maandag 27 maart 2017

Bitcoins voor dummies

Onlangs vroeg iemand of hij me wat bitcoins kon doneren. Ik lees veel blogs over beleggers en spaarders, maar ik hoor weinig over Bitcoins. Waarschijnlijk omdat Bitcoins een erg vaag concept zijn. Hoe ontstaat er digitaal geld, en hoe kan je nu voorkomen dat iemand stiekem digitaal geld "copy-paste"t? Gelukkig heb ik onlangs een Bitcoin-kenner uitgehoord, dus komt bij deze mijn "bitcoins voor dummies":

Wat zijn bitcoins?
Bitcoins is een alternatief betaalmiddel dat heel vergelijkbaar is met lokale ruilmiddelen als LETS en Noppes. Het verschil is dat je Bitcoins wereldwijd kan gebruiken omdat transacties over het internet gaan. Een Bitcoin is op dit moment ongeveer E1100,- waard, maar je kunt Bitcoins tot 0,00000001 verhandelen! Bitcoins kan je kopen en verkopen bij handelaren zoals www.kraken.com.Een bitcoin portemonnee heeft geen naam, dus is volledig anoniem.


Wie beheert het bitcoins systeem?
Iedereen! De regels van bitcoins zitten verwerkt in de software die gebruikt wordt. Alle software is openbaar, dus vrij om in te zien. Er kunnen pas wijzigingen optreden als de hele community er mee eens is. Alle transacties worden ook decentraal beheerd.


Ok, stel ik heb een bitcoin. Als ik die gebruik om iets te betalen, hoe zorgt men er dan voor dat ik niet stiekem een kopie van mijn bitcoin maak?
Om een doodeenvoudige reden dat ALLE transacties worden vastgelegd en openbaar te zien zijn. Als jij dus ineens beweert dat je 100 bitcoins hebt, maar er is nooit een transactie naar je geweest, dan klopt er dus iets niet.

Hoe gaan die transacties dan in zijn werk?
Als je geld wilt overmaken, dan zet je een transactie uit. Daaraan moet je ook transactie-kosten hangen, typisch een paar eurocent ofzo (in Bitcoins natuurlijk). Vervolgens gaan supercomputers verspreid over de wereld proberen om een groep van transacties te versleutelen, zodat er een hele bijzondere sleutel uitkomt. Heeft een supercomputer zo'n blok gevonden, dan ontvangt de eigenaar van de supercomputer alle transactiekosten plus een bonus van 12.5 Bitcoins. Deze 12.5 Bitcoins worden nieuw door het systeem gemaakt. Er komen dus steeds meer bitcoins. Het vinden van een blok wordt ook wel "mining" genoemd, oftewel delven, omdat er nieuwe bitcoins ontstaan.

Ik snap niets van wiskunde en cryptografie, maar kan je toch iets vertellen over hoe dat werkt?
-Als je jeuk krijgt van wiskunde kan je dit blokje beter overslaan.-
Bitcoins maken gebruik van een hashfunctie. Dit is een groepje formules waar je heel veel informatie kan ingooien, en altijd een code van dezelfde lengte uitkomt. Bijvoorbeeld zo:
(bron: wikipedia)

Wat valt op:
  • het maakt niet uit hoe lang de tekst is; de hash code is altijd even lang
  • met alleen de hashcode is het onmogelijk om de input te achterhalen
  • een kleine wijziging in de input zorgt voor een totaal andere hashcode
  • in theorie bestaan er meerdere teksten die dezelfde hashcode geven, maar die kans is krankzinnig klein. Als je alle computers op aarde stukken tekst laat versleutelen tot hashcode, dan duurt het miljarden jaren voordat je dezelfde hashcode hebt gevonden.
Het vinden van een transactieblok is eigenlijk niets meer of minder dan een hoop transacties op een pagina te zetten, en daar nog meer informatie aan toevoegen, net zo lang dat de hashcode heel mooi wordt, bijvoorbeeld dat hij altijd begint met 0000. Op deze manier kan later niemand meer aan dit blok rommelen, want dan verandert de volledige hashcode.Om het nog moeilijker te maken, wordt de hashcode van een blok (in dit voorbeeld 000014ab... ofzo) toegevoegd aan het volgende blok. Als er aan het eerste blok wordt gerommeld, dan kloppen alle blokken erna niet meer! Het vergelijkbaar met het afsluiten van een brandkast, en de sleutel in een nieuwe brandkast stoppen, die sleutel wederom in een brandkast stoppen enzovoorts.

Hoeveel Bitcoins zijn er nu in omloop?
Op dit moment zijn er ongeveer 16 miljoen Bitcoins, die dus samen een slordige 18 miljard euro waard zijn. Elke 10 minuten wordt er een transactieblok gemaakt, dus komen er 12.5 Bitcoins bij. Zoals je in onderstaande grafiek ziet, kreeg men in de begintijd veel meer bitcoins, maar de bonus neemt langzaam af, totdat rond het jaar 2140 geen nieuwe bitcoins meer worden gemaakt. Er zijn dan 21 miljoen bitcoins in omloop.


Wat zijn de voordelen van bitcoins?
  • Niemand is de baas over bitcoins. Het is dus niet gevoelig voor politieke invloeden
  • het werkt wereldwijd: zo kan je iemand in een hongersnood in afrika met een bitcoin wallet heel eenvoudig wat geld toesturen.
  • het is anoniem: niemand kan weten dat je bitcoins bezit.

Zijn er ook nadelen:?
Jazeker:
  • de technologie ziet er robuust uit, maar het is een nieuw systeem, dus niemand weet of het in de toekomst blijft werken. De laatste tijd gaat het verwerken van transacties steeds langzamer, doordat alle transacties op aarde door hetzelfde miningsysteem moeten worden verwerkt.
  • bitcoins kunnen voor criminele activiteiten gebruikt worden. Echter, als een bitcoin wallet teveel wordt gebruikt kan men met datamining toch vaak achter de eigenaar komen. 
  • zoals bij veel open source initiatieven, bestaan er ondertussen al tientallen alternatieven zoals LiteCoin en Ripple. Op dit moment is Bitcoin verreweg de grootste partij, maar dit zou kunnen veranderen als een concurrent en betere technologie heeft.
  • hoewel bitcoins anoniem zijn, moet je gewoon vermogensrendementsheffing betalen. Zie hier.
  • de munt is nu nog zeer speculatief. De koers is is de afgelopen jaren flink op en neer gegaan door speculaties. 
bron: blockchain

Conclusie:
Bitcoin is een mooi alternatief om globale transacties te doen zonder politieke problemen. Vooral voor landen met dubieuze regimes kunnen bitcoins een fantastische oplossing zijn. Op dit moment is de koers van Bitcoin echter veel te labiel om er veel geld in te investeren.

Maar stiekem zou ik best wel een paar bitcoins willen hebben, dus heb ik een bitcoin wallet aangemaakt. Alle donaties kunnen overgemaakt worden op 1D5PAwHbXhTqMH9zLwPdsd67FvGDuJDrS5 of
Alvast bedankt:-P

8 opmerkingen:

  1. Ik opteer voor 'bitcoins voor extra dummies' snap er nog niet veel van. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je er een blog aan waagt Rentenier!
    Ik ben benieuwd hoeveel kopjes koffie/mailwormen je gegund gaan worden ;-)

    Ik zie een aantal zaken anders dan je ze beschrijft en reageer daar later nog op maar voor nu mis ik twee belangrijke woorden in je verhaal: Vertrouwen en transparantie.

    In verband met de limiet van 4096 tekens per bericht knip ik het in bericht in drieën.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. -Vertrouwen-
      Instituten als overheden, Centrale Banken en financiële dienstverleners hebben directe invloed op de waarde van mijn bij de bank gestelde geld en de mate waarin ik hierover kan beschikken.
      Centrale banken kunnen de drukpers aanzetten om uit het niets geld te creëren en bepalen de rentestanden. Overheden kunnen nieuwe belastingen introduceren, simpelweg geld confisqueren (Cyprus) en beperkingen opleggen aan banken (limieten of kosten over transacties/opnamen).

      Ook kunnen financiële dienstverleners naar eigen goeddunken hun dienstverlening weigeren. Zo weigerde Paypal transacties naar Wikileaks en is het in delen van het midden Oosten nog steeds niet mogelijk voor vrouwen om een rekening te openen.

      Bovendien is de economie gebaseerd op schulden en niet meer op bezit. En we hebben gezien wat daarvan de consequenties kunnen zijn.

      Het vertrouwen van een grote groep mensen in het financiële systeem is er in het afgelopen decennia niet beter op geworden. Voor deze groep is bitcoin een mogelijk alternatief. Een systeem gebaseerd op bezittingen, waar je op voorhand weet hoeveel bezit er in totaal in omloop gebracht wordt, waar ongecensureerde transacties plaats kunnen vinden zonder hiervoor aangewezen te hoeven zijn op instanties die een bepaalde macht in handen hebben.

      Leuk detail: In het allereerste block (Genesis block) is een verwijzing te vinden naar een krantenartikel “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”.
      https://en.bitcoin.it/wiki/Genesis_block

      Verwijderen
    2. -Transparantie-
      Ik zie in tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt bitcoin an sich niet als anoniem.
      Het klopt dat je anoniem een wallet aan kan maken -waar dat bij een bankrekening over het algemeen onmogelijk is- maar iedere transactie van en naar die wallet wordt geregistreerd en gedeeld met de hele wereld. Dit maak het dus goed mogelijk om (al dan niet geautomatiseerd) geldstromen te volgen.

      Stel dat ik hier nu zeg dat ik 0,1337 bitcoin overgemaakt heb naar Rentenier zijn wallet dan kan iedereen dat op de blockchain nagaan of er daadwerkelijk een transactie naar Rentenier zijn walletadres plaatsgevonden heeft. Het walletadres waar dit bedrag vandaan komt zou dan vervolgens aan mijn persoontje gekoppeld kunnen worden. En door alle transacties te bekijken van mijn walletadres kan gekeken worden of ik nog meer interessante transacties verricht heb.

      Stel dat ik via mijn bankrekening geld overmaak naar Rentenier zijn bankrekening bij een andere bank. Dan zie ik dat het bedrag er bij mij direct af is maar daarmee weet ik nog niet of het ook al bijgeschreven is op Rentenier zijn rekening. Ik kan niet zelf nagaan of en wanneer dit het geval is. De enige optie die ik heb is om het Rentenier zelf te vragen -en als hij aangeeft het bedrag (nog) niet ontvangen te hebben dan moet ik dat maar van hem aannemen.

      Met de blockchain is dit niet alleen voor Rentenier en mij transparant maar ook voor derden. Stel dat ik met een vriend afspreek dat iedere donatie die ik doe door heb verdubbeld zal worden, dan kan ik zonder Rentenier of mijn vriend hiernaar te hoeven vragen zelfstandig controleren of mijn vriend de transactie al uitgevoerd heeft.

      Een ander punt dat het systeem transparantie maakt is dat ik op ieder willekeurig moment kan zien hoeveel valuta er in omloop is, en hoeveel valuta er in totaal nog gemined kan worden. In totaal kan er nooit meer in omloop komen dan de 21 miljoen bitcoins. In de praktijk zal dit wel minder worden wallets die verloren gaan (computer bij grofvuil, wachtwoord vergeten, etc).
      Hiermee is bitcoin dus veel transparanter dan een economie waarbij een geldpers gestart kan worden en zelfs transparanter dan de goudmarkt. De hoeveelheid goud wordt ook verondersteld eindig te zijn maar niemand kan de totale hoeveelheid exact bepalen.


      Interessante Linkjesl
      https://blockchain.info en https://blockexplorer.com/ op deze sites kan je grasduinen in de openbare blockchain. Je kan bijvoorbeeld het wallet van Rentenier invoeren om te zien hoeveel transacties hierop binnen gekomen zijn en hoeveel er verzonden zijn.

      https://bitonic.nl/nl/ Een betrouwbare Nederlandse bitcoin verkoper waar je eenvoudig met iDeal kan betalen en voor aankopen onder de €50 geen verificatie vergt. Let op dat de kosten afhankelijk zijn van het aankoopbedrag. Je kan dus bv beter 1x €10 kopen dan 2x €5.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor de toevoegingen! Met al deze informatie is het niet echt meer een "bitcoins voor dummies" geworden:-)

      Verwijderen
  3. Voor zover ik weet moet je een bitcoin kopen. Aan wie betaal je dan?
    En als je zelf je bitcoin weer verkoopt krijg je dan je euro's weer terug? (Of is het eens een bitcoin altijd een bitcoin?)

    grtjs Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan betaal je aan iemand die wel bitcoins in zijn bezit heeft:-)
      Bij bijvoorbeeld kraken.com kan je Bitcoins inwisselen voor Euro's, Dollars, Ponden, en vice versa.

      Verwijderen
  4. Wat ga je met je gedoneerde bitcoins doen?

    BeantwoordenVerwijderen