maandag 17 februari 2020

Hoe balanceren tussen aflossen en beleggen?

Dagelijks lees ik artikelen over de keus tussen aflossen of beleggen. Al deze overwegingen behandelen grofweg deze zaken:
  • hypotheek geeft een stabiel rentepercentage, rendement uit beleggen fluctueert
  • hypotheek zit in stenen, beleggingen kan je terughalen
  • over hypotheek ontvang je hypotheekrenteaftrek, over beleggingen betaal je belasting
Dat weten we ondertussen wel, maar als je zowel wilt aflossen als beleggen, wat is dan een goede balans? Hieronder laat ik een paar taktieken zien:

Verschillende potjes voor verschillende doelen
Veel mensen hebben verschillende vormen van passieve inkomsten, die ze vervolgens voor verschillende dingen kunnen besteden. Zo kan ik me voorstellen dat iemand zijn marktplaatsverkopen in aandelen stopt, omdat dit leuke "bijwangsten" zijn. De hypotheekrenteaftrek daarentegen gaat naar de aflossing van het huis. Dit geld is immers ontvangen dankzij het huizenbezit.
Hoewel dit heel mooi klinkt, zit er geen enkele ratio achter zulke beslissing. Waarom zou je vlak voor een crisis veel aandelen kopen, alleen maar omdat je net de babyspullen hebt verkocht? Deze aanpak past in ieder geval niet bij mij.

Herbalanceren, net als bij beleggen
Een tactiek die vaak bij balanceren wordt gebruikt is "potjes aanvullen totdat ze weer gelijk zijn". Stel je hebt 10.000 afgelost en 10.000 in aandelen zitten. Na een tijdje zijn de aandelen gegezakt tot 9.500 en heb je 1000 te investeren. Het idee is dan dat je 250,- in je hypotheek stopt en 750,-, zodat ze beide weer op 10.250 komen. Op deze manier vang je het tijdelijke dipje in je aandelenportefeuille op en profiteer je op een objectieve manier van de tijdelijk lage koers.
Het probleem zit 'm in wat je moet nemen als uitgangspunt. Neem je de oorspronkelijke hypotheekwaarde als "0,-" afgelost? Of tel je alleen de waarde dat het huis boven water staat? In het tweede geval zou je eerst je huis moeten aflossen totdat het boven water staat. Pas daarna kan er gebalanceerd worden met beleggingen.


Begin risicovol, vervang langzaam met minder risico
Een variant van de bovenstaande strategie is je leeftijd als percentage beleggen in laag risico beleggingen en de rest in risicovolle beleggingen. Met laag risico beleggingen worden onder andere obligaties als voorbeeld gebruikt. Iemand van 40 jaar zou dan 40% van zijn vermogen in zijn huis stoppen en 60% in aandelen.

De visie hierachter is dat je op jonge leeftijd het geld nog niet nodig hebt en dat het risico over de lange looptijd wordt uitgesmeerd. Naarmate je ouder wordt stap je langzaam over op laag risico beleggingen.
Er is een dingetje waardoor de vergelijking niet helemaal opgaat: aflossen is minder risicovol, maar het geld zit wel in stenen. Wellicht is het niet verstandig om dicht tegen je pensioen al je geld in stenen te stoppen, omdat je het geld spoedig nodig zult hebben. Mijn ouders hebben hun huis bijna afgelost, maar ik raad ze niet aan om verder af te lossen.

Ik vind het interessant om te zien dat dit best contra-intuitief is en dat veel mensen het tegenovergestelde doen (inclusief ik). Het voelt prettiger om eerst af te gaan lossen, en zodra de schaapjes op het droge zijn mag er meer risico worden genomen. Maar volgens deze theorie moet het dus andersom.

Probeer de markt te timen.
Hoewel ik door veel mensen voor gek wordt verklaard, zit ik nog steeds in deze categorie. Ik weet dat markt timen geen goed idee is, omdat je vooral veel geld gaat verliezen door de tijd dat je geld niet in aandelen zit.
Bij mijn "balanceertaktiek" is dit probleem minder groot: als de beursen totaal overgewaardeerd zijn, zoals nu, dan los ik liever af. Mijn geld levert dan weliswaar minder op dan op de beurs, maar nog steeds 3%. Zodra de beurs in mekaar zakt en de beurs een meer realistische waarde heeft, dan stap ik over naar beleggen. Uitgaande van het vorige puntje zou het goed kunnen dat ik dan enkele jaren helemaal niets aflos en alleen maar geld naar de beurs breng.
De vraag is of ik een objectieve manier kan bedenken wanneer ik moet gaan overstappen op beleggen. Bij welke beursdip is het tijd om in te stappen?

12 opmerkingen:

  1. Net de baby hebt verkocht? ��
    Ik gebruik zelf de tactiek van elk jaar ongeveer evenveel aflossen. De rest in andere beleggingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vroeg me ook af wie zn baby verkoopt idd ;) babykamer wordt er misschien bedoelt ? ;)

    verder bekijken wij t per moment. nu zijn we alleen aan het beleggen. nog geen cent extra afgelost. rationele beslissing. hypotheek is prima te betalen (933 per maand incl aflossen) tegen een voor nu hoge rente maar prima acceptabel voor ons 2,65%. aflossen geeft een heel laag rendement terwijl beleggen nu een heel hoog rendement geeft. langzamerhand is de spaarbuffer helemaal vol, is er zelfs een exttra potje voor de klussen die we willen doen dus blijft er geld echt over. flink bedrag in vwrl geinvesteerd (voor ons een fink bedrag.. ) en maandelijks beleggen we bij binck. dat ook al verhoogd van 100 per maand bij de start naar 300 per maand nu. alles rustig opgebouwd.
    misschien in de toekomst ook nog extra aflossen voor lagere vaste lasten en risicospreiding door niet alles in aandelen te stoppen ;) mijn inkomen varieert nogal omdat ik zzper ben dus ik durf niet te ver vooruit te plannen maar we kijken vooral naar wat is nu verstandig. wel voor later, maar puur met t huidige inkomen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Liever dat mijn geld in stenen zit dan dat mijn schuld daarin zit...Bovendien wil je rendement op aandelen hebben dan spreek je al snel over 15 jaar. Niet verkopen bij een daling maar bijkopen. Dat is althans wat de bank mij wijs maakt. Daarnaast kost net aanhouden (en uitbreiden) van een aandelenportefeuille ook geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We zijn met zijn tweeën en geen kinderen. Al mijn spaargeld gaat nu naar beleggen met afgelopen 9 jaar gemiddeld 8,7% rendement per jaar. Dit blijven we doen tot twee maal de (huidige) vermogensvrijstelling hebben bereikt en gaan daarna extra aflossen op annuïteitenhypotheek. Zodra risicogroep <65% inzicht raakt (hypotheekrente 1,32% voor 2 jaar vast & <65% risicogroep, langer zetten we niet vast om te profiteren van de lage rente zonder rentemiddeling) sluiten we hypotheek over naar aflossingsvrij (aflossen voor wie?) indien deze nog aangeboden wordt. Mogelijk dat we daarna nog groot verbouwen als voorbereiding op pensioen. Verhuizen zou nog een optie zijn als nieuwbouw ook gelijkvloers woningen bijbouwt dan alleen maar eengezinswoningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij balanceren weinig: gewoon iedere maand aflossen en beleggen, en dat stug volhouden. Nu de markten op toppen staan, ben ik wel wat voorzichtiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je leert steeds meer te balanceren, goed om dat te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Naast te betalen rente en verwachte rendement, beschouw:
    * rente korting wanneer een groot deel van de hypotheek al is afgelost.
    * geen noodzaak tot afsluiten dure ORV verzekering wanneer huis al - grotendeels - is afgelost
    * geen noodzaak WAO gat verzekering wanneer huis al - grotendeels- is afgelost

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat zijn wel fijne bijkomstigheden inderdaad. Gelukkig voor mij heb ik geen renteopslag (NHG) en de ORV heb ik al opgezegd.

      Verwijderen
  8. Uiteindelijk moet die hypotheek geheel worden afgelost. Plus dat je nu al kunt besluiten om je pensioen aan te vullen.
    Sparen voor je eerste elektrische auto. Je zoon zijn studie.
    Er komt geen eind aan reserveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi verhaal hoor maar of je er wat aan hebt...denk het niet.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/1943740949/alarm-fiscale-ingreep-beleggingen

    BeantwoordenVerwijderen