maandag 27 juli 2015

Meelwormen beginnen te puberen

Twee weken nadat ik mijn meelwormenexperiment ben begonnen, zijn sommige meelwormen veranderd in poppen. Ze hebben hun laatste huid afgeworpen, en zijn ineens licht van kleur en een stuk breder. Eigenlijk is dit de puberteit van meelwormen ;-)

Ik heb ze in een aparte bak gezet voor het overzicht, zodra het volwassen meeltorren zijn verhuizen ze naar een nieuwe bak. In deze fase eten ze niets, dus ik heb er geen wortelen bij gedaan, alleen wat meel om de eerste dag als tor door te komen.

donderdag 23 juli 2015

Bandbreedte: wat is de beste taktiek?

Vorige week heb ik hier alle regels omtrent bandbreedte van een spaarhypotheek uitgestald, maar hoe maak je optimaal gebruik van deze regels? De kunst van extra sparen op de spaarhypotheek kan je samenvatten als:

Zo vroeg mogelijk zoveel mogelijk geld in de spaarhypotheek storten, 
zodat je zolang mogelijk rente kan opbouwen

Meer dan dit is het niet. Als we de looptijd niet aanpassen, dan wordt de spaarhypotheek altijd afgelost na 30 jaar, of we bijstorten of niet. Bijstorten doe je dus niet om je restschuld te verkleinen, maar puur om zoveel mogelijk rente te ontvangen. En dat geld kan je weer gebruiken goedkoop te leven, of om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

dinsdag 21 juli 2015

Recensie + Give Away: Een rijk leven zonder geld - Heidemarie Schwermer

Toch typisch, een tijdje terug schreef ik over het weggeven van spullen, en zojuist vind ik bij de kringloop een interessant boek erover. Blijkbaar begint het zuinig leven al zo ingeburgerd te raken dat de consuminderboeken al bij de kringloop belanden. Het betreft het boek "een rijk leven zonder geld" van Heidemarie Schwermer.

Wat is er uniek aan dit boek?
Nu bestaan er tegenwoordig talloze boeken en blogs over geld besparen. Waarom is dit boek anders? Veel van deze bespaarstrategieen neigen naar besparen, beknibbelen en onthouden. Heidemarie heeft een volledig andere inslag. Ze staat open om iedereen hulp of goederen aan te bieden, en daardoor ontvangt ze veel terug, zonder erom te vragen. Dit systeem werkt zo goed bij haar, dat ze besluit een jaar lang te leven zonder geld. Al haar behoeftes wil ze bevredigen door te ruilen, of nog beter, dat het aangeboden wordt.

vrijdag 17 juli 2015

Uitgelicht: bandbreedte

Voor veel mensen heeft de bandbreedte van een spaarhypotheek een sterke overeenkomst met de bandbreedte van je internet verbinding: men heeft geen flauw idee wat het precies is, maar het gevoel zegt dat een grotere bandbreedte beter is.

Waarom heeft de spaarhypotheek een bandbreedte, en hoe werkt het?
In de jaren tachtig ontstond het idee van de spaarhypotheek: mensen losten niet af op de hypotheek, maar spaarden op afgesloten rekening. Zo werd de hypotheek vlakvoor het einde van de looptijd alsnog afgelost, maar kon de consument 30 jaar lang optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Voor een geschiedenis overzicht van de Nederlandse hypotheek, zie hier.
Slimmeriken hadden de volgende maas in de wet al snel gevonden: hoe sneller die spaarhypotheek met geld wordt gevuld, hoe meer rente er opgestreken kan worden. De spaarpot levert immers bruto rente op (typisch 5%), terwijl de hypotheekschuld netto rente kost (typisch 3%).
Aangezien de overheid ook niet gek is, (en nooit te beroerd is om een ingewikkelde constructie te bedenken), is de bandbreedte ingevoerd. Dit houdt in:

maandag 13 juli 2015

Insectenburgers zelf maken

Vorige week vertelde ik dat ik de huidige insectenburgers erg duur vind, terwijl ze nauwelijks insecten bevatten. Dus waarom zou ik ze niet zelf maken? Insecten zijn de enige dieren die je thuis mag slachten, dus dit is de enige manier om zelf vlees te maken.

Gelukkig zijn er voldoende websites over dit onderwerp geschreven, zoals duurzaaminsecteneten.nl. In dit bericht staat een stap voor stap plan om je eigen meelwormen te kweken. Enthousiast geworden door dit onderwerp, heb ik een portie meelwormen bij de lokale dierenwinkel gehaald, en heb ik ze in een bak met meel gezet. Op aanraden van de bovenstaande website heb ik er meteen een paar stukjes wortel bijgedaan. En inderdaad, de wormen vlogen met z'n allen op de wortel af.

vrijdag 10 juli 2015

Spaarhypotheek: soms is hoge rente juist gunstig!

Een tijdje geleden vertelde ik al over het feit dat de spaarpremie stijgt bij dalende rente, en dat het daardoor extra voordelig is om in het begin van de looptijd een kortere rentevaste periode te kiezen (met doorgaans lagere rente).
Aan het einde van de looptijd werkt dit effect anders. Het kan zelfs zover komen, dat het gunstig is om juist zo hoog mogelijke rente te kiezen!

Hoe zit dat?
Over het geleende bedrag betaal je typisch 5% rente, maar omdat de belastingdienst je hypotheekrenteaftrek geeft hou je zo'n 3% over. Maar over het in de spaarhypotheek gespaarde geld krijg je de volle mep rente, typisch 5%. Tegen het einde van de looptijd van de hypotheek zit er zoveel geld in de spaarhypotheek, dat de opbrengst van de spaarhypotheek groter is dan de rentekosten van de hypotheekschuld zelf. En hoe hoger de rente, hoe meer geld het oplevert.

Vanaf wanneer is een hogere rente gunstig?

maandag 6 juli 2015

Rommel op zolder is geen goud meer waard

Pas vertelde iemand op een blog dat het steeds moeilijker is om dingen op Marktplaats te verkopen. Ik hoor dit van steeds meer mensen. Mijn vermoeden is dat Nederland weer een nieuw niveau heeft bereikt op het gebied van consuminderen.
Marktplaats is ondertussen al meer dan 15 jaar oud. Tot die tijd waren kringloopwinkels en rommelmarkten vooral het domein voor een klein deel van de bevolking. Dankzij marktplaats werd het gemeengoed om dingen niet meer nieuw te kopen, maar eerst te kijken of er ook iets tweedehands beschikbaar was.
Na de kredietcrisis kwam er een tweede inzicht: eigenlijk hebben we al die spullen helemaal niet nodig. Vele huizen lagen ondertussen overvol met kleding, speeldgoed, en snuisterijen. Doordat veel mensen dit spul probeerde te verkopen, begon marktplaats volledig te verzadigen. Ook winnen de gratis ruilacties op Facebook en ruilboekenkasten aan populariteit.
Gevolg: er is nauwelijks nog een cent te verdienen aan oude spullen.

woensdag 1 juli 2015

Schaf die schrikkelseconde toch af!

Afgelopen nacht is er een schrikkelseconde geweest: de officiele klok ging na 23:59:59 eerst naar 23:59:60, en daarna pas na 0:00:00. Gezien alle trammelant er omjheen, is dit de duurste seconde van dit jaar. Waarom doen we dit?

Schrikkelsecondes hebben een volledig andere oorzaak dan een schrikkeldag.
Als je op aarde staat, dan duurt het 24 uur tussen het twee opeenvolgende tijdstippen dat de zon op het hoogste punt aan de hemel staat. Maar de aarde doet er niet precies een veelvoud van 24 uur over om om de zon te draaien. Dus niet precies 365, maar ongeveer 365 en een kwart. Hier kunnen we weinig aan doen, dus moeten we om de zoveel jaar een extra dag invoeren, anders zou na enkele jaren de lente in september vallen.