maandag 26 juni 2017

Plannen voor onze hypotheek: vervolg

Twee weken geleden schreef ik dat we nog niet precies wisten wat de met onze hypotheek wilden gaan doen. Afgelopen week zijn we met onze hypotheekadviseur om te tafel gaan zitten. Zoals ik al had verwacht, vielen enkele opties al snel af:

Het is ons niet toegestaan om de laatste jaren van de spaarhypotheek premievrij te maken. Dit betekent dat we alleen kunnen bijstorten als we de looptijd ook inkorten.
Ons huis staat nog te ver onder water om de hypotheek over te sluiten.
Het werd ons afgeraden om de rentevaste periode open te breken of om rentemiddeling door te voeren. Beide gevallen zijn eigenlijk alleen maar gunstig als we zeker weten dat we de komende 10 jaar niet gaan verhuizen en dat we weinig wilen aflossen. Ik heb nog geen flauw idee of we binnen 10 jaar willen verhuizen, maar ik weet wel dat we in die tijd een heel stuk willen aflossen, dus deze acties vallen ook af.

Maar er was nog een onderdeel waar ik weinig van wist, maar waar wel mogelijkheden liggen, namelijk bij de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Het blijkt dat deze hypotheek gemakkelijk te stoppen is. Maar aangezien wij NHG hebben, zijn we verplicht om het stuk hypotheek dat boven de 80% van de WOZ waarde ligt te verzekeren. Hierbij wordt het gespaarde deel van de spaarhypotheek niet als aflossing gezien. Dus vanuti de NHG gezien hebben we slechts 2000,- afgelost, en moeten we de rest verzekeren. We gaan deze week bekijken wat een verstandig bedrag is om te verzekeren. We willen zo minimaal mogelijk verzekeren, maar we moeten natuurlijk niet in de problemen komen mocht een van de twee komen te overlijden. We kunnen wel een beetje op de zaken voorutilopen: we verwachten dat het huis meer waard wordt en dat we gaan aflossen, dus we kunnen het verzekerd bedrag langzaam laten aflopen.
Onze huidige ORV betaalt bij uitkering de hele spaarhypotheek af. Hoe meer wij bijstorten, hoe minder we dus uitgekeerd krijgen. Bij een losse ORV hebben we dat probleem niet meer.

Toen we de verzekering in 2010 afsloten lagen de premies behoorlijk hoog. Ik ben benieuwd hoeveel we hierop kunnen gaan besparen.
.
zie ook:
plannen voor onze hypotheek

11 opmerkingen:

  1. Wij hebben een losse ORV voor 1/3 deel van de hypotheek: 100.000 euro, omdat als één van ons overlijdt de ander kan blijven werken. Als we beide overlijden komt het huis vrij. Dit kost ons 25 euro per maand dat vind ik erg meevallen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begreep uit eerdere blogs dat jullie beiden een medisch verleden hebben, gaat het dan nog wel lukken om een nieuwe ORV af te sluiten en zo ja, hoe hoog wordt de premie dan wel niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik dacht dat we destijds een risico opslag, maar we konden het niet zo snel terugvinden. Bovendien: als we het verzekerd bedrag verlagen, dan kan het zijn dat er minder medische criteria zijn.

      Verwijderen
  3. Een losse ORV met inderdaad aflopend bedrag heeft mij heel veel kosten bespaard. Goed idee, dus!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is precies wat ook wij na de eerstvolgende extra aflossing in juli gaan doen: de aan de hypotheek verpand ORV laten loskoppelen en stoppen. En dan zelf een nieuwe afsluiten tegen een voor ons aanvaardbare dekking. De prijzen van een ORV zijn inderdaad in bergelijking met 10 jaar geleden een stuk lager.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat jammer, nog steeds onder water. Gelukkig toch een besparing, over tien jaar ziet alles er anders uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons zit de risicopremie vast aan de spaarhypotheek, als we die eraf willen halen moeten we de hele hypotheek openbreken en dat wordt afgeraden vanwege de extra kosten. Het had ook met bandbreedte te maken en zo. Wij doen het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik snap er echt helemaal niets van... Ben daarom wel des te blijer met mijn eenvoudige lineaire hypotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb je blog een tijdje gemist, keek ik er over heen? IIg lees ik hier graag

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wij hebben de ORV ook overgezet afgelopen jaar, gingen er financieel stukken op vooruit, informeer eens bij https://www.taf.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  10. NHG bepaald dat het hypotheekbedrag boven de 80% van de WOZ waarde dmv een ORV afgedekt moet worden (bij aankoop). Ik als alleenstaande heb dus alleen de 20% gedekt die "toevallig" ook het 20% aflossingsvrij bestandsdeel van mijn hypotheek is. 11 Euro in de maand (sinds 2010). Voor mij is het interessant om mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen en daarna de ORV op te zeggen. Dan blijft alleen de bankspaarhypotheek over die de overige 80% is.

    BeantwoordenVerwijderen