niet. Op het volgende plaatje kan je het overzicht zien als plaatje, en zie je meteen wat mijn nieuwste project is: een groen dak op de garage:
De garage is mij al heel lang een doorn in het oog: een groot plat dak dat nergens voor gebruikt wordt. Hoe mooi zou het zijn als dit vervangen zou kunnen worden door een groen dak? Dus ben ik wat afwegingen gaan maken:

De eerste afweging is dat de constructie van de garage niet ontworpen is voor een groen dak. Ik heb geen zin om de hele balkenlaag van de garage te verangen, dus er zal alleen een heel extensief dak komen met zo dun mogelijke substraatlaag. Ook ga ik niet de hele garage bedekken. De voorkant vind ik het belangrijkste, want dat is een zichtlokatie en daar zit ook de waterafvoer. Bij geringe regen kan het groene dak dan profiteren van de regen van het hele dak.

De twee afweging is dat het niet teveel moet kosten en niet teveel materialen in moeten gaan. Een groen dak heeft doorgaans vier lagen: een worteldoek die de bitum eronder moet beschermen tegen wortels, een drainagelaag die het overschot van water kan afvoeren, maar ook het water een tijdje kan vasthouden, een filtervlies dat zorgt dat de drainagelaag niet met zand verstopt raakt en ten slotte de plantjes zelf.
Een kant en klaar pakket kost al snel 40,- per vierkante meter. Dat is best duur als je bekijkt dat worteldoek pakweg 2,- er vierkante meter is, filtervlies hooguit 5,-, en dat ik zelf een voldoende voorraad aan sedumplantjes heb. Het enige van behoorlijke prijs is de drainagelaag, die vaak meer dan 10,- per vierkante meter kost, en bovendien uit hard plastic bestaat.... kan dat niet anders?
Omdat ik een relatief klein dakje wil, denk ik dat het ook met een kneuterige oplossing kan: pindakaasdeksels! Die zijn gemaakt van hard plastic dat niet zomaar verweert, als je ze met de open kant boven legt kunnen ze een beetje water bergen, en het water kan er mooi tussendoor wegstromen.

Dus heb ik wat familie ingeschakeld om pindakaasdeksels (en chocopasta, oploskoffie, speculoos, enfin je snapt wat ik bedoel) te verzamelen. Na een tijdje was dit de score:


En nu ga ik langzaam een strook van het dak bedekken:


Door de langzame aanvoer van doppen zal het niet snel gaan, maar zo heeft het dak tijd om langzaam te groeien en kan ik eventueel ondertussen bijsturen. Het plan is dat bovenop vooral sedum album komt, een plant die werkelijk overal kan groeien, en aan de voorkant komt vooral delosperma, want die kan een stuk over de garage hangen.


Ik kan niet wachten voordat ik tegen een garage vol paarse bloemetjes kijk!


Wat vinden jullie er van? Zie ik iets over het hoofd in mijn plan?

14 opmerkingen:

 1. Je hoeft die balklaag niet te vervangen, alleen maar te versterken. Dat zou kunnen door aan weerszijde van elke balk een strook multiplex van 10 mm dik te plakken en daarna via Door-en-doo bouten de boel te borgen. Veel meer werk, maar wel je hele garage dak bruikbaar.r

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig weer! Ik heb zelf geen ervaring met groene daken, Al onze daken zijn zadeldaken en wateren prima af. Wel een leuk overzicht zo met die kleurtjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ik wilde gewoon even weten of ik objectief gezien wel goed bezig ben met een groot afdak enzo

   Verwijderen
 3. Hoe weet je dat je garagedak het gewicht niet kan houden?
  Zijn jouw sedumplantjes zwaarder dan de soort 'light paketten' die ze aanbieden wanneer het over groene daken gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wat getallen ingevuld op websites, daar zeggen ze dat de balken eigenlijk dikker zouden moeten zijn. Ik denk dat het inderdaad wel meevalt, zeker met zulke extensieve sedum, maar ik wil het lot niet tarten

   Verwijderen
 4. Groen bedacht, maar het gaat niet alleen om de balkenconstructie, ook de huidige bitumen laag moet tegen het werken bestand zijn. Vooral bij vorst!
  Als er door vorstschade een nieuw dak op moet kun je het meteen goed aanpakken, wat dan weer zonde is van wat je nu al hebt opgebouwd. Verder zag ik dat je een lange oprit hebt waar je nog iets mee kunt doen. Haal de klinkers eruit en maak daar ook tuin van, eventueel samen met de buren en parkeer je auto aan de straat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs als je wel klinkers wilt, kan je andere klinkers gebruiken. Er bestaan waterdoorlatende klinkers die opengewerkt zijn, die water doorlaten. Sommigen lijken op gewone klinkers, sommigen hebben ruimte voor gras in het midden, maar zijn nog steeds goed om een parkeerplek mee te bestraten en tegelijkertijd water naar de bodem af te voeren.

   Groet,greet.

   Verwijderen
  2. Precies Greet, maar het moet allemaal zo goedkoop mogelijk.
   Goedkoop is duurkoop?

   Verwijderen
  3. bedankt voor de tip, de bitum ziet er goed uit, ik zal het in de gaten houden. De auto aan de straat is geen slecht idee, nu staat er vaak een bestelbusje, kan ik die mooi uit mijn zicht houden ;-)

   Verwijderen
 5. Alleen maar een tip heb je deze geprobeerd.
  Controleer op www.energiesubsidiewijzer.nl of ook jouw gemeente subsidie op groene daken verschaft! Je krijgt tot wel 50% vergoed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. goede tip, heb ik gedaan: ze geven 25,- per vierkante meter. Maar voor dit kleine stukje is dat de moeite niet waard. Bovendien moet het dan wellicht aan eisen voldoen, nu ben ik onafhankelijker.

   Verwijderen
 6. Waterberging, hoe denken ze daar in Limburg over?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het weer een mooie wake-up call was voor ons allemaal. Mijn Wadi liep nog niet over toen er het vorig jaar in een korte tijd 60mm viel en heeft dus bijgedragen aan het minder overstromen van de straat.

   Verwijderen