vrijdag 29 januari 2016

Is de aanklacht aan staatsloterij terecht?

Afgelopen week oordeelde de hoge raad dat deelnemers van de staatsloterij tussen 2000 en 2008 misleid zijn. Het probleem was dat bij trekkingen ook de niet verkochte loten meededen. Om deze reden eist Stichting Loterijverlies de inleg plus rente terug van 193.000 "gedupeerde" spelers. Hoe terecht is deze eis?

Geld is Tijd zoekt het uit!

maandag 25 januari 2016

Is Gerhard Hormann van zijn geloof gevallen?

Twee weken geleden was het bijna een trending topic op twitter: Gerhard Hormann heeft zijn gele Fiat Panda vervangen door een grijze Suzuki Alto. Sommige mensen dachten dat hij van zijn geloof was gevallen. Maar ik denk eerder dat hij van zijn geloof zou zijn gevallen als hij had vastgehouden aan gele Panda's. Onafhankelijk leven betekent namelijk dat je gewoon de goedkoopste auto neemt die er voorhanden is, en dat kan de ene keer een Panda zijn, en de andere keer een Alto.

Maar waar was ik dan wél over verbaasd? In zijn boek Hypotheekvrij! schrijft hij meerdere malen dat aflossen van een aflossingsvrije hypotheek de voorkeur heeft over het aanpakken van een spaarhypotheek. Want bij extra storten op een spaarhypotheek blijf je afhankelijk van je bank en van de regeltjes van de overheid. Zie bijvoorbeeld hier. Maar vorige week schreef Gerhard op zijn blog dat hij achteraf gezien wel wat extra had willen bijstorten in zijn spaarhypotheek, want dat had hem veel meer geld bespaard! Dat noem ik pas van iemands geloof afvallen!

vrijdag 15 januari 2016

Staatsloterij of Powerball?

Gisteren viel bij de Powerball in de Verenigde Staten de recordjackpot van $1.600.000.000. De prijs moest gedeeld worden door 3 winnaars, maar nog steeds overschaduwt deze loterij de prijsjes die je bij de Staatsloterij en de Postcode Loterij kunt winnen. Kunnen we niet beter massaal overstappen op de Powerball?

Het mooie van de Staatsloterij en de Powerball is dat je je winstverwachting (bijna) exact kunt bepalen. Dit in tegenstelling tot de Postcodeloterij, die de boel erg obscuur maakt doordat er veel prijzen in natura zijn en dat de prijs erg afhankelijk is van de hoeveelheid deelnemers in je straat. (wil je weten welke prijzen je in 2015 bij de Postcode Loterij had kunnen winnen, zie watkosteengezin)
Voor de Staatsloterij heb ik al eens berekend wat je winstverwachting is als je 50 jaar lang meedoet met 10 loten per maand, voor een uitgebreide berekening, zie hier.

maandag 11 januari 2016

Hoe bepaal je je eigen vermogen

Een tijdje terug heb ik onze saving rate bepaald. Ik moet toegeven dat ik best vatbaar ben voor grafiekjes. Zeker in een tijd dan mijn aflosgrafiek niet beweegt, is het fijn om te zien dat andere grafieken wél bewegen.

Het prettige aan de saving rate is dat het geen absolute bedragen bevat, maar alleen percentages. Dit betekent dat het gemakkelijk te vergelijken is met iemand die een veel groter of juist veel kleiner salaris heeft. Bovendien zijn financiële getallen op deze manier enigszins gecensureerd, ook altijd fijn.

Kunnen we niet nog meer van die soort getallen bedenken?
Een ander getal dat mister money mustache vaak gebruikt is de "net worth" oftewel eigen vermogen.
Kort gezegd, dit is al je bezittingen (huis, en andere waardevaste items, spaargeld) minus je schulden (hypotheek, studieschuld etc). Dus stel je hebt een huis met een woz waarde van E200.000, een auto met dagwaarde van E5000,-, en spaargeld van E10.000, maar je hypotheek is E150.000, dan is je netto waarde dus E200.000+E5000+E10.000-E150.000 = E65.000.

Maarja, de waarde van dit eigen vermogen is erg afhankelijk van hoe hard je geld er doorheen gejaagd wordt. Voor iemand met een jaarsalaris van twee ton stelt E65.000 dit niet veel voor, maar voor iemand met een minimum loon is dit een enorme berg geld. Daarom stel ik voor om dit getal, net als bij de saving rate, ook te delen door je jaarlijks netto inkomen. Zo hebben we wederom een anoniem, maar toch mooi vergelijkbaar getal.


donderdag 7 januari 2016

Tempura meelworm en meelworm omelet

Eindelijk ben ik aangekomen bij het belangrijkste van de meelworm: het opeten ervan! Daar is het immers allemaal mee begonnen: meelwormen vormen een diervriendelijke en duurzame eiwitbron. Maargoed, wat maak je van een meelworm? Ik ben niet zo van de recepten, dus ik ben begonnen om zelf wat te bedenken.

Tempura meelworm
Het eerste probeersel is tempura-meelworm (misschien beter bekend als tempura kip). Normaal gesproken hoor je in dit gerecht kip te door tempura beslag te doen en te bakken. Nu eten wij zelden vlees thuis, dus had ik de kip al vervangen door een champignon-mengsel. Als laatste heb ik er eentje gemaakt met een meelwormen mengsel: