maandag 8 februari 2021

Veganuary

Hoewel ik al ruim 20 jaar vegetarier-die-wel-vis-eet ben, heb ik nooit overwogen om veganist te worden. Ik associeerde de term veganist altijd met extremistische typetjes die het hele plezier uit hun leven verbannen hadden. Dit is waarschijnlijk ook hoe de gemiddelde karnivoor naar vegetariers kijkt, maar dat terzijde. Het scheelde ook dat ik nooit een grote vleeseter ben geweest, maar wel een fervent kaaseter.

Mijn beweegredenen om geen vlees te eten hadden niet zozeer met dierenleed te maken, maar wel de energie, water, voedsel en landverkwistende industrie die achter het produceren van vlees zit. Oja, de huidige en toekomstige pandemieen zullen grotendeels van de veeteelt afkomstig zijn. Maar als dat mijn beweegreden is, dan hoor ik dus eigenlijk geen enkel dierlijk product te gebruiken. 

Dus had ik afgelopen december besloten om met Veganuary mee te doen: een maand lang veganistisch eten. Ik had me er totaal niet in verdiept of op een ander manier voorbereid. Ik besloot gewoon te zien hoe de maand zou verlopen zonder moeilijke recepten te zoeken ofzo.
Ik ontbijt meestal met havervlokken, maar haverpap op waterbasis wordt een erg saaie substantie. Dit heeft me er wel toe gezet om mijn dagelijks papje wat op te leuken met vruchten en rozijnen.
De lunch vond ik wel behoorlijk saai worden. Als ik kaas uit mijn dieet haal, dan bleef er vooral zoete rommel over. Dat is best leuk voor een boterham, maar na de zoveelste boterham begint de suikerspiegel wel erg hoog te worden. Daarom heb ik vooral veel humus gekocht.
Avondeten is een stuk eenvoudiger. Er zijn zoveel manieren om te varieren met avondeten, dat het eigenlijk nooit saai is, ook niet zonder dierenproducten. 
En voor het toetje  speelde de Lidl afgelopen maand mooi in op mijn behoefte, want ze hadden onder andere veganistisch roomijs in de aanbieding. Smaakte helemaal niet slecht.

Ben ik de hele maand strict geweest? Uhm, nee. Als ik bij anderen eet, dan ben ik allang blij dat ze zich aanpassen voor vegetariers. Dus als het gerecht kaas of vis bevatte, dan heb ik niks over mijn vegan project verteld. Ook laat ik uit principe geen lekkernijen aan mijn neus voorbij gaan, alleen maar omdat er toevallig een ei in zit. Principes zijn leuk, maar het moet wel leefbaar blijven.

Wat heb ik er van opgestoken? Ik vond het vooral lastig om kaas te laten staan. Ik was op 1 februari zo hard toe aan kaas dat ik bang ben dat ik een groot deel van vegaruary teniet heb gedaan... Met melk, vis en eieren had ik er minder last van, dus ik denk dat ik die voortaan minder zal eten.

Dus misschien ben ik door dit project veranderd van een pescotarier naar een flexiveganist.

Zijn er meer mensen die met Veganuary hebben meegedaan?

10 opmerkingen:

  1. Is het een idee om een rubriek voor moestuintjes to te voegen?
    Bijvoorbeeld https://makkelijkemoestuin.nl/nieuwsbrief
    Maar er zijn er meerdere

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik! Ik ben ook een vegetarier die dat met name om milieuredenen doet, en die dus eigenlijk beter meer veganist zou kunnen worden. Ik was een verstokte yoghurt-eter voor het ontbijt, maar dat heb ik effectief vervangen door havermoutpap (tip: maak dat met willekeurig welke plantaardige melk, dat is veel lekkerder dan met water en nog steeds veel milieuvriendelijker dan echte melk, welke je ook kiest). Maar ik heb echt gefaald met het kaas vervangen. Mijn vriend is ook een verstokte kaaseter en haalt dat ook in huis, en als de kaas naast de hummus in de koelkast staat dan vind ik het heel lastig daar vanaf te blijven. Projectje voor een volgende vegan-maand :/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heel herkenbaar! Als je haver door de blender gooit, dan krijg je ook een plantaardige melk.

      Verwijderen
  3. Goed dat je het hebt geprobeerd! Hier ook sinds ruim een jaar een vegetarier-die-wel-vis-eet. Veganistisch heb ik weleens bekeken maar vind ik wat erg puristisch worden. Natuurlijk kun je het zo ver doorvoeren als je wilt, maar het gaat mij vooral om het geen vlees eten (vooral vanwege wat er allemaal ingestopt wordt).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het leven moet natuurlijk wel draaglijk blijven. Hier geldt ook een soort 80-20 regel: door 80% van de dierlijke producten te laten staan, lever je hooguit 20% aan eetkwaliteit in.

      Verwijderen
  4. Wij hebben in ons huishouden vorig jaar geƫxperimenteerd met veganisme. Van alles uitgeprobeerd, vooral de kaasvervanging! Wij hebben ervaren dat er voor alles wel een goede plantaardige vervanging te koop is tegenwoordig. Handig maar vaak duur. Dus nu maken we zelf vegan kaas, erg smaakvol, wij vinden het een goede vervanger. En we hebben er een nieuwe hobby aan overgehouden namelijk "fermenteren". 2021 wordt ons vegan jaar. Wij blijven experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb heel bneieuwd hoe je vegan kaas zelf maakt, kan je daar wat meer over vertellen?

      Verwijderen
  5. Niet mee gedaan met de challenge, maar wel een soortgelijke ervaring hier. Afgelopen 3 jaar samen met partner van 50% vega naar nu ongeveer 50% vegan gegaan.

    Melk vond ik toch al nooit lekker, smeer en bakboord is nu plantaardig. We hebben vlees niet ingeruild voor andere dierlijke producten, maar zijn meer linzen, bonen en groenten gaan eten. Voor lunch hebben we nu vaak restjes avondeten of inderdaad hummus met komkommer op de boterham.

    Kaas is ook ons struikelblok qua trek en een gebakken eitje. Praktisch geeft een notenallergie vooral minder opties. En bakken zonder ei heb ik nog niet ontdekt. Ook bij koek en snoep ben ik geen purist.

    Al met al voor nu een aardig evenwicht gevonden!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben eerst een workshop gevolgd vegan caes maken in Zutphen. Dat was erg leerzaam, rijstcaes gemaakt en cashewroomkaas. Op de site van vegetus.nl vind je een aantal Nederlandse recepten. Wij gebruiken tegenwoordig veel edelgist, lijkt op vissenvoer maar heeft een heel kazige smaak. Als je breed zoekt op internet gaat er een wereld voor je open.

    BeantwoordenVerwijderen