maandag 19 juni 2017

Bitcoins: tijd om uit te stappen!

Drie maanden geleden probeerde ik het idee achter Bitcoins uit te leggen, en dat het wellicht een goede investering was. Het is inderdaad een goede investering gebleken: de koers is sindsdien verdubbeld. Maar als je me nu zou vragen om in Bitcoins te investeren zou ik zeggen: heb je al bitcoins? Verkoop ze zo snel mogelijk. Heb je nog geen Bitcoins? Blijf er uit de buurt!


Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Eind maart stond de Bitcoin nog op zo'n $1000,-. Afgelopen maand heeft hij bijna de $3000,- aangetikt, en daarna is hij gezakt naar ongeveer $2500,-:

De oorzaak van zulke piek is altijd onzeker. De enige keer dat Bitcoin in het nieuws is geweest was in verband met de ransomware WannaCry. Slachtoffers moesten voor $300,- aan bitcoins betalen om hun bestanden terug te krijgen. Hoewel dit voor de Bitcoins negatieve reclame is, geldt de marketing slogan "negatieve reclame is ook reclame": de Bitcoin stond wel in de spotlights. Maar de voornaamste reden zal het koersverloop zelf zijn: steeds meer mensen zagen de gigantische stijging van de koers, en wilden een graantje meepikken. Waarom denk ik nu dat de schommelingen van afgelopen week het begin van het einde zijn?
  • Een groot deel van de Bitcoins is in handen van de "nerds van het eerste uur". Dit zijn de mensen die experimenteerden met de Bitcoin lang voordat de gewone beleggers meededen. Deze mensen hebben hun vermogen zien exploderen. Voor deze mensen is het tijd om hun geld te verzilveren. De komende tijd zullen deze mensen steeds meer Bitcoins verkopen aan de beleggers die nu pas komen kijken. Dit zal nog een paar schokjes veroorzaken, en dan zakt de boel in.
  • De Bitcoin is een interessant beleggingsproduct, maar als betaalmiddel wordt het weinig gebruikt. Slechts een fractie van de bitcoin transacties is voor gewone betalingen. Alle andere zijn puur speculatieve transacties. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Tegenwoordig rekent bijna geen enkele bank transactiekosten. Waarom zou je het van de Bitcoin wel accepteren?
  • Ironisch genoeg ondermijnt de koersstijging de waarde van de Bitcoin. Een valuta hoort stabiel te zijn om als betaalmiddel gebruikt te kunnen worden. De schommelingen van afgelopen tijd passen eerder bij een munt van een Afrikaans land dan van een stabiele betaaleenheid. 
  • Het is niet de eerste keer dat de Bitcoin in een bubbel terecht komt. Eind 2013 zagen we precies hetzelfde:
  • De totale Bitcoin markt is momenteel bijna 42 miljard waard. Dit is een belachelijk groot bedrag voor gebakken lucht die nooit dividend uitkeert en die je nauwelijks kan gebruiken om te betalen. Bedenk dat dit geld er nooit in heeft gezeten, en ook nooit uitkomt: zodra iedereen de munt wil verkopen, zal de koers als een pudding in elkaar zakken, en blijft er niets van die 42 miljard over.
  • Voor de echte beleggers in crypto-currency is de Bitcoin al oud en versleten. De technologie kan de hoeveelheid transacties nauwelijks aan, en in het verleden zijn er technische problemen geweest. Ondertussen staan er meerdere andere Cryptomunten te springen om de hegemonie over te nemen. De voornaamste kandidaat is Ethereum. Die markt is ondertussen al bijna 35 miljard waard. De voorspelling is dat het een zaak van weken of maanden is voordat Ethereum groter is dan Bitcoin. Voor actuele prijzen, zie hier. Op deze pagina zie je dat er al een stuk of 50 cryptomunten klaar staan. De vraag is welke munt het gaat worden. Er is zelfs een crypto-munt die Gulden heet!
Dus pak je biezen en verlaat het zinkend schip!

zie ook:
bitcoins voor dummies

======================
update:
Blijkbaar heb ik de geldlust van Wallstreet onderschat, en blijft men nog steeds geld pompen in deze 21-eeuwse tulpenbol. Zie wat moeten we eigenlijk met die Bitcoin?

5 opmerkingen:

  1. Tja, blijft een durfbelegging. Moet wel zeggen dat ik het bijna jammer vind dat ik niet naar mijn college heb geluistered vorige jaar. Die had wat ethereum gekocht voor $12.....
    Soms is het ook wel leuk om voor €100 eens wat te proberen: "fun money".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inderdaad, je kunst is nu om de nieuwste "kid on the block" te vinden die na Ethereum komt. Kan je nog meer geld verdienen;-)

      Verwijderen
  2. Ik vind het net zoiets als een piramidespel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zolang het gros van de transacties geen betalingen, maar speculaties zijn, ben ik het met je eens!

      Verwijderen