Elektra
Veel dingen in huis verbruiken elektriciteit ongeacht het aantal mensen dat er gebruik van maakt. Het elektriciteitsverbruik is dus maar een beetje afgenomen:
Water
Het verbruik van water is wel direct gerelateerd aan het aantal gebruikers. Het enige "gemeenschappelijke" water is het water voor de katten, kippen en planten, en voor de planten heb ik een regenton. Het resultaat is een flinke val in de grafiek:
De schommeling in de grafiek wordt veroorzaakt door mijn meetonnauwkeurigheid: de afgelopen maanden registreer ik steeds of 2 m^3 of 3 m^3 per maand. De schommeling in de grafiek heeft dus niets met wisselend gebruik te maken. Ik denk dat ik vanaf nu beter ook de decimalen ga noteren.
autokilometers
De auto blijft steeds meer op de oprit staan, omdat ik veel liever met de fiets naar het werk ga. Als ik zo doorga, dan zou ik dit jaar op het punt kunnen komen dat ik meer kilometers met de fiets afleg dan met de auto. Tot nu toe gaat het ongever gelijk op: tot en met 6 januari het is ongeveer 100km-100km.
Gas
En ten slotte gas. Heeft het lager draaien van de termostaat al iets opgeleverd? Volgens de grafiek nog niet:
Sterker nog: in december 2018 verbruikte ik meer gas dan in december 2017!
Wat gaat hier mis?
Daarom heb ik een nieuwe grafiek gemaakt die meer op het gebruik inzoomt. De onderstaande grafiek plot het maandelijkse verbruik over meerdere winters over elkaar. Pas halverwege 2014 ben ik begonnen met de meterstanden maandelijks opschrijven, dus vanaf dan kan ik een gedetailleerde vergelijking maken:
In de afgelopen vier en een halve winter zie je dat het verbruik enorm varieert. In de winters van '14-'15 en van '16-'17 is er beduidend meer gas verbruikt dan in de andere jaren. Dit kan ik niet verklaren aan de hand van ons gedrag: wij gaan nooit in de winter met vakantie en hebben de kachel nooit echt hoog gezet. De enige verklaring is dat deze winters veel strenger waren dan de andere. Wel jammer dat ik nog niet direct het effect kan zien. Ik zal dus nog even moeten wachten.
Neem met het gasverbruik ook eens de graaddagen mee.
BeantwoordenVerwijderenDaarmee kan je keurig terugzien of er een strenge of minder strenge winter geweest is.
Graaddag is: Het aantal graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van de dag onder de 18,0°C ligt. Een dag met gemiddeld over 24 uur een temperatuur van bijv. 16°C heeft 2 graaddagen. Alle graaddagen worden in een jaar bij elkaar opgeteld en zodoende geeft dit cijfer dan een maat voor de hoeveelheid koude die er dat jaar geweest is.
Op deze site kan je berekenen hoeveel graaddagen er in een bepaalde periode zaten. https://www.mindergas.nl/degree_days_calculation
Misschien kan je het gasverbruik nu beter verklaren.
Gr John
bedankt John, ga ik zeker naar kijken!
VerwijderenAl eens overwogen om een andere energiezuinige ketel te nemen?
BeantwoordenVerwijderenTotnu toe gebruik ik de graaddagentabellen van KWA-adviseurs, zie excelbestanden onderaan de volgende pagina: https://www.kwa.nl/diensten/graaddagen-en-koeldagen. Uit nieuwsgierigheid heb ik die net even vergeleken met mindergas.nl. De berekende graaddagen zijn niet geheel hetzelfde maar de afwijking is gering.
BeantwoordenVerwijderenOnze katten krijgen ook water uit de regenton. Kraanwater blieven ze niet! En ze zijn baas he.
BeantwoordenVerwijderen