maandag 29 augustus 2016

Uitvaart duurder dan mijn bruiloft? Over mijn lijk!

"een begrafenis kost wel 5 tot 10 duizend euro, veel mensen zijn daar niet bewust van". Dit credo wordt herhaald op elke website van uitvaartverzekeraars. Maar is het niet van de zotte dat de meest treurige dag van je leven duurder is dan een van de meeste feestlijke dagen, namelijk je bruiloft? Natuurlijk is het moeilijk te vergelijken. Wij hebben onze bruiloft in de tuin van mijn schoonouders gehouden, en veel vrienden en familieleden hebben wekenlang geholpen om er een fantastisch feest van te maken.
Een sterftegeval kondigt zich vaak veel minder lang aan. Daarna moet een uitvaart binnen een paar dagen plaatsvinden. Bovendien hebben de achterblijvers wel wat meer aan hun hoofd dan het zelf timmeren van een kist of het schikken van bloemen.

Maar het grootste probleem van uitvaarten is onze norm, die in stand wordt gehouden door begrafenisondernemers. Zo moeten 6 planken goedkoop hout minimaal 500,- kosten, want het zou oneervol zijn om in een goedkopere kist te liggen. Ook is een gemiddelde lijkenwagen ongeveer 10 keer duurder dan de dagwaarde van mijn huidige auto.

Voor mij was daarom de documentaire "Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal" (te zien via uitzendinggemist) een grote openbaring. In de periode dat deze documentaire werd opgenomen stierf de eerste drummer van Normaal, Brekken Jan Manschot. Jan leefde de laatste twee jaar met een hersentumor, dus had veel tijd om over zijn begrafenis na te denken. Het was voor mij een grote verrassing om te zien dat zijn stoffelijk overschot naar buiten werd gedragen in een jutenzak, op een brancard van wilgentakken. Dit alles werd in een normaal bestelbusje geprompt en naar het kerkhof gereden (de achterklep kon niet helemaal dicht, dus moest dichtgebonden worden).

Ik vond dit zeer mooi. Waarom zou je een dure onpersoonlijke willen van een begrafenisondernemer, terwijl het ook eenvoudig en persoonlijk kan? Het geld dat ik hiermee bespaar besteed ik liever aan een overdadige koffietafel.

Dit is voor mij ook de belangrijkste reden om geen uitvaartverzekering te nemen: ik wil me nu nog niet precies vastleggen hoe mijn uitvaart er uit zal zien, en hoeveel hij gaat kosten.

zie ook:
Wat is het rendement van een uitvaartverzekering?
Uitvaartverzekering: levensverwachting versus rendement

17 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens! Eigenlijk is het wat dat betreft toch net als met trouwen: zodra je zegt dat iets voor een bruiloft is, kost het drie keer zoveel als wanneer je dat er niet bij zegt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt helemaal. Een boeket bloemen voor op een graf is vele malen duurder dan wanneer je ditzelfde boeket gewoon koopt. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had er tot nu toe niet bij stilgestaan, maar dat is idd heel veel geld. Hoef ik me gelukkig geen zorgen over te maken, mijn werkgever betaalt mijn uitvaart als deel van het pakket "sociale voordelen".

    Een uitvaartverzekering zou ik sowieso niet nemen, zegt me helemaal niks.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier ook geen uitvaartverzekering. Wel een ruime levensverzekering. Naast afbetaling van een flink stuk hypotheek kan deze ook nog altijd aangewend worden om een uitvaart te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nadeel is dat de uitkering hiervan altijd op zich laat wachten en iemand die uitvaart dus zal moeten voorschieten.

      Verwijderen
  5. Grappig. Ik wil dat iedereen die elkaar ontmoet. Immers een begrafenis is ook een reünie, dat die een goede lunch voorgeschoteld krijgen in een mooi restaurant. Als ik dood ben hoef ik niet meer op mijn geld te letten.

    Ik wil begraven worden in het bos. Ik ben verheugd over de vrouw die op haar eigen terrein begraven is. Dat de gemeente morrend akkoord moest gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik word in doeken in het graf gelegd (of mijn as wordt verstrooid in het veld). Kei met naam, geboorte- en sterfdatum erop of erbij. Geen advertenties, geen bloemen uit de bloemenwinkel. In de voorjaar/zomer bloemen uit pluktuin en in de andere jaargetijden een tak o.i.d. Lekker etentje na de "plechtigheid" om mijn leven te vieren. Kosten.......zoals het nu is ongeveer 5000 Euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waar ik vooral van schrok bij de begrafenis van mijn vader, die ik mocht betalen omdat mijn ouders niks geregeld hadden en moeder het niet kon betalen, waren de gemeenteleges en verplichte kosten zoals gebruik crematorium en uitstrooien. Dus kosten waar je zelf geen invloed op
    hebt. Je hebt het dus niet helemaal in de hand. Was al met al een 6000 pleuri��

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoorde laatst dat iemand een knallende crematie wilde, hadden ze toch een Chinese rol bij hem in de kist gelegd

    http://www.budgetuitvaart.nl/index.php?page=/prijslijsten

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Geld is tijd, ik lees je blog regelmatig en graag. Uitvaarten zijn inderdaad duur, ik heb dat dit jaar zelf kunnen ervaren na overlijden van een ouder. Ondanks dat zij een bescheiden begrafenis had in een betrekkelijk kleine kring (want al ouder, veel familie en kennissen levenn al niet meer) en lid van een begrafenisverzekering (soort cooperatie), was de uitvaart toch zo'n vijfduizend euro. Het lijkt me wijs als mensen hun wensen goed duidelijk maken en ook gaan berekenen of ze voorzieningen hebben getroffen via spaargeld of verzekering om dat te laten bekostigen. Regelingen via werkgever oid vind ik persoonlijk niet betrouwbaar, want wat als je je werk kwijt raakt op een moment dat je al wat ouder bent, en dus duurder in de verzekering?
    Belangrijkste is dat de nabestaanden in die moeilijke tijd na een overlijden (soms ook door fysieke uitputting, door langdurig waken bijv) geen zorgen hoeven hebben over wat de laatste wensen van een overledenen zijn geweest, en hoe die bekostigd moeten worden. Dat laatste zeg ik er opzettelijk bij omdat je ook gevraagd kunt worden door de gemeente om de uitvaart van een ouder, of brus, of oom/tante te betalen ook wanneer je geen erfenis van hen aanvaardt! Zou je omgekeerd zo'n last wel bij je eigen familie neer willen leggen?
    Lang verhaal. En wat heb ik nu zelf geregeld? Diezelfde cooperatie en spaargeld en een kleine verzekering die geldt uitkeert (dus als de uitvaart goedkoop is, blijft er geld voor de nabestaanden over). En ik wil graag begraven worden en ga daarom een natuurgraf kopen. Dat kost enige duizenden euri, maar dan mag je er ook enkele honderden jaren blijven liggen en een grafsteen hoeft/mag niet. Wel komen er kosten bij voor het graven en later dichtgooien van het graf. En als dat geregeld is, ben ik van plan om zo vrolijk mogelijk verder te leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een ieder moet doen wat voor hem of haar goed voelt.Heb zelf onlangs geholpen met alles rondom een begrafenis en was juist blij met de uitvaartondernemer.Een zeer prettig persoon met wiens hulp we er iets heel persoonlijks van hebben kunnen maken waar we met een goed gevoel op terug kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. http://ruimtevoorjerust.blogspot.nl/ is niet meer :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat ik nogal beroerd vind aan uitvaartverzekeringen is dat je, als je hem eenmaal hebt, je hem eigenlijk moet houden tot je dood, anders is het zonde van alles wat je al ingelegd hebt. Ik heb hem dus niet. Maar wel genoeg geld op de spaarrekening zodat ik niet mijn nabestaanden voor de kosten laat opdraaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Interessant topic, nog niet echt over nagedacht. Moet eerlijk melden dat we idd ook geen verzekering hebben. Komt wel uit het potje "onvoorzien".

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Belangrijk is om over je uitvaart te praten. Ik heb duidelijk gezegd dat mijn uitvaart zo goedkoop mogelijk moet zijn. Het is niet dat ik het niet kan betalen, maar ik vind het geldverspilling. De uitvaartondernemer moet je proberen zo lang mogelijk uit de buurt te houden. Deze wil je alle zorg uit handen nemen en dat kost een vermogen. Ik heb mijn kinderen gezegd dat ze zoveel mogelijk alles zelf moeten regelen, dan hebben ze wat te doen voor de werkelijke crematie. Thuis zitten huilen zet geen zoden aan de dijk. Dus zelf naar de gemeente om aangifte te doen. Dat doe je bij een geboorte ook en ook bij overlijden kan dat. Een kist kun je bestellen via internet. Vergelijk de prijzen. Deze wordt op een avond gebracht, discreet! Of maak zelf een kist. Er zijn vast mensen in je omgeving die tegen een betaling de overledene willen verzorgen. Samen kan ook. Opbaring kan vaak thuis. Is goedkoper. Vraag bij crematorium naar kosten. Neem thuis afscheid met mensen die er ook waren bij leven. Bloemen kun je ook zelf verzorgen. Alles is te koop bij bloemist. Uitvaart kan ook via e-mail aangekondigd worden. Vervoer naar crematorium zelf regelen, in mijn geval in een busje. Moeten ze ook schoon maken van tevoren. Kortom er moet gewerkt worden. Bij crematorium wordt alleen de kist afgeleverd. Wil je na afloop een gezellige samenkomst ook dat kan geregeld worden. En wat ik beschrijf was in mijn jeugdjaren de gangbare uitvaart. Er is nu een ware dure vertoning geworden, waar de uitvaartondernemer garen bij spint. Kortom als je je hele leven prijsbewust bent geweest, dan ook bij de uitvaart. Gewoon ook offertes aanvragen. Mijn kinderen weten dit al jaren en het geld wat bespaart wordt is voor hen. Dure bloemen kunnen ze me geven bij leven! En als ik dood ben kan het me geen zier schelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Geen idee of deze reactie gaat lukken, ik hoop het. Anno 2018 zijn er ook vrij veel budget uitvaarten te vinden op internet, zowel begrafenis als crematie. Voor minder dan 2000 euro kan het al netjes geregeld worden. Scheelt toch een hoop als je het onverwachts moet betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De norm begint inderdaad langzaam te veranderen. Ze zijn zelfs aan het overwegen om het resomeren toe te staan.

      Verwijderen