vrijdag 19 juni 2015

Insectenburgers geprobeerd

Even een ander onderwerp: ik ben vegetariër, maar aangezien is dit ben om minimalistische en autarkische redenen is, past het prima in dit blog. Wat zijn mijn redenen:
  • het produceren van vlees heeft een enorme ecologische voetafdruk
  • vlees is duur en ongezond. Voor hetzelfde geld kan ik een veelvoud aan lekker fruit eten.
  • bij het produceren van vlees komen veel gezondheidsissues: antibiotica, groeihormonen, noem maar op.
  • vlees zou ik niet zelf kunnen produceren, omdat ik het niet over mijn hart kan krijgen om een dier te doden.
Voor de duidelijkheid: ik kan tientallen andere redenen bedenken voor het niet eten van vlees, maar dit zijn mijn overtuigingen. Iedereen is vrij om het hier mee eens te zijn of niet.

Gelukkig is er een heel mooi alternatief dat deze argumenten teniet doet: insecten! Insecten zijn veel efficiënter met voedsel, en hebben veel minder ruimte nodig. Bovendien stoten ze minder CO2, methaan en fijnstof uit. Insecten zijn ook minder vatbaar voor ziekten. En ten slotte: ik heb geen problemen met het doden van insecten.

Daarom was ik zeer enthousiast dat de Jumbo insectenburgers in het assortiment heeft!
Dus bij deze mijn ervaring.

aankoop
Het was even spannend, maar onze lokale Jumbo heeft ze ondertussen ook, in de vorm van buffaloworm-burgers. Wat meteen opvalt: de burgers liggen tussen de vegaburgers. Ik vind dit geen probleem, maar ik snap dat principiële vegetariërs hier bezwaar bij hebben. Persoonlijk had ik een apart schap gemaakt, als was het maar om er meer reclame voor te kunnen maken. Volgens de kassajuf was dit de eerste buffaloburger die over haar toonbank ging, dus erg populair zijn ze nog niet. De prijs was een tegenvaller: 4,- voor 2 burgers! Dit is zelfs duurder dan gewoon vlees. Ik begrijp dat nieuwe producten initieel wat duurder zijn, maar dit is echt belachelijk.

de bereiding
De volgende stap is het bereiden. Volgens de pak kunnen de burgers bereid worden als vegaburgers. Dit is niet verwonderlijk als ik naar de ingrediënten kijk: de burgers bestaan slechts voor 15% uit buffalowormen! De rest is ordinaire groenteburger. Een pak gewone groenteburger is meestal pakweg 2,-. Dus ik betaal 2,- meer voor 15% buffalowormen?

het eten
Vervolgens heb ik de burgers geserveerd met wat aardappelen en groente. Mijn vrouw moest er niets van hebben, dus heb ik dit gemaakt toen zij een keer afwezig was en een vriend bleef eten. De burger smaakt naar een groenteburger, maar dan met iets meer notensmaak. Ik had waarschijnlijk niet het verschil kunnen proeven tussen deze burger en een groente-notenburger. Overigens is de structuur van de buffalowormen niet meer herkenbaar. En daar is niets mis mee: het meeste vlees dat wij eten is heeft zijn zichtbare dierenvorm ook verloren.Waarom zouden insecteneters dan per se de pootjes en de vleugeltjes moeten blijven herkennen?

conclusie
De buffaloburger is niet te onderscheiden van een andere vegaburger, en dus absoluut niets engs aan. Wel zijn ze belachelijk duur voor dat extra beetje aan dierlijke proteïnen. Ik ga ze niet meer kopen zolang ze twee keer zo duur zijn als gewone vegaburgers.

9 opmerkingen:

  1. Groot gelijk! Wel dapper dat je ze hebt geprobeerd vind ik!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. och, valt wel mee: ik heb ooit een gefrituurde reuzensprinkhaan gehad, dat was pas doorbijten:-)

      Verwijderen
  2. Ik wilde de insecten ook proberen, maar ben afgehaakt vanwege de prijs. Maar als je zelf een groentenburger maakt met maar 15% insecten, kun je misschien wel later uitkomen dan 4 euro voor 2.
    Onlangs heb ik nog een scharrelinsect gegeten: ik slikte per ongeluk een mug door tijdens een wandeling. De eerste (en tweede en derde) kokhalsreflex heb ik onderdrukt door me voor te houden dat het extra proteine was...
    Sommige volken eten ook larven, daar zou ik denk ik meer moeite mee hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil je eetlust niet vergallen, maar de buffaloworm en de meelworm zijn de larven van respectievelijk buffalokever en meelkever...
      Persoonlijk eet ik liever de larven dan de kevers. Meer proteinen, minder exoskelet!

      Verwijderen
    2. O ja natuurlijk! LOL. scheelt weer pootjes uitspugen.
      Ik bedoelde die grote, dikke, witte, RAUWE die dan uit de grond worden gegraven, in docus over amazon indianen ;-)

      Verwijderen
  3. Groot gelijk! Wel dapper dat je ze hebt geprobeerd vind ik!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij de Jumbo hier lagen ze alweer in de "graaikoeling" voor 50 cent. Daarvoor kon ik ze niet laten liggen. Ik vond de smaak OK, maar de consistentie wat minder. Ze vielen vrij snel uit elkaar. Overigens heb ik mijn vrouw en dochter wijsgemaakt dat het vegaburgers waren, anders hadden ze ze ook nooit gegeten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Jumpo, Ham en burger? (copy/paste)
    Emigranten uit Hamburg brachten dit vleesgerecht mee naar Amerika, waar het oorspronkelijk de naam Hamburg(er) steak kreeg, dat werd verkort tot hamburger. Later werd hamburger – ten onrechte – beschouwd als een samenstelling van ham en burger en ontstonden er allerlei nieuwe woorden met -burger, zoals cheeseburger ('kaasburger'), fishburger ('visburger') en groenteburger. Sinds kort is de, nog wel wat dure, insectenburger ook verkrijgbaar.
    Met Fleisch zijn we zo geworden zoals we nu zijn, tijd voor een volgende stap?
    Lekker kogelbiefstukje met witbrood en jus, tja

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor mij is de psychologische drempel om insekten te eten ook te groot, dus ik snap je vrouw wel. Wel goed van je dat je het een keer geprobeerd hebt.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen