maandag 16 april 2018

Erfrecht: wat als je ouders niet meer wilsbekwaam zijn

Twee weken geleden schreef ik dat het erfrecht in Nederland redelijk goed in elkaar zit: als je niets regelt, dan gaat alles naar de kinderen en betaal je redelijk weinig belasting. Helaas is er een geval dat je in een hele vervelende situatie kan raken waar onze wet niets regelt. Deze situatie treedt op wanneer je ouders niet meer in staat zijn om zaken te regelen, zoals bij dementie of bij een coma.

In dit geval zijn de kinderen niet automatisch de aangewezen personen om zaken te regelen. Het kan voordoen dat je ouders nog een huis hebben. Dit huis kan niet zonder toestemming van hen verkocht worden. Ook kan er zonder hun toestemming geen geld geschonken worden. Het gevolg is dat er wel zorgkosten gemaakt moeten worden, maar dat er een huis is wat niet verkocht kan worden. Het kan dus zover komen dat de hypotheek niet meer betaald kan worden en het huis in de executieverkoop komt.

Voor deze situatie kan je bij de notaris een notariele volmacht regelen. In deze volmacht wordt geregeld dat een kind, partner of vertrouwenspersoon rechtshandelingen mag verrichten zodra de persoon in kwestie niet meer wilsbekwaam is. Zodra de persoon is overleden vervalt dit recht en treedt het testament in werking.

Dus hoewel de kans gelukkig klein is dat iemand niet meer wilsbekwaam is, is het risico aanwezig, en zou iedereen dit eigenlijk moeten regelen.


Zie ook:
erfbelasting
uitsluitingsclausule

4 opmerkingen:

  1. Ik noem ook nog het levenstestament. Dat gaat dus vooral over de tijd dat men nog in leven is maar bv in coma of niet handelingsbekwaam. Je geeft hierin een volmacht aan iemand die je financiële belangen en over je medische wensen beslissingen neemt.
    Dit kan voor iedereen handig zijn, niet alleen voor ouders! Een ongeluk is zo gebeurt tenslotte.
    Bij het opstellen van een levenstestament moet iemand wél wilsbekwaam zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben 3 weken geleden ons levenstestament getekend en één van onze dochters hierin aangewezen om , mochten wij wilsonbekwaam zijn, namens ons te handelen. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik twijfel over dit. Zo'n volmacht kost 400 euro bij de notaris. Terwijl het risico op het nodig hebben klein is volgens jou. Als het echt nodig is, kun je door de rechter ook iemand onder bewind of curatele laten stellen (80 euro griffierecht en twee maanden doorlooptijd). Is zo'n volmacht dan niet een soort van overbodige verzekering? Als in: verzeker alleen de risico's die je niet kunt dragen? Als ik wilsonbekwaam ben kan t me ook niet meer schelen wat er met mijn geld gebeurt, denk ik maar ;-)

    BeantwoordenVerwijderen