maandag 18 maart 2019

FIREplan: stoppen voor mijn 50ste?

Eigenlijk bespreek ik hier vooral dat ik gewoon aan het aanmodderen ben: beetje klussen, bezuinigen en sparen, zonder verder de toekomst in te kijken. En eerlijk gezegd ben ik nooit heel veel met de toekomst beziggeweest. Eerst het heden op orde brengen, dan pas aan de toekomst denken. De afgelopen week kwamen er veel mensen op mijn pad die al duidelijk een keuze hebben gemaakt. Ik heb ze gesorteerd van "NOT", via "HOT" naar FIRE:

NOT:
Dit weekend ben ik naar maarliefst 2 Abrahamfeestjes geweest. Beide kennissen vertonen veel overeenkomsten: beide hebben ze een eigen bedrijf en hebben duidelijk hart voor de zaak. Van de andere kant heeft de ene al een keer een beroerte gehad en bij de andere klaagt de vrouw dat hij nooit thuis is. Werk kan wel leuk zijn, maar de vraag is of het niet ten koste gaat van goed leven. Ik denk dat ze beide een stuk rustiger aan zouden kunnen doen of zelfs stoppen met werken, maar het komt blijkbaar niet in hen op.

HOT:
Hot staat voor happy, opportunity rich and timerich. Deze term is duidelijk van toepassing op 2 personen die op mijn pad kwamen.
De eerste is een man die ik in mijn volkstuin ontmoette. Hij heeft een eigen bedrijf waar hij maximaal 3 dagen per maand(!!) werkt. Dankzij het feit dat hij een bedrijf heeft heeft hij veel belastingvoordeel. Zo kan hij goedkoop een elektrische auto leasen. Voor de rest is hij zijn eigen huis aan het bouwen en doet hij veel vrijwilligerswerk. Dit klonk mij als muziek in de oren!
De andere persoon heb ik afgelopen week live gezien: Heino hield zijn afscheidstoernee (laten we het niet over muzieksmaak hebben, een avondje wansmaak mag best ooit). Heino is onlangs 80 jaar geworden, en zijn stem heeft weinig geleden in zijn carrière. En hoewel de blonde Duitser al lang en breed binnen is, gaat hij door omdat zingen zijn passie is. En wat misschien nog veel belangrijker is: hij neemt zichzelf niet zo serieus. Veel zelfspot houdt hem jong. Overigens heeft hij al aangegeven dat hij niet stopt met zingen, wel met toernees .

FIRE
En ten slotten hebben we nog: Mr FOB is op zijn 49ste gestopt met werken. Gefeliciteerd!

En waar sta ik?
Ik ben nu 38, en ik bedacht me dit weekend dat (ongeveer) 50 voor mij best veel mijlpalen heeft:
  • Na 12 jaar stopt de alimentatie.  Mijn vaste lasten zullen daarna dus aanzienlijk dalen. Overigens is de alimentatie aftrekbaar, dus is het niet onvoordelig om tot die tijd door te blijven werken.
  • Mijn zoon is dan 21 en hopelijk redelijk zelfstandig
  • Mijn spaarhypotheek is dan 21 jaar oud. Hopelijk is de spaarhypotheek tegen die tijd zo ver ingekort dat hij niet meer bestaat. 
Maar waar zou ik voor kiezen? Ben ik tegen die tijd ook een workaholic die een duur Abrahamfeest geeft? Of durf ik de stap te zetten om een paar uur als zzp'er te werken? Of kan ik gaan rentenieren?

10 opmerkingen:

  1. Je bent de eerste blogger die ik lees die Heino als inspiratiebron heeft:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Drie jaar geleden zijn bij mij de ogen open gegaan en ben ik begonnen met het aflossen van de hypotheek. Van de week het bericht gelezen dat ik tot ongeveer mijn 70e door mag met werken, terwijl (zie CBS) 25% van alle Nederlanders de 65e leeftijd niet halen. Tot mijn 50e los ik mijn hypotheek af en vanaf daar sparen, blogs lezen en slimme dingen doen zodat ik op mijn 60e ga stoppen.

    Teveel lui op vakantie gezien die met 65 voor het eerst met een camper op pad gingen en te krakkemikkig waren geworden om er echt van te kunnen genieten. Wordt wakker mensen, de overheid heeft niet het beste met u voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lonica heeft daar al uitgebreid en zeer specifiek over geblogd, maar waar kies jij voor met al die opties? Ik vind het lastig om een keuze te maken.

    Rosamunde

    BeantwoordenVerwijderen
  4. FIRE-plan: wanneer stoppen?

    Ik sluit aan op het aanmodderen: beetje klussen, bezuinigen en sparen, maar we willen op korte termijn ook nog enkele materiele doelen verwezenlijken. De toekomst is om binnen 5 jaar geheel of gedeeltelijk te stoppen met werken (mijn vrouw niet). Je hedendaagse leven houdt wel degelijk verband met je toekomstplannen, hoe ze ook mogen uitpakken.

    Waar kies je voor: "NOT", via "HOT" naar FIRE

    NOT: Blijven werken met al zijn voor- en nadelen. (verplicht/ vrijwillig inkomstenkarakter)
    HOT: Hot staat voor happy, opportunity rich and timerich. (geen verplicht inkomstenkarakter)
    FIRE: Vrijwillig gestopt met werken, omdat het kan, niet omdat het moet

    En wat willen we nu?
    We zijn rond de 56 en realiseren ons als we met 62 met pensioen willen gaan er nog een aantal verplichte/ vrijwillige hordes te nemen zijn:

    • Onze hypotheek is vorig jaar september geëindigd, de vaste lasten zijn aanzienlijk gedaald, maar er staan nog een aantal zaken open, welke de laatste 5 jr geen hoge prioriteit heeft gekregen.
    • Onze zoon is 14 jaar, dus willen we voorlopig nog blijven werken om een werkend voorbeeld te geven.
    • € 10.000,- per jaar sparen is momenteel goed mogelijk om het pensioen verder naar voren te trekken.

    Maar waarvoor kiezen?
    Willen we tegen die tijd niet in het arbeidsproces betrokken blijven of willen/ durven we de stap te zetten om met minder inkomen genoegen te nemen en eerder met (deeltijd) pensioen te gaan om ons meer als vrijwilliger in te zetten of andere dingen te doen die we leuk vinden?

    Rentenieren is voorbehouden aan de Rentenier!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kiezen is persoonlijk, afhankelijk van je situatie en doelen. Maar een plan maken is altijd verstandig, zonder plan is het vrij richtingsloos.
    Wij gaan zeker niet voor NOT.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind 50 een hele mooie leeftijd ;) En nog 12 jaar voorbereiding zou toch voldoende moeten zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb weleens het idee dat het idee van FIRE wat te rooskleurig wordt voorgesteld.
    Zo kan ik me toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat (echt) FIRE vooral werkt voor mensen die in staat zijn om in een relatief korte periode (10 a 15 jaar) zeer fors te investeren. Als ik dan stukjes op blogs lees met de strekking "Je hoeft niet schatrijk te zijn om met je 40ste met pensioen te gaan" en vervolgens bedragen variërend van minimaal enkele tonnen tot miljoenen voorbij zie komen, vraag ik me toch af hoe realistisch zoiets allemaal is voor de meesten van ons.
    En ja, ik ken de theorieën over Savings Rate en rendementen maken op 'stabiele' beleggingen etc., maar toch blijft overeind dat dat alles pas echt een beetje werkt als je een zwaar boven modaal inkomen hebt, zodat je niet alleen relatief maar ook absoluut veel kan sparen.

    Wat me verder opvalt aan de succesvolle FIRE verhalen is dat de veronderstelde pensionado's bij nader inzien toch vaak blijven doorwerken als ZZP-er of een partner hebben met inkomen. Of er kan gebruik gemaakt worden van het feit dat men vastgoed bezit dat enorm in waarde is toegenomen. Dat is allemaal prima natuurlijk, maar dat soort omstandigheden zijn wel heel persoonlijk en niet zoals toch vaak gesuggereerd voor iedereen hetzelfde.

    En een laatste kanttekening bij FIRE: het beperkt potentieel fors je slagkracht en flexibiliteit om met toekomstige veranderingen en kosten om te gaan. Bijvoorbeeld: het ondersteunen van kinderen die (mogelijk) gaan studeren. Dat zoiets duur is, is wel duidelijk. Maar hoe duur? Dat hangt volledig af van zwalkend overheidsbeleid en andere prijsontwikkelingen. Wordt het 50.000 per kind? Een ton, twee ton? Of toch helemaal niks, omdat ze wat anders gaan doen? Deze kosten materialiseren zich in ieder geval net op het moment dat je zelf 'met pensioen' zou willen gaan.
    En zo zou ik nog een hele waslijst kunnen opsommen van vrij grote afbreukrisico's die maken dat ik een pensioen op een krap budget voor veel mensen onverstandig acht. Al met al vind ik het een aantrekkelijke filosofie, maar kies ik zelf eerder voor HOT dan voor FIRE.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 50 is een mooie leeftijd, en voor veel mensen zeer haalbaar. Als je kunt leven van 2000 per maand, wat niet gek is (ik zit daaronder en beschouw mijn leven niet als heel zuinig) heb je een vermogen van net iets onder de 7 ton nodig, rekenend met een conservatieve 3,5% opnameregel.
    Ja, 7 ton is veel, maar het zijn geen miljoenen. En als je 25 jaar de tijd hebt om dit bij elkaar te sparen, dan is 870 euro per maand sparen voldoende (met 7% gemiddeld rendement).
    Bovendien, als je een dagje in de week kan bijklussen dan heb je significant minder kapitaal nodig. Klinkt niet gek hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je eerder dan 5 jaar met pensioen gaat, hou er dan rekening mee dat je van de belastingdienst geen betaald werk meer mag doen. Leven van spaargeld is iig iets anders....

      Verwijderen