woensdag 8 juni 2016

Feet, miles, gallons, aaaghh!

Deze week ben ik voor werk in de Verenigde Staten, net als twee jaar geleden. Hoewel ik hier voor de tweede keer ben en hoewel ik me goed voorbereid heb met het boek "Amerikanen zijn niet gek" van Charles Groenhuijsen, blijf ik me verbazen over een hoop dingen.

Omgang met elkaar
Ik ben altijd verbaasd geweest over de uitbundige omgangsvorm hier: "how aaare you? Oh great!". Ik vond het oppervlakkig en inhoudsloos. Nu begin ik er langzaam de voordelen van te zien. Wat is er mis mee om vrolijk naar elkaar te zijn? Gisteren had ik me per ongeluk buitengesloten uit mijn hotelkamer. Toen ik dit schoorvoetend bij de receptie ging melden, reageerde de dame aan de balie "oh great!" en gaf me een nieuwe sleutel. Dit was geen sarcastische "oh great!", maar een "oh great! fijn dat ik je kan helpen". Beter dan dat norse gedoe in Nederland!
Verder valt het op dat iedereen met elkaar praat. Zelfs cassieres maken een praatje met de klanten.

Techniek
Veel technische ontwikkelingen vonden hun oorsprong in Amerika. Denk maar aan electriciteit, computers en internet. Maar met het gebruik van van deze technieken zie je vaak dat ze achterliggen. Veel websites van winkels stammen direct uit de jaren 90, met veel tekst en weinig plaatjes. Ook valt het op dat de telefoon nog steeds dominant is voor contact. Bedrijven adverteren met een telefoonnummer, niet met een website of emailadres. Hier is wel een verklaring voor: in Nederland willen we liever niet met vreemde mensen praten (zie vorige punt), dus is internet een stuk anoniemer.

Orde
 Amerika staat bekend om de strenge straffen. Maar op de weg zie je een hele andere maatschappij: iedereen wacht netjes op elkaar en is beleefd. Op de meeste snelwegen mag je slechts 55mph (nog geen 90km/u)!
Maar van de andere kant: iedereen rijdt systematisch 10mph te hard. Een collega was aangehouden omdat hij 20mph te hard reed (dus ruim 30km/u!). Hij kwam weg met een waarschuwing....

Feet, miles, gallons.
Door de invoering van de Euro hoeven we steeds minder om te rekenen. Sommige mensen vinden dit jammer, omdat dit de charme van vakantie weghaalt. Deze mensen kunnen hun hart ophalen in Amerika, want hier moet je werkelijk alles omrekenen, van lengtematen(feet, miles), gewichten (pounds), temperatuur(Fahrenheit) tot tijd (AM/PM). Ik probeerde sympathie op te wekken voor dit systeem, maar het is mislukt. Dit systeem is een totale ramp. Waarom?
  • Geld en taal zijn (gelukkig) niet geunificeerd op aarde, maar voor wetenschappelijke maten zijn we al heel een heel eind. Iedereen op aarde gebruikt het metrische stelsel, behalve de Verenigde Staten, Myanmar en Liberia. Mensen op aarde kunnen misschien niet goed met elkaar praten of handelen, maar ze kunnen tenminste met elkaar rekenen. Behalve met de VS dus...
  • Wat is er mis met feet en miles zou je denken? Vraag dan maar eens aan een willekeurige Amerikaan hoeveel feet er in een mile gaan, of hoeveel kubieke inch in een gallon. Grote kans dat ze het niet weten. (antwoord: respectievelijk 5280 en 231(!!)). Bovendien worden er ook veel fracties van maten gebruikt. Vaak staat er een bord "after 3/4 mile". Weet iemand al hoeveel voet dit is? Anyway, ik denk dat ik mijn punt heb gemaakt.
  • De maten zijn totaal niet gestandaardiseerd. Zo zijn de pint, de pound en de mile een tikkeltje anders dan de oude maten van Groot Brittantie. De grap "wat is zwaarder: een pond veren of een pond goud" is helemaal geen grap in Amerika: voor veren wordt een andere pond gebruikt dan voor goud!
  • Amerikanen zijn trots op hun eigen stelsel, maar de ironie wil dat het stelsel tegenwoordig is gestandardiseerd naar het metrische stelsel. Zo is een inch per definitie 25.4mm. 
Een mile of voet omrekenen vind ik niet zo erg, maar zodra ik wil weten hoe zuinig mijn auto rijdt, haak ik af. Dus heb ik een interactieve omrekentabel gemaakt:


4 opmerkingen:

  1. Het valt mij regelmatig op hoe groot het cultuurverschil eigenlijk is tussen Amerikanen en Europeanen. Ik heb meer overeenkomsten met de gemiddelde Italiaan, Fransman of Zweed, dan met de gemiddelde Amerikaan. Vergeleken met een Amerikaan is een Zuid-Europeaan bijna een introvert ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Komt deze tool nog in het rijtje van tools?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het enthousiasme van de Amerikanen juist leuk :-)

    BeantwoordenVerwijderen