maandag 28 augustus 2017

Wat is de winstverwachting van geldvoorelkaar?

Sinds een tijdje heb ik wat geld geinvesteerd bij geldvoorelkaar. Ik ben redelijk tevreden met het systeem, maar het grootste nadeel vond ik dat ik bij de eerste investering niet echt een idee had hoevaak ik een uitbetaling zou krijgen, hoeveel de fee zou zijn, en hoeveel rente ik daadwerkelijk krijg. Veel van deze dingen staan beschreven in de algemene voorwaarden, maar het soms nogal ingewikkeld.
Voorbeeld: bij een annuitaire lening wordt de fee in de eerste 3 maanden ingehouden, bij een groeilening (eerst een stukje aflossingsvrij, daarna annuitair) wordt de fee ingehouden zodra de aflossingsvrije periode is afgelopen, en bij een aflossingsvrije lening moet je de fee bovenop je investeerberag betalen. Een hoop regels dus, waar je niet altijd bij nadenkt. Zou fijn zijn als al deze dingen meteen duidelijk zouden worden. Nog voordat ik op de knop "investeer" druk, wil ik eigenlijk al kunnen voorspellen wat de winstverwachting is.

Dus heb ik zelf een tool gebouwd. Hier geef je de gegevens op van een project (rente, soort, duur), en  hoeveel je zelf wilt investeren. De tool rekent uit hoeveel fee je moet betalen en hoe het betaalschema er uit zal zien. Als ik deze tool vergelijk met mijn investeringen, dan verschillen de bedragen hooguit een cent.
Maar het gaat nog verder: het berekent ook je totale winst, je terugverdientijd (wanneer heb je je investering terug), en de daadwerkelijke effectieve rente. Bij de rente die GvE bij de projecten toont is namelijk exclusief de fee die naar GvE gaat. De daadwerkelijke rente ligt dus een stukje lager.
De fee is typisch 0,3% van het geinvesteerde bedrag maal het aantal jaren, met een maximum van 2,1%. Je zou dus verwachten dat de effectieve rente 0,3% lager ligt dan de door GvE opgegeven rente, maar meestal is de effectieve rente een beetje lager. Dit komt door het feit dat de fee al in het begin van de lening betaald moet worden, en hoe eerder je iets moet betalen, hoe ongunstiger het is voor je rente.

Je vindt de tool via deze link of door op het plaatje hieronder te klikken. Doe er je voordeel mee;-)

7 opmerkingen:

  1. De Toverfee doet het weer, krijgt deze nog een plekje in de eregalerij?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hou wel rekening met het feit dat relatief veel projecten falen en stoppen met terugbetaling. Dit gebeurt meestal niet in het begin, maar wat later in het proces. Maar vaak helaas wel voordat je überhaupt je eigen geld terug had. (Dus stel dat je 100 euro geïnvesteerd had, dan gaat het bijv. mis na 3 jaar als ze je 75 euro terugbetaald hebben - je bent dan als nog 25 euro gewoon kwijt en draait stevig verlies op dat project).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed bezig, leuk tooltje! Ik had een tijdje terug al een blogje getypt met een klein overzichtje over crowdfunding, had je die toevallig gelezen? De beloofde rendementen komen vaak niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees bij jullie: "7,5% rendement is ten slotte ook geen kattepis. Maar 7,5% is niet het effectieve rendement. De meeste leningen worden lineair of annuïtair afgelost waardoor je rendement al niet de 7,5% haalt." Deze ervaring heb ik niet. Als je de succesfee niet meetelt, kloppen de beloofde rendementen precies. Een annuitaire lening levert minder rentegelden op dan een aflossingsvrije, maar dit is in lijn met het feit dat je minder lang al dat geld uitgeleend hebt. Heb je voorbeelden waarvan je denkt dat het rendement niet klopt?

      Verwijderen
    2. Die berekening klopt inderdaad wel, maar mensen denken ik investeer 1000 euro tegen 7,5% rendement en maak dus 75 euro winst. Door het aflossingsschema is dat niet de hoeveelheid winst die je maakt. Dat is jou wel duidelijk maar veel mensen niet ;-)

      Verwijderen
  4. Mooi tooltje, dank je wel.
    Herken het probleem, dit is een mooi hulpmiddel.

    Hoge rente = hoog risico = vaker default. Toch is het slikken als het gebeurt.

    HJ

    BeantwoordenVerwijderen