maandag 23 november 2015

Zorgverzekering: bereken je optimale eigen risico

Het is weer bijna tijd om een de zorgverzekering voor 2016 te kiezen. Veel mensen laten hun gevoel spreken bij verzekeren. Verzekeren gaat immers over je gemoedsrust en over een verlichte omstandigheid mocht je ooit ziek worden.

Maar in werkelijkheid is verzekeren gewoon een ordinaire kansberekening, waarbij je redelijk nauwkeurig kunt bepalen wat je waarschijnlijk het meeste geld gaat opleveren, en of de risico's aanvaardbaar zijn. Hieronder zie je twee manieren om veel geld te besparen op zorgverzekeringen.
Zo bieden de meeste verzekeringen de mogelijkheid om de premie voor een jaar vooruit te betalen. Hiervoor krijg je typisch een korting van 3%. Als je dit vertaalt naar effectieve rente per jaar, dan kom je uit op ruim 6%.:
Voor gedetailleerde uitleg, zie hier
Wil je dit zelf narekenen, zie de rekentool.

De andere manier is de keuze tussen veel of weinig eigen risico. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om een hoger eigen risico te nemen. In ruil voor het hogere risico hoef je minder premie te betalen. Een eigen risico van 885,- klinkt misschien als een groot bedrag, maar iemand met een gezonde financiele buffer zou hier niet van op moeten kijken.
De vraag is wanneer een hoge eigen risico gunstig is. Gebruik hiervoor de eigen risico calculator:

laag eigen risico Euro
maandelijkse premie bij laag eigen risico Euro
hoog eigen risico Euro
maandelijkse premie bij hoog eigen risico Euro
Om de hoeveel jaar heb je meer kosten dan 885.00? Jaar



Je persoonlijk advies:

"Gefeliciteerd! Je hebt een goede gezondheid, zodat het rendabel is om een hoog eigen risico te nemen: het bespaart je gemiddeld 70.61 per jaar ten opzichte van een laag eigen risico.
Pas als je gemiddeld elke 1.74 jaar veel ziektekosten hebt, is het gunstiger om een laag eigen risico te nemen
"


zie ook:
wat is het rendement van ziektekosten vooruit betalen?
Zorgverzekeraars strijden om de gezonde mens
bereken zelf!

4 opmerkingen:

  1. Handige flexibele tool!, maar het eigen risico gaat toch in stapjes van 100 euro?
    Op mijn eigen risico van 875 kreeg ik dit jaar een korting van 250 euro, ik heb tot nu toe 425 euro kosten gehad ten laste van het eigen risico, dus mijn voordeel slinkt naar 200. Het jaar is ook nog niet om.
    Denk overigens dat je met een goed gebit op de tandartsverzekering nog meer resultaat kunt halen. Zelf een spaarpotje aanleggen en daar je jaarlijkse consulten uit betalen. Zit momenteel in een restauratiefase van mijn gebit, dus kies al een paar jaar de hoogste 100% vergoeding, scheelt toch 600 euro in mijn voordeel. Mag ook wel een keertje na al die jaren dat ik uit gewoonte onnodig te veel premie heb betaald.
    Tip voor wie aan facings toe zijn: bij Avero zijn redelijke acceptatievoorwaarden en hoef je bij een andere verzekering niet in de hoogste tariefgroep gezeten te hebben. Meer tips?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het gaat inderdaad in stapjes van 100,- maar ik heb het flexibel gemaakt voor toekomstige regels

      Verwijderen
  2. Origineel en klantvriendelijk gedaan, maar kun je niet beter zeggen; Gefeliciteerd u kunt besparen!
    Ik wil je getallen graag geloven, maar kun je iets meer vertellen hoe je aan die uitkomsten komt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. stel dat je bij 500 extra eigen risico elk jaar een korting van 250,-.
      Stel je kiest voor een hoog eigen risico. Als je dat jaar geen hoge zorgkosten hebt, dan heb je dus 250,- bespaard. Als je wel hoge zorgkosten hebt gemaakt, dan kost het je 500-250,-=250,-. Als je dus gemiddeld eens per 2 jaar veel zorgkosten maakt, dan speel je precies quitte.
      Als je minder ziek bent, dan bespaar je extra, als je vaker ziek bent, dan kan je beter een lage eigen risico nemen.

      Verwijderen