vrijdag 29 januari 2016

Is de aanklacht aan staatsloterij terecht?

Afgelopen week oordeelde de hoge raad dat deelnemers van de staatsloterij tussen 2000 en 2008 misleid zijn. Het probleem was dat bij trekkingen ook de niet verkochte loten meededen. Om deze reden eist Stichting Loterijverlies de inleg plus rente terug van 193.000 "gedupeerde" spelers. Hoe terecht is deze eis?

Geld is Tijd zoekt het uit!



Het verhaal is dat er tussen 2000 en 2008 steeds 20 loten werden getrokken voor een prijs van E100.000 en 20 loten voor een prijs van 50.000. Hiermee werd ook geadverteerd. In werkelijkheid werden ook de niet verkochtte loten toegevoegd in de "grabbelton". In theorie kunnen er 26x26x100000 = 68 miljoen loten met combinatie AB12345 gemaakt worden. Volgens de rechter werden er in die tijd tussen de 7.5 miljoen en 21 miljoen loten per keer aangemaakt.

Hoe groot is de geleden schande?
Het eerlijkste is om te kijken naar de gemiddelde uitkering per lot. Als je 20 kansen hebt dat je uit 3 miljoen loten een prijs van E100.000 wint, dan is de gemiddelde uitkering dus 67 cent. Daarnaast hebben de prijzen van E50.000 een gemiddelde uitkering van 33 cent, dus samen precies 1euro.
In werkelijkheid werd er niet uit 3 miljoen, maar soms wel uit 20 miljoen loten getrokken. De winstverwachting was dus slechts 15 cent (maar als er minder loten waren aangemaakt is dit bedrag hoger).
De geleden schade is dus maximaal 85 cent of ongeveer 6.5% van de lotprijs van E13,-
Aangezien de Staatsloterij op dit moment een uitkeringspercentage van 69% heeft (bron), is het waarschijnlijk dat het uitkeringspercentage destijds ook boven de 60% uitkwam (dit is het percentage waarmee de Staatsloterij adverteert), maar ik kan het helaas niet staven met feiten.

Schadevergoeding terecht?
Ik vind dat de Staatsloterij misleidende reclame heeft gemaakt. De vraag is hoe kwalijk dit te nemen is:
  • Het algemene publiek stoort zich niet aan het feit dat de ene maand meer loten verkocht worden dan de andere maand (dus de winstkans varieert elke maand), maar wel als niet alle prijzen uitgedeeld worden.
    Blijkbaar is voor mensen niet belangrijk wat de winstkans is, maar hoeveel prijzen er vallen. Maar stel dat de Staatsloterij zelf die overgebleven 17 miljoen loten koopt, dan vallen wel alle prijzen! Zijn de mensen dan wel tevreden?
  • Mensen die de winstkansen van een loterij doorrekenen, zouden tot de conclusie moeten komen om nooit met een loterij mee te doen. de suggestie dat mensen dus onder verkeerde voorwenselen hebben meegedaan is lachwekkend.
  • De eis van stichting Loterijverlies is totaal willekeurig en belachelijk hoog. Terwijl over elke inleg van E13,- voor E0,85 "oneerlijk is gecommuniceerd", eisen ze de volledige inleg met rente terug. En dat terwijl een frequente deelnemer van de Staatsloterij praktisch altijd ongeveerde helft van zijn inleg aan prijsjes terug wint. Een vergoeding van 1 of 2 euro per loot zou ook redelijk zijn.

zie ook:
wat is de winstverwachting van de staatsloterij?

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens. Heb me niet aangesloten bij de claimende. Wel de gratis loten opgevraagd, €250 euro gevangen en gestort in de spaarhypotheek met 7,3% opbrengst. Ik ben er blij mee. Onverwachts geld verdwijnt altijd naar 1 van onze hypotheken.

    BeantwoordenVerwijderen