maandag 29 oktober 2018

Afbouw wet Hillen: nu nog interactiever!

Twee weken geleden had ik een tooltje gemaakt om de afbouw van de wet Hillen te berekenen, maar het was nog steeds niet echt handig om te zien wat er nu echt ging gebeuren. Daarom heb ik twee grafieken toe gevoegd: de belastingteruggave als functie van de hypotheekwaarde en de teruggave als functie van het jaar. En dan ga je ineens hele vreemde dingen zien. Waar zijn die koekenbakkers in Den Haag toch mee bezig...


Als we een hypotheek van 100.000 nemen, dan zag het plaatje er in 2000 zo uit:
belastingteruggave in 2000
Als de hypotheek kleiner van 15.000 werd, dan moest je ineens belasting gaan bijbetalen in de vorm van eigenwoningforfait. Vanaf 2005 is dus de wet Hillen ingevoerd waardoor dit negatieve deel werd kwijtgescholden. In 2018 ziet het er zo uit:
 
belastingteruggave in 2018
Rond 2050 zal de wet Hillen weer helemaal afgebouwd zijn. Maar ondertussen is de loonheffing en de weigewoningforfait ook aanzienlijk gedaald, zodat de "aflosboete" ongeveer de helft is dan in 2000:

belastingteruggave in 2050

Zo ziet het er allemaal nog wel soort van logisch uit. Maar als je de belastingteruggave door de tijd gaat bekijken, dan wordt het een stuk vreemder. Hier is de belastingteruggave voor als de hypotheek net zo groot is als de WOZ waarde:
 belastingteruggave bij 100.000,- hypotheek

De grafiek verloopt nogal grillig: het is een combinatie van het eigenwoningforfait, die tussen 2000 en 2050 van 0.80% via 0.55% en 0.70% uiteindelijk bij 0.45% uit gaat komen, en het maximaal aftrekbaar percentage. De komende jaren gaat die in stapjes van 3% achteruit, waardoor iedereen de komende jaren flink minder hypotheekrenteaftrek gaat krijgen. Daarna zal het min of mee stabiel blijven. 


 belastingteruggave bij een afgelost huis

Voor een afgelost huis heb je niets meer met de hypotheekrenteaftrek te maken, maar pur met de eigenwoningforfait en de wet Hillen. Hier zie je heel mooi dat men in 2000 nog 450 euro per jaar aan eigenwoningforfait moest betalen, dat in 2005 ineens werd kwijtgescholden. Pas in 2050 is dit bedrag terug, maar veel minder omdat de eigenwoningforfait ondertussen veel lager is geworden.

Maargoed, dit is allemaal gigantisch koffiedikkijken, tot aan 2050 krijgen we nog een stuk of 8 regeringen, en die hebben vast een hoop ideeen hoe het nog veel ingewikkelder kan:-)
 

14 opmerkingen:

  1. Nice gedaan Rentenier,
    Wij verkeren sinds kort in de gelukkige omstandigheid dat we geen hypotheek meer hebben, dus ik ben een beetje met je tool gaan spelen wat dat voor ons gaat betekenen de komende jaren.

    Afgezien van de % die nog kunnen wijzigen, zoals je al aangaf, ben ik ook uitgegaan van een gemiddelde woz-waarde stijging van 5000 per jaar. (gebaseerd op 24 jaar)
    In 2028 ongeveer gaan we met pensioen, waardoor het belastingpercentage (plm. 20%) een stuk lager wordt, dat scheelt ook weer.
    Wat wel een harde confrontatie was, dat ik me realiseerde dat ik in 2050 waarschijnlijk al ben overleden. Als ik het toch doorreken tot 2050 dan moet ik jaarlijkse gemiddeld ongeveer 160 euro terug betalen aan de fiscus, dat is te overzien.

    Alle vaste en variabele variabelen bij elkaar opgeteld, schreeuwt dit om een nieuw tooltje, waarbij je de % kunt aanpassen, woz-waarde, belasting%, hypotheekrente-aftrek, afbouw wet-Hillen.
    Ik zie het tooltje al voor me, alleen de naam en de invulling nog?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aha ja, alla de spaarhypotheektool, maar dan anders. Heeft zeker toolpotentie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het het werk niet waard om hier nog heel veel energie in te steken. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
    Teveel variabelen voor een tientje per maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij wonen in een hypotheekvrij huis van 1,5 miljoen met een klein pensioentje en worden zo gedwongen weer een hypotheek te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de EWF is een bijtelling, als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, betaal je veel minder inkomensbelasting. Ik denk dat je de kosten grofweg kunt halveren.
      Van de andere kant: dan heb je dus nu een belastingvrij vermogen van 1,5 miljoen. Ik vind het niet meer dan logisch dat je daar een beetje belasting over gaat betalen. Grofweg moet je rekening houden met 17000 bijtelling, dus ongeveer 4000,- per jaar aan extra belasting. Als je deze anderhalf miljoen in aandelen had zitten betaalde je bijna 20.000 aan belasting.

      Verwijderen
  5. Misschien ben ik hier te dom voor, maar snap er niks van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. WOZ waarde is 155.000 en geen hypotheek meer, wat gaat het ons nu kosten?

      Verwijderen
    2. dan zet je WOZ op 155.000, hypotheek op 0 en geef je aan of je in het hoge of midden belastingtarief zit. Bij het middentarief ga jij in 2049 ongeveer 260,- per jaar betalen.

      Verwijderen
    3. Ok bedankt, dat valt wel mee dus, ik zit in het laagste tarief.

      Verwijderen
  6. Wat een gezeur allemaal, je kunt toch gewoon met deze tool elk jaar opnieuw uitrekenen wat de afbouw van de wet van Hillen je gaat kosten.
    Geef toe als dat over een reeks van jaren inzichtelijk gemaakt kan worden mijn voorkeur heeft.
    De spaarhypotheektool geeft je ook over een periode van 30 jaar inzicht in wat je te wachten staat.
    Voor alle liefhebbers Rentenier, maak er een Hillen tool bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vergelijk zo’n tool ook wel eens met een relatie, dan plan je ook meerdere jaren vooruit.
    Als er door de jaren heen dan dingen veranderen, dan pas je je wat aan om in het spoor te blijven. Je neemt toch ook niet meteen een andere hypotheek als er wat percentages wijzigen waar je geen invloed op hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste G.is T, Moet men met voor een eigen woning zonder hypotheek altijd EWF betalen over je jaarinkomen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nu nog nit door wet hillen, maar de komende jaren ga je dus langzaam steeds meer eigen woning forfait betalen.

      Verwijderen
  9. Zou zo fijn zijn als de huiseigenaar hier op zou kunnen bouwen. Denk alleen dat het wishfull thinking is. Corona miljarden moeten ergens teruggehaald worden en mijns insziens is dit niet bij het grootkapitaal.

    BeantwoordenVerwijderen